Ключът се счупи в ключалката: Сигурни начина да го извадите

Ключът се счупи в ключалката: Сигурни начина да го извадите

Да се счупи ключът в ключалката е рядко, но много неприятно битово предизвикателство – най-добре е да извикате майстор, но е хубаво да си помогнете сами

Всички слагат ключалки на вратите си в името на сигурността, но рядко обръщат внимание на проверката им. В резултат на това рискуват да не влязат в собствения си дом някой ден. Състоянието им може да се влоши поради условията на околната среда, неточно или прибързано отваряне или опити за разбиване. Друг рядък, но сериозен проблем е да се счупи ключа в ключалката.

За да не се застраховате срещу подобни битови инциденти обаче, най-добре е да усетите о време кога могат да ви предадат тези аксесоарите си за врата!

Признаци, че ключалката не работи изправно

Бъдете убедени, че наближава опасното счупване на ключа в ключалката, когато:

бавно завъртане на ключа или завъртане със закъснение – означава, че вътрешният секретен механизъм е изкривен или ръждясал;

твърде бързо и лесно завъртане на ключа – означава, че секретната ролка се е износила и трябва да бъде сменена;
ключът е трудно да се вмъкне – мръсотия или чужди предмети са попаднали вътре;

отслабена дръжка на вратата или секретната накладка – може да доведе до счупване на ключа поради неравномерното разпределение на натиска;

свободно завъртане на ключа няколко пъти подред – означава, че зъбите на секрета са изтрити или връщащата пружина е отслабнала.

Когато откриете поне едно от тези неща при отваряне на вратите, незабавно трябва да се погрижите да инсталирате нов секрет или напълно да замените ключалката.

Ако не го направите, не е драма, но ако не знаете как можете да коригирате ситуацията в рамките на 10-15 минути, ще се наложи да викате майстор. Това отнема време и пари. За да не останете на прага си в очакване да се намери качествен майстор, може да се възползвате от съветите ни и да научите как се изважда счупен ключ, останал в ключалката!

Как да извадите счупен ключ от ключалката?

Вариант 1

Вземете тънка пила от трион и я вкарваме в ключалката с прорезите нагоре. Опитваме се да завъртим пилата така, че да закачим парче от ключа. Ако операцията е била успешна, без да трепнете, внимателно издърпайте пилата с отломката.
Как да извадим счупения ключ в ключалката

Вариант 2

Ако в дупката се вижда парче от ключа, тогава обикновените клещи ще ви дойдат на помощ. Като държите ключа плътно с инструмента, се опитайте да го извадите. Не винаги този метод води до успех, без да се повреди ключалката, тъй като ключът може да се застопори в определено положение. Тогава най-добре изчакайте да дойде майсторът!

Вариант 3

Възможно е супер лепило да ви помогне да извадите частицата от отвора. След като нанесете лепило върху основната част, внимателно поставете ключа в ключалката и го притиснете към счупената част. Така можете да извадите цял ключ, който, разбира се, не може да бъде използван повторно.

Вариант 4

Най-добрият вариант е да разглобите ключалката. В този случай бравата няма да се повреди и счупеното може да бъде лесно отстранено.

Счупен ключ в ключалката е много неприятно нещо и е по-добре да следите състоянието на механизма и да го предотвратите навреме, отколкото да използвате изброените по-горе методи. Работете внимателно с ключалката си и смажете тайната с течност WD-40 и тя ще ви издържи повече от една година.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *