Как да съчетаваме цветовете в интериора

Цвят в интериора избор

Тези, които са надарени с усет да съчетават цветовете, са творчески натури, но всеки може да се научи да го прави

Когато нещо в интериора куца цветово, то веднага ни се набива на очи. Даже да не сме експерти, веднага можем да кажем, че дадено помещение не ни допада и не ни е по вкуса. Съчетаването на цветове не е лесна задача, особено за непрофесионалисти. В същото време бихме искали да се отличаваме от тълпата и се стремим домът ни да има характер. Как да го постигнем? Някои препоръки в тази статия ще ви бъдат от полза.
color interior

Влиянието на цветовете

Всеки от нас е чувал, че цветовете въздействат на душевното ни и физическо състояние. Ето защо в една стая ние се чувстваме комфортно, а в друга се потискаме. Настроението ни се мени в зависимост от средата, от която сме заобиколени. Личните предпочитания си казват думата, но има и основни закони, които не бива да пренебрегваме. Така жилището ни ще зарежда с положителна енергия и ще е не само уютно, но и гостоприемно и свежо откъм излъчване. Първо разпределяме пространството и решаваме кой от каква част ще се ползва, след което започваме с цветния проект. Стаята за детето е добре да бъде топла, тиха и нежна, а това ще го постигнем залагайки на светлите нюанси. Жълтият цвят спомага за развиване на креативността на подрастващите, червените нюанси ги правят по-активни, но и пречат на спокойния им сън.
color interior 2

Какви са правилата за съчетаване на цветовете в интериора?

Най-общо цветовете се разделят на топли и студени, като има и смесени, които трудно се разграничават от хора, които не са запознати в детайли.

color interior 3

Най-студени са тоновете на бледия син цвят, което може да се оприличи като усещане за лед. А най-топлите са в оранжевата гама, които напомнят за слънцето.

Цветовете имат силата да променят визуално пространството и точно затова е важно как ги съчетаваме. За да разширим една стая, ние трябва да се спрем на студените цветове за интериора й. В кухнята те пък не увеличават апетита, а ние сигурно бихме искали да има известен баланс, докато се храним – не да изберем ярките цветове, които ще ни стимулират да залягаме над чинията още повече. Спалнята е място за релакс и там трябва внимателно да подберем цветовете.

color interior 4

Освен модерните течения, дизайнерите имат и основни принципи, от които се ръководят. Таблиците биха могли да ви ориентират и да ви насочат, ако имате лични предпочитания към даден цвят, с какво да го съчетаете като допълнение.

color interior 5

Интериор в един цвят или в комбинация от цветове

Ако се спрете на един цвят при избора на интериор, на вас ще ви е по-лесно, защото няма да се лутате и да се чудите как да изпипате нещата професионално. От друга страна, няма да е никак приветливо и ще е по-скучно, но всичко зависи и от вашите представи.
color interior 6
Ако държите на максималния минимализъм и държите да сте заобиколени от един цвят, бихте могли и целия апартамент да решите в него. За да е по-интересно, използвайте неговите гами – в по-светли или в по-тъмни нюанси.

С аксесоари и декоративни елементи е най-удачно да се допълва визията, като така винаги могат да се направят промени, а и не се въздейства генерално върху основния доминиращ тон.
color interior 7
Ако сте любителите на по-цветните комбинации, внимавайте да не прекалите. Помнете, че можете да вкарате в действие не повече от 5 цвята при съчетаването им в интериора.

Сред някои от особено успешните комбинации са оранжево, жълто и зелено, розово, лилаво и малко червено, бяло, черно и червено.
color interior 8

Разчита се на контраста, за да могат цветовете да се подсилват един друг.

– Синият цвят

Създава представата за спокойствие, хладина и тишина, но и не бива да се пренасищате със синьото. Светлите нюанси символизират безгрижие, а тъмните осигуряват максимална почивка.
blue-bedroom-inya spalnya

– Червеният цвят
Възбужда, мотивира, прави ви инициативни. Свързва се с огъня и бушуващите страсти. Цвят, който има изключително силна енергия, характерна за хора с ярък характер и власт. Има способността да лекува депресия, анемия и лошото състояние на черния дроб.
cherven

– Жълтият цвят

Цвят с положителен заряд, свързан с радост, богатство и разгръщане на потенциала. Прилага се за терапия на пациенти с диабет, ревматизъм, невралгия.
jalt interior

– Зеленият цвят

Той е смесица от жълто и синьо и ни отнася в атмосфера на отдих и прохлада. Колкото по-синее, толкова повече ни създава илюзията за сянка и нервната ни система откликва с облекчение. Добър е и за зрението, за астматици, както и за хора с проблемен сън.
green-kitchen_zelena kuhnya

Има четири основни цвята, а останалите се получават от техните междинни нюанси.

Комбинациите от тях се разделят на три категории: сродни, едновременно сродни и констрастни и напълно контрастни. Вземете предвид любимите цветове на обитателите на стаята и така преценете кои да вложите в интериора.

Може да си поставите и изискването да наблегнете на местната култура, за да съответства обстановката на бита и региона, в който се живее. Следвайте нишката подът да е интензивен като цвят, а таванът да е възможно най-ненатрапващ се.

Колоритът се движи в посока отдолу нагоре, стремежът е към постепенно изсветляване, за да не ни „затиска“ визуално покривът. Мебелите пък е добре да бъдат малко по-светли от пода, но по-тъмни от стените.

Не се страхувайте да изразите себе си и да оформите дома си по свой вкус, защото вие сте тези, които ще се връщат изморени, сядайки на дивана с въздишка и удоволствие, че са се прибрали.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *