Към безкрая и отвъд: Детска стая в космически стил

Детска стая за момче с космос декор

Детска стая за момче се обзавежда сравнително лесно, но колко от декорациите провокират любознателността и фантазията на детето?!

Представете си, че имате да обзавеждате детска стая за момче. Изглежда просто – „нашляпвате” модерните през сезона анимационни герои, мотиви на коли и лаконична мебелировка и изглеждате готови. Все пак момченцата не изискват тюл, коприна, розови възглавници и еднорози…Ако искате синът ви да живее не само в красота и удобство, но и да му създадете вълшебно кътче, което ще стимулира жаждата му за знания и приключенския дух, трябва да се постараете повече.

Съзвездия и галактики, комети и марки на телескопи, астронавти и космически кораби – ако всичко това вълнува детето, тогава трябва да му помогнете да стигне до звездите с ръка. Детска стая в космически стил е един от най-достъпните начини за това.

За да се придържате към идеята на декора, може да почерпите идеи и елементи от:

фантастични романи;
любимите филми на тема „Космос”;
научни открития;
комикси или илюстрации.

Не е необходимо в детската стая точно да се пресъздаде Космодрума в Байконур или изтребителите от „Междузвездни войни“.
Достатъчно е да направите стилизиран таван и под, да подберете точния дизайн на стените и подходящата мебел, да добавите няколко аксесоари и текстил – и стаята ще се превърне в къща на астроном, космически транспорт или дори извънземно обитание.
Детска стая за момче с космос декор

Звезден таван

Нали не си мислите, че в тази специална момчешка стая таванът трябва да е класически, бял,…скучен?! Чрез него може да създадете вълнуваща атмосфера и дори най-ефектния елемент от обзавеждането. Таван, обсипан със звезди може да направите чрез:

Окачен таван – Такъв таван може да покаже галактически спирали, повърхности на други планети, част от нощното звездно небе – рисунъкът върху повърхността на обикновения таван остава за собствениците на помещението. Ако зад него монтирате оптични влакна и проектор, вечер таванът може да се превръща в истинско небе, върху което звездите блестят и се образуват галактики.

Структури от гипсокартон. С тяхна помощ се реализират най-сложните конструктивни решения, включително полукръговите сводове на вътрешния интериор. Многослоен окачен таван с вградени прожектори и луминесцентно осветление идеално се вписва в темата за Космоса.
Оригиналните метални греди на тавана изглеждат страхотно, поддържайки илюзията за междупланетния кораб.

Стикери и фототапети. Готови луминесцентни стикери – изображения на звезди са прикрепени към тавана, така че да се получат съзвездия. Вечерта снимките ще светят, създавайки специална атмосфера в стаята.

Снимки. Запълнени с луминесцентни бои или материали с насипен текстуриран материал, тези изображения ще се превърнат в изключителна декорация на стаята, напълно задоволяващи нуждите на малкия собственик.

Подово покритие

Детската стая в космически стил трябва да има подходящо подово покритие, което да поддържа общата идея на обзавеждането.
Детска стая за момче с космос декор
Като покритие върху пода в детските стаи се използват:

дъски;
паркет;
ламинат;
многослоен балатум.

За да съответства на дизайна, подът може да бъде тъмен (тъмно кафяво, черно, сиво) или пясъчно бяло със сребрист оттенък.
Важно! При зониране на стаята, в игралната част на пода се поставя удобен мек килим с ниско покритие или велур.
Килимът може да бъде толкова светъл, с образи на звездите, планетите и стоманен цвят.

Стенни покрития в помещението

Стените имат и продължават с отношението към дизайнерската тема, можете да ги проектирате по различни начини, като използвате различни техники и материали:

Да ги облепите тапети. На пазара има много с изображения на кораби или съзвездия, тези тапети лесно се комбинират с монофонични.
Удобно е да използвате рисувани тапети. Те ще скрият неравната повърхност на стената, в допълнение, можете да пребоядисате тапета до 5-7 пъти. Естествено в такава стая стоят тапети в синьо, сребро, стомана, бели цветя.

Интересно решение е комбинация от тапети. Например, стената в близост до леглото да е боядисана в тъмносин цвят и украсена с рисунки, а в близост до работната маса стената се осветява. Оригиналният вид е флуоресцентен тапет, който свети в тъмното, заменя нощната светлина.

Течен тапет и декоративна мазилка. С помощта на тези материали е лесно да се създадат интересни текстурирани повърхности, които имитират необичайния релеф на планетите. Лесно е да поставите рисунки, стикери или да използвате шаблони за рисуване на изображения.
Детска стая за момче с космос декор
Структури от гипсокартон. В детската стая чудесно с тяхна помощ се оформят великолепни елементи, които напомнят на пулт за управление и космически кораб.

Украсете една от стените с илюминатор, гледащ към повърхността на загадъчна планета;

Превърнете другата в контролен панел на междузвезден кораб с лостове и инструменти.

Впечатлението ще се увеличи, ако една сложна гипсокартонна структура бъде осветена със скрити или LED лампи.

Този дизайн ви позволява визуално да разширявате границите на стаята, като ви дава дълбочина и обем.

Фото тапети. Най-простата и де факто – без възможност за грешка опция. Фототапети с планети, извънземни, ракети, съзвездия ще украсят стаята, но е необходимо да се съблюдава пропорционалността на размера на картината и размерите на детската стая.
Детска стая за момче с космос декор

Цветова гама

Детската стая в космически стил са боядисани в цветове, които помагат да се създаде усещане за звездно безгранично пространство:
лилав;
като акценти напълно се вписват зелено, жълто, червено.
всички нюанси от синьо до тъмно синьо;
дори черно е допустимо в определени граници;

Осветление

Точно избраното осветление помага за успешното завършване на детската стая в космически стил. Светлината трябва да е много – като ярка или матова, точкова и разпръсната, мека. Във всяка зона на стаята (игрална зона, за учене, спалня,) трябва да са разположени отделни уреди за светлина.

Когато избирате лампи или полилеи, трябва да изберете подходящия стил:

сложни геометрични форми;
материал – хромиран метал, лъскаво и просто прозрачно стъкло;
функционална – с възможност за промяна на нивото на осветеност или цвета на лампата.

Важно! Отлично прилягат в пространството LED светлини в различни цветове и лампи.

Мебели

Детската стая в космическия стил прилича на стая в минималистичен стил – в стаята има малък брой практични и удобни мебели.

Стилът на всички мебели е изключително модерен:

много стъкло;
много стоманен хромирани повърхности;
интересни футурулогични форми;
цветна светлина, сива стомана или светло, сочно.

Работната маса може да бъде оборудвана с LED осветление, както и с рафтове. Такава маса ще играе ролята на пулта на космическия кораб – капитанът, на който е детето.

В такава стая ще бъде подходящ шкаф с плъзгащи се врати с тематичен рисунък. Космическият дизайн на детската стая предполага да се използват модулни системи за съхранение, които могат едновременно да се използват като седалки.

Легло под формата на ракета или двуетажно, където е необходимо да се изкачва стълба, необичайната форма на удобни висящи столове или барбарони – всичко това създава уникална атмосфера на звездно пътуване и завладяването на нови планети.
Детска стая за момче с космос декор
Декорация и аксесоари

В детската стая в космически стил не можете да оформите без необичайни аксесоари и елементи от декора, които ще поддържат хармонията в интериора:
покривала и завеси – в тона на облицовката на стените, с повтаряща се щампа;
възглавници – под формата на звезди;
метализирани хоризонтални щори на прозорци;
От тавана могат да се окачат топки, които имитират планети или слънца, такива топки могат да бъдат и лампите;
отлична украса на стената – вълнообразна серия от цветни нощни светлини;
за съхранение на играчки – модели на космически кораби от ПДЧ, картон или шперплат;
огледално – илюминатор;
близо до масата – черна дъска за писане с магнитни напомняния;
телескопи, звездни небесни карти;

Може би, когато порасне, синчето ви няма да стане астронавт, но спомените, че като дете той е бил господар на целя Космос ще остане с него завинаги.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *