Котацу: Да се сгреем по японски или как да си направим „топла” маса

Как да си направим котацу сами или смарт мебел 3 в 1

Ако сте фенове на смарт мебелите, то ще харесате и котацу – микс от завивка и маса с радиатор

Две трети от зимата е вече приключила, но ще трябва да почакаме преди да дойде истински топлото време. Ако искате да създадете уютно и топлина в дома си и японската естетика не ви е чужда, защо не си вземете котацу – традиционна японска мебел. Тя ще ви позволи да се наслаждавате на вечери със семейство и приятели и ще ви даде възможност да се похвалите с оригинално обзавеждане.

Котацу представлява ниска дървена рамка за маса, покрита с японски дюшек футон или тежко одеяло, върху което е поставен плот за маса. Под одеялото се слага източник на топлина, често вграден в масата. Ще го намерите само в Япония, но ако ви увлича източната култура и начин на живот, то това е начина да се доближите до нея и да пресъздадете в дома си уникален интериор.

Как се използва котацу?

Човекът седи на пода, внимателно подхлъзва крака под одеялото. В този случай тъканта трябва да се разстила така, че да покрива максималната част на тялото. Японците обикновено седят на специална възглавница „дзабутон”, но вместо това можете да използвате всяка друга възглавница или просто да седнете на пода.
На тази мебел можете да ядете обяд, да работите на компютър, да се отпуснете с роднини, да четете книга. Ако масата се използва само един човек, може да затопли цялото му тяло. Такава маса е подходяща за детска игра, ако нейната височина е малко по-висока. Между другото, конструкцията ще помогне да се скрие бъркотията от детските играчки.

Трансформацията на традиционното котацу

Първоначално функцията на нагревателния елемент е изпълнявало отворено огнище в пода на помещението. То се е загрявало с въглища, по-късно с керосин и газ и най-накрая, поради безопасността и липсата на миризма – електрически котацу.

По правило електрическият нагревател е в рамката на масата и всичко, което трябва да направите, е да свържете нагревателя за маса към електрическата мрежа, да го покриете с одеяло и да поставите горната част отгоре.

Физическа топлина и духовно единство

Тъй като котацу е японско изобретение, няма да ви трябват столове. За да стоплите крака под него, седнете на пода, на възглавници или на килима.
Можете да обядвате така, да работите с лаптоп или да общувате с роднини и приятели на чаша чай.
Разбира се, само долната част на тялото е на топло, но това е достатъчно, за да се запази комфорта и да усетите уютната атмосфера на къщата. По тази причина е икономично – не се нагрява въздуха на цялото помещение, но не усещате студ. Между другото, в Япония, тази мебел се използва не само в къщи – в Страната на изгряващото слънце пътува и котацу-влак.

Да купим или да направим сами?

Разбира се, по-лесно е да купите готов котацу с подвижен „капак” и нагревател в рамката. Например, в AliExpress има голям избор, а цените започват от $ 94-99.

Можете да го направите със собствените си ръце, но ще трябва да си купите специален нагревател за подобна мебел. Можете да го купите от Ebay, например, на съвсем достъпна цена. Самата маса може да бъде закупена в IKEA, потърсете по-специално – масичка за кафе с рафт.

Повече подробности за направи си сам – котацу може да намерите тук:

За да можете самостоятелно да конструирате такава мебел, трябва да имате масичка, както и дървени летви. Височината на решетките на краката трябва да бъде половин метър, напречното сечение на релсата трябва да бъде квадрат със страна от 8 сантиметра. Летвите, свързващи краката заедно, трябва да са с дължина 84 сантиметра, тяхното сечение трябва да бъде правоъгълник с размери от 4 до 10 сантиметра.

Свържете страничните пръти и краката с дървени дюбели. Предварително под тези дървени крепежи е необходимо да се пробие дупка с помощта на дрелка. От всяка страна трябва да направите 3 дупки. В резултат на това, за да се създаде конструкцията за опора на краката и страничните летви ще са необходими 24 дюбела.
За да бъде по-силна опорната система, тя може да бъде допълнена с метални ъгли, закрепени под прав ъгъл в областта между крака и летвата от двете страни.

За да се гарантира, че нагревателят е внимателно и сигурно закрепен към конструкцията, той изисква специално отделение. За да направите това, трябва да разделите всяка странична лента на 4 равни части в 3 деления.

В първото и третото деление сложете плоскост с дебелина 2, дължина 84 и височина 10 сантиметра. Тази летва трябва да свърже две противоположни странични летви. На пресечната точка на напречните е необходимо да се направят скосявания. Те също са закрепени с дюбели.

Такава система образува квадрат със страна от 42 сантиметра. Дъното на този квадрат трябва да бъде покрито с шперплат. За този шперплат трябва да се закрепи нагревателният елемент. След тази стъпка е препоръчително да минете през всички дървени елементи с шкурка. Тази процедура ще спаси хората от нараняване при използване на масата. След шлифоване дървесината трябва да бъде лакирана.

След като конструкцията е готова, върху нея трябва да се постави топло одеяло. Площта на одеялото трябва да бъде най-малко 4 пъти по-голяма от площта на плота. Одеялото може да бъде фиксирано с помощта на дълги копчета или върху материала да поставите тежък работен плот, нарязани с размера на опорната система.

Допълнителни елементи като столове не се нужни, тъй като основата се поставя на голямо легло или килим. По-добре е да използвате електрически елемент като нагревател, тъй като той ще бъде по-безопасен за работа. Лесно се използва – просто свържете устройството към мрежата. Предимството на такъв тип котацу е възможността да се контролира подаването на топлина на електрическия нагревател. Можете също да промените термичните характеристики на системата, като замените одеялото с по-топла или обратно.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *