Кънтри и прованс – къде е разликата? (Отговор в снимки)

Кантри стил обзавеждане интериор

Селският чар в интериора е отново на мода, но не всичко близо до природата изглежда на място

Кънтри или прованс, прованс или кънтри? Селското очарование е отличителен белег и на двата стила обзавеждане, но между тях има осезаема разлика. Ако кънтрито позволява напълно да се въплъти провинциализма в интериора, то прованса е далеч по-лек и романтичен – вдъхновен от югоизточната провинция на Франция.


Прието е, че кънтрито няма родина и спокойно може да отрази селския колорит на всяка една страна. Френският провинциален интериор категорично се нуждае от връзка с държавите, които могат да се похвалят с много слънце и излаз на море.


Макар че в повечето случаи този тип обзавеждане се използва за извънградски къщи, нищо неуместно няма да изберете подобен интериор за апартамент.

Палитра

Двамата стила категорично могат да се различат основно в цветово отношение. Кънтрито блести с топли, меки тонове. Всичко в него трябва да буди асоциация с домашно огнище и уют. Съчетанията от природата като кремаво и зелено, кафяво и теракота, синьо и мляко – тези тонове помагат да се създаде спокойна атмосфера. Друга отличителна черта е почти пълното отсъствие на бяло в чист вид.


Провансът и като цветове не спира да буди асоциация с френското село: много слънце, лозя, лавандулови полета и подправки. Палитрата е богата, но с по-сдържани и приглушени тонове. Това обикновено бледи пастелни тонове: бежово, маслинено зелено, бледо жълто, теракота и т.н. Важна подробност е изобилието на бяло, за разлика от кънтрито. Освен това държи да се подчертае връзката с морето и там ще срещнете всички нюанси на синьото.

Повърхности

За кънтрито е така характерно наслояването на текстури и цветове. Масивните дървени греди, тухлена зидария, камък или тухла, завеси на цветя, многоцветна мозайка, плетени килими и одеала – всеки детайл от обзавеждането говори за простотата на селския начин на живот. Всичко е искрено, без грам претенция. Мярката се спазва във всичко. Кънтрито се подчертава най-добре с използване на натурална дървесина – напукана или грубо дялана.


В прованс обзавеждането насищането на цветове се компенсира с ярки акценти. То се отличава с интересни неща като бели тавани със стилизирани дървени греди, пано мозайка, каменни или керамични подове, ковано желязо, текстил от природни и животински орнаменти, бродерия, керамика. Използват се мебели от дърво, но със стари или състарени повърхности. Ако кънтрито се свързва с простотата, то синонимите на Прованс са изтънченост и елегантност във всички, дори и незначителни подробности.

Мотиви

В кънтрито близостта с природата се подчертава с разнообразни растителни и ягодови орнаменти. Ще срещнете и животински и птичи символи. Стилът се подчертава с ръчна изработка – пачуърк, плетива от различен вид.


Провансът изобилства от цветни форми и принтове – стои дори в основата на всичко: от текстила до настилките. Задължителен елемент са полските цветя, керамичните вази и опушено стъкло, стари саксии и ведра. На кухнята или балкона на дома в стил прованс ще видите очарователни мини градини. Морската тематика е сериозно застъпена и не бива да забравяте символа на Франция – галския петел.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *