Килим за детска стая

Килим за детска стая

Не само приказните сюжети и мотивите за игра разграничават килимите за детска стая от тези за всяко друго помещение

Когато търсите килим за детската стая на своя син или дъщеря, продавачите ще се опитат да ви ограничат в търсенето. Може би самите вие ще си мислите, че трябва да избирате само между приказните сюжети и игровите декорации. Истината е, че сте неограничени. Трябва обаче да се съобразите с някои неща:

– Материал, от който е направен и височина на косъма

– Размер
– Възраст и темперамент на детето
– Интереси на детето
– Цена на килима

Как да изберете килим за детската стая според материала, от който е направен?

В килимарството като във всяка индустрия има определен брой популярни материали, които се използват в производството. Не винаги обаче те са подходящи за детска стая.

Вълна

Килимите от естествена вълна от векове се радват на заслужена популярност. Те са много красиви, топли, а изборът на цветове, шарки и нюанси е толкова голям, че ще задоволи всеки вкус. Височината на косъма може да бъде много различна. Единственият им недостатък е, че детето може да е алергично към този материал.

Памук и лен

Превъзходни природни материали, които не предизвикват алергии. Единственото, което трябва да ви безпокои е, че децата в детската градина обикновено прекарват много време на пода. Това може да се окаже проблем, защото в тази възраст са чувствителни към твърдостта на тези материали.

Тези леки килими могат да сгъват и перат лесно, но нямат необходимия резерв от тегло, за да не се изместват по време на шумната игра. Ето защо, ако детето ви обича да тича и скача, направете избор в полза на други материали.

Ратан, юта, воден зюмбюл и други „екзотични“ материали
Въпреки факта, че тези материали са и екологични, те не са подходящи за деца преди юношеството (когато техните интереси и вид дейност са по-близки до тези на големите ). Първо, те абсорбират добре влагата (съответно, те не са подходящи за бебета на възраст от 6 месеца), и второ, повърхността им е твърде твърда, поради което е неудобно да пълзи и да играе върху тях.

Коприна

Копринените килими рядко се използват в детската стая поради високата цена на такива продукти. Като правило те са предназначени за грандиозен декор.

Полиамид, полиакрил, полипропилен, акрил

Тези килими са практични, лесни за почистване и миене, не причиняват алергии и не са много скъпи. Те обаче бързо губят първоначалния си вид и лошо задържат топлината.

Полиетиленова пяна

Килимите, изработени от този материал, са без власинки, меки и леки (но по-тежки от памучните и ленените килими). Те имат голям плюс: не абсорбират нищо (влага, мръсотия, миризма). Но дори детето да се изцапа по време на играта, ще бъде лесно да го почистите. Цената на такива килими (както и на други синтетични) е ниска.

Как да избера килима за детската стая?

Обикновено те се ръководят от размера на стаята. Препоръчваме Ви обаче да следвате тези правила:

Ако решите да закупите един голям килим, трябва да оставите поне малка празнина между него и стената – около 10 см. Ако не искате да напомня мокет, отстъпете от стената поне 30-50 см.

Не пъхайте килима под мебелите, в противен случай няма да можете да ги повдигнете лесно, за да почистите добре.

Ако размерът на стаята е от 20 квадратни метра, по-добре е да закупите не един голям килим, а малко по-малък – това ще ви позволи ефективно да зонирате пространството (място за спане, игрална зона, кът за учене).

Не забравяйте да закупите специална подложка с килима. Първо, той държи килима на място. На второ място, краищата му няма да се огъват и няма да има риск детето да се препъне и да падне.

Избор на детски килим според възрастта

Детската стая трябва да съответства на възрастта и интересите на малкия й собственик, което означава, че трябва да се променя, докато расте и узрява. Може да се наложи да смените 3-4 килима.

От раждането до 6 месеца
Килим за детска стая
По това време детето не се нуждае от килим: прекарва цялото си активно време в ръцете ви или в креватчето.

6 месеца до 3 години
Килим за детска стая
Хлапето започва активно да изследва света: първо, пълзи, след това ходи и бяга. И килимът ще се превърне в един от най-важните елементи на детската стая, защото е място за активни игри, скокове, занимания с конструктори и други играчки. Следователно, най-добрият вариант за тази възраст е да застелите мек килим с дълъг косъм, по който е толкова удобно да тича и дори да пада – да е на меко. Цветовете също са важни: психолозите смятат, че е препоръчително да се използват заглушени и меки тонове на възраст до три години.
Килим за детска стая

Килим за детска стая
От 3 до 7 години
Килим за детска стая

Килим за детска стая
Детето ви става предучилищна възраст – и това е време на бързо физическо, емоционално и психическо развитие. Детската стая се превръща в игрална зала и при избора на килим трябва да се вземе предвид нивото на активност и темперамента на малкия й собственик. Що се отнася до рисунките, те трябва да бъдат възможно най-ясни за детето.

От 7 до 10-11 години

Килим за детска стая

Килим за детска стая
По-малките ученици започват да се запознават с „големия свят“, кръгът на техните хобита се разширява, появяват се отговорности и таланти. Освен това те ценят оригиналността и ясно видимите детайли, както и всичко, което по някакъв начин напомня, че момичетата ще се превърнат в красиви принцеси, а момчетата – в истински герои. Когато избирате килим за детска стая на тази възраст, опитайте се да подкрепите тези стремежи в тях като добавите ярки петна към интериора.

Над 12 години
Килим за детска стая
Тийнейджърите ценят уважението към личното си пространство и интереси, които са толкова разнообразни, колкото и на възрастните. За тях е трудно да приемат, те слушат много повече мненията на приятели и Интернет. Изборът на килими с модерни шарки и текстури обаче вероятно ще предизвика тяхното възхищение. Още по-добре е да ги вземете в салона със себе си.

Какъв цвят на килима за детската стая да избера?

Преди всичко се съсредоточете върху темперамента на детето. Ако е много буен, струва си леко да „затъмните“ яркостта в стаята и да отдадете предпочитание на спокойните тонове (бежово, светло сиво, пясъчно, светло кафяво, маслинено зелено).

Друг критерий за избор е цветовата палитра на интериора на детската стая. Ако мебелите и стените са в неутрални тонове, може да си струва да добавите „акцент“ под формата на ярко петно и да изберете килим в богата цветова схема. И обратно, наситените тонове могат да бъдат „изгладени“ от килим в заглушен нюанс.

Също така, не забравяйте за влиянието на ориентацията на прозорците. Това важи за стаите на деца под 10-11 години.
Ако прозорците на детската стая са обърнати на север, обърнете внимание на топлите цветове на килима: те ще добавят визуална топлина към стаята. За детските стаи със западно ориентирани прозорци се откажете от килимите с големи площи от ярки нюанси на топли цветове (червено, лилаво, фуксия, корали, оранжево): залязващото слънце ще ги направи твърде досадни, но до вечерта детето обикновено се уморява от изобилието от впечатления.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *