Какво да правя, ако тече душ кабината: Причина и начини да отстраним проблема

Какво да правя, ако тече душ кабината: Причина и начини да отстраним проблема

Душ кабината от удобно решение за баня може да се превърне в кошмар, ако не овладеем и дребните аварии

Оборудвайки се с душ кабина много хора дори не мислят, че може да ги чака някоя неприятна изненада в бъдеще. Опитните обаче ще ви предупредят да внимавате с влагата, която може да се появи на пода и стените.

Самостоятелно инсталиране душ кабина може не само да доведе до загуба на пари, време и усилия, но и до здравословни проблеми и спорове със съседите. Поставянето й не е задача за всеки, затова се доверете на професионалистите.

Прекомерната влага в банята може да доведе до мухъл, който е опасен за дихателните органи. Хлъзгавите подове също могат да причинят наранявания и дори фрактури. Какво да се прави в такива случаи? Как да се определи мястото, където водата тече? Колко ще струва да се ремонтира? Тези и други въпроси, често възникват при хора, които са се сблъсквали с този проблем.
dush-kabina
Защо тече душ кабината ми?

Основните причини, заради които може да имате подобен проблем са:

1.Особеностите на конструкцията, които има душ кабината. Причината, че водата тече по пода могат да бъдат ниските прагове на вратите. Трябва да се отбележи, че борбата с този проблем е почти невъзможна, защото той се дължи на особеностите на конструкцията. Разбира се, можете да всеки път да слагате кърпата на пода, който да попие влагата, но е неудобно. Всеки път, след вземане на душ, ще трябва да избършете мократа повърхност, което отнема време и усилия.

2. Наличие на производствен брак. При покупка трябва да огледате добре душ кабината за наличие на дефекти като:

Проверете основата за пукнатини, ръжда, направете обективна оценка на качеството на материала, от който е изработена и нейната дебелина;

Огледайте вратите за наличието на дупки. Необходимо е да се обърне внимание на плътността им, и в случай на несъответствия, регулиране на тяхната позиция. Ако това не е възможно, по-добре е да откажете покупката на душ кабина;

В случай на повреда или неправилна инсталация на дренажната система също ще трябва да я върнете на продавача за ремонт.
dush-kabina-2
2.Разхерметизацията на шевове. Продължителната употреба или неправилен монтаж на душ кабина може да доведе до теч. За да разрешите този проблем, огледайте добре шевовете и основите, за да определите къде е възникнало понижаване на налягането. Можете да направите това с помощта на водна струя, която трябва да насочите към всяка страна от вътрешната страна. Може да минете и със сухи кърпи по основите, за да видите къде е проблемът.

3. Възможно е каналът за оттичане да е запушен и водата да не успее да излезе достатъчно бързо, затова търси и друг „изход”.

Колко излиза ремонта на душ кабината?

Цената на ремонта зависи от сложността на работата и на броя на резервни части и материали, необходими, за да се премахване на дефекта. Подмяната на врати струват толкова, че понякога е по-лесно да си купите нова душ кабина, отколкото да възстановите старата.

Скъпо ще струва и подмяна на основата, системата за източване, а не бива да забравяте, че ще плащате и на майстори. Отпушване на блокажи и корекция на основите и уплътнителя на душ кабина могат да се направят самостоятелно. Тези ремонти ще струват евтино.

Забележка: Дайте си парите за висококачествен уплътнител, чиято основа е от силикон. Той укрепва уплътненителния слой вече, който вече има душ кабината и няма да позволи да се появи теч.

Никога не пренебрегвайте гаранцията – търговците са длъжни да ви разрешат проблема, а ако услугата не е защитена от гаранция, то поне разполагат с компетентни майстори.

Направи си сам ремонт на душ кабина
dush-kabina-4
Независимо, че препоръчваме да използвате професионален майстор за ремонт, то някои неща може да направите сами:

Ремонтът на основата може да направите и сами. Хубаво измийте, подсушете и махнете ръждата. След това с ръкавици и респиратор започнете работа. Под основата сложете нещо твърдо, за да не се огъва при работа.На мястото на пукнатините сложете стъкловлакно, а върху него с помощта на шпатула нанесете лепилото.

Оставете да изсъхне за 24 часа. Същата процедура повторете и на обратната страна. Можете да обработите пукнатините и с монтажна пяна, за да спрете теча.

Ремонт на шевовете. Може да го направите уплътнение с няколко слоя върху стария уплътнител. Това обаче не винаги е ефикасно, затова освободете закрепващата структура и сложете ново уплътнение. Не забравяйте да му дадете време да изсъхне хубаво.

Отпушване. Възможно е с помощта на специални химикали, предназначени за тази цел. Можете да ги купите навсякъде в магазините за промишлени стоки, пазари, а също и да поръчате от онлайн магазини. За да отпушите, трябва да се налива необходимото количество химикал в канала и изчакайте известно време. Ако водата не се оттече, трябва да се обадите на водопроводчик.
dush-kabina-5
Съвети за поддръжка на душ кабина

За да се избегнат повреди, причинени от теч на вода, да използва насоките на правилното поддържане на душ кабина:

Отнасяйте се внимателно към конструкцията

Не блъскайте вратите силно и не скачайте върху основата.

Не използвайте разяждащи почистващи препарати за почистване на кабината.

След всяко използване проветрете душ кабината и избършете излишната влага, за да не се натрупа котлен камък по вратите.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *