Как се прави основен ремонт: Етапи на обновяване или довършване на апартамент от нулата

Как се прави основен ремонт: Етапи на обновяване или довършване на апартамент от нулата

Хубаво е да си собственик на жилище, но винаги идва момент, в който да се занимаваш с майстори…ако не знаеш как да си направиш сам ремонт

„В каква последователност се ремонтира апартаментът?” – Този въпрос важи за всички собственици. Едни имат нов апартамент, който трябва да завършат „от нулата”, други се нуждаят от ударно подобрение на старото семейно жилище. Нещата не опират само до наемането на опитни майстори. Собственикът трябва да е наясно в каква последователност се извършва основната работа, за да не се наложи „ремонт на ремонта”.

За да подходите със стратегия, преди всичко трябва да сте наясно с резултатите, които търсите. Непременно вземете предвид:

текущото състояние на обекта;
количеството време и пари, които сте готови да похарчите за споразумението;
вида покритие, което ще използвате в помещенията.

Ремонта на използваното жилище се отличава от този, който се прави „от нулата”. Основният ремонт на използваното жилище включва голям обем демонтажни работи. Необходимо е да се разрушат ненужните стени, да се откачат стари проводници, уреди, да се подменят канализация, врати и дограми.

Ако ще правите ремонт на стар апартамент непременно говорете с професионалист, дори ако ще извършвате част от работата сами. Специалистът ще може обективно да оцени състоянието на дома ви и да обърне внимание на належащите промени.

Важно е дали възнамерявате да живеете в апартамента по време на строителните работи. Ако се налага, ремонтите се извършват на етапи. Започва се от банята и кухнята, а дневните остават накрая.

Етапи на ремонт „от нула”

Апартаменти в нови сгради се предлагат със или без покритие. Ако сте си купили жилище в нова сграда без довършителни работи, последователността на работата започва с избора на оформление, инженерно оборудване и интериорен стил. Имате на разположение стаи с голи стени, без прегради, врати, оборудване. Това е един вид празен лист, на който можете да нарисувате всичко.

В помещенията с предварителна обработка повърхностите вече са подготвени за монтиране на покривни покрития; санитарното оборудване е частично монтирано. Не е нужно да започвате ремонт от нулата, тоест да изравнявате стените, да правите замазка на пода и др. В този случай предстоящата ви задача е по-проста: само трябва да решите в каква последователност ще бъдат ремонтирани стаите, да изберете декоративни покрития за стени, подове и тавани.

Когато планирате последователността на ремонта на апартамент грубо строителство, не може да се избегне подготвителна работа. На първо място е необходимо да се помисли за оформлението на помещението, след което да се пристъпи към демонтажна работа и подготовка на повърхността. Ако ремонтът на апартамента включва груба работа, последователността на действията всъщност няма значение. Първо можете да направите подовата замазка и едва след това да замажете стените или обратно.

Ако се нуждаете от козметичен ремонт, трябва да се погрижите само за декорацията.

Изберете идея за интериора

Каква е последователността на ремонтната работа до голяма степен зависи от идеите ви за дизайн на жилището. Това важи еднакво за нови и стари жилища. Например: Ако трябва да ремонтирате апартамент от нулата започнете с избора на оформление. Някои хора харесват open space- решенията, докато други търсят решение за максимално усвояване на пространството. Ако цялото семейство живее на едно място, препоръчително е да го разделите с помощта на прегради. Във всеки случай обхватът на работата ще бъде различен.

Повечето хора вярват, че завършването трябва да се извършва отгоре надолу, започвайки от тавана и завършвайки с пода. Това е вярно, ако за облицовката на тавана са избрани боя или плочки. Ако в стаята трябва да се монтират опънати платна или окачени конструкции, първо е необходимо да се заемете с декорацията на стените, а таванът да бъде направен последен.

Когато последователността на работата се наруши по време на ремонта на апартамент, рисковете от материални щети се увеличават. Например, ако след инсталиране на опънат таван започнете да изравнявате стени или да лепите тапети, филмът ще се замърси или може да се разкъса от остри предмети.

Най-добрият начин да направите ремонт на апартамент без грешки е да поръчате дизайнерски проект от професионалисти, които ще планират последователността и етапите на работа. Този подход има много предимства. Предварително ще знаете реда на работата, времето и финансовите разходи Дори ако планирате да направите сами ремонта на апартамента си, наличието на дизайнерски проект ще ви позволи да контролирате последователността на етапите и да избегнете ненужни разходи за материали.

Смяна на дограма, балконска рамка и демонтиране

Когато планирате последователността на ремонтите в обитаван апартамент стъпка по стъпка, трябва да помислите какво непременно ще махнете. Като правило обикновено се демонтират:

стари прозорци;
интериорни врати;
балконска рамка;
водопровод.

Ако в стаята се променя оформлението, към този списък се добавя и старите прегради. Те или се премахват, или им се изрязват отвори.
Времето за демонтаж е относително кратко, но може да бъде скъпо, заради евентуалното извозване на строителните отпадъци, които имат сериозен обем.

Изграждане на нови прегради и полагане на комуникации

След отстраняването на строителните отпадъци по време на основния ремонт на апартамента, последователността на работата включва:

монтаж на нови стъклопакети и балконски стъкла;
подреждане на прегради съгласно проекта за преустройство;
монтаж на радиатор и водопроводи.

Преди да започнете водопроводни работи, трябва да помислите върху оформлението и включването на водопровода. Решете неговото количество и вид, изгответе чертежи, според които ще се сглобяват тръбните проводници за свързващи устройства.

В същото време се извършват електрически работи. За да замените окабеляването, ще трябва да издълбаете стените. Ако са направени от гипсокартон, няма нужда от мощни уреди да рушене на стени. За да се избегнат грешки, проектът за елинсталация се изготвя предварително. Помислете къде ще бъдат разположени електрическите уреди във вашия апартамент.

Ако последователността на ремонта на нов апартамент предвижда инсталирането на прегради от гипсокартон, струва си предварително да се определи кои участъци от стените се нуждаят от армировка. На тези места ще бъдат разположени рафтове, скоби за телевизори и др.

Шпакловъчни и бояджийски работи

Когато ремонтирате апартамент сами, последователността на подготвителните работи е еднаква за стар апартамент и нова сграда. На първо място, трябва да подравните тавана, ако планирате да махнете окачените или изпънати конструкции. След това преминете към измазване на стените и подовата замазка, в която, ако е необходимо, вградете елементите на системата „топъл под“.

В просторни стаи стените се изравняват машинно; в малките стаи разтворът се нанася ръчно.

Лепене на плочки

Когато планирате последователността на ремонт на апартамент, плочките могат да се използват за украса на пода, стените и, в някои случаи – тавана. За всяка повърхност ще бъде препоръчително да се начертае диаграма на оформлението на плочки. Благодарение на това, ще знаете точно колко материал ви е необходим, колко ще отнеме за подрязване.

Къде първо трябва да се полагат плочките: по стените или на пода?

Опитните майстори следват тази схема:

полага се вторият ред стенни плочки. Местоположението му се контролира с помощта на нивел;
плочките се полагат върху предварително изравнен под;
плочката е монтирана на участък от стената, който е в непосредствена близост до пода;
излишните неща се изрязват и са покрити с цокъл.
В банята е препоръчително да започнете работа с полагане плочките на пода. След като е покрит се облепя и първият ред на стената. Монтажът на стенни плочки започва, когато фугиращата смес между фугите на подовата повърхност е суха.

ВиК свързване

След облицовката можете да инсталирате вана, умивалници, душ и др. Те се поставят и свързват съгласно предварително избраната схема. Докато грубият ремонт продължава, строителите ще се нуждаят поне от мивка и тоалетна. Можете да използвате конструкции, които преди това са били инсталирани на закрито, или най-евтините модели, в които нямате нищо против да излеете остатъците от хоросана. След приключване на мръсната работа продуктите се заменят с висококачествени, които собствениците на помещенията ще използват след нанасяне.

Фина работа

Ако планирате да боядисате или избелите тавана си, направете го първо. След това можете да започнете да лепите тапети или да инсталирате други видове стенни покрития. Подът е последното нещо, върху което трябва да работите.

Монтаж на интериорни врати

Дори при оформлението на стаята ще знаете точно броя на вратите, тяхното местоположение и ширина. Струва си предварително да обмислите кой дизайн интериорни врати е подходящ за вашия дом. В допълнение към традиционните люлеещи се врати, отворите между помещенията могат да бъдат затворени с плъзгащи се прегради.

Проверете размерите на конструкциите веднага след завършване на грубата работа и поръчайте производството на комплекта предварително. Това ви спестява чакането, докато вратите са готови. Ако имате врати с нестандартна ширина у дома или искате да инсталирате врати с оригинален дизайн, предварителната поръчка на продукти е единствената правилна опция.

Монтиране на осветлението

Оформлението на осветителните тела се обмисля предварително. Когато сте сложили комуникационните връзки, покрития, боядисали всичко, идва ред на инсталирането на лампи, декоративни рамки за контакти и ключове и тестването им.

За най-накрая оставете подреждането на новите мебели или смяната на местата на старите, за да се насладите на резултата от ремонта на апартамента си.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *