Кракле за състаряване на мебели и винтидж чар на обзавеждането

Как се прави кракле за състаряване на мебели и винтидж обзавеждане

Кракле е изключително бюджетна техника, с която да подновите не само дървени повърхности

Техниката „кракле“ („краклюр“) е изкуствено състаряване на лакирани или боядисани повърхности от различни мебели и интериорни аксесоари (картини, ковчежета, вази и други). Името ѝ идва от френската дума „craquelure“ – цепнатина. Някога тази технология се е използвала за възстановяване на антични мебели. Днес е част от изкуството, наречено „изкуствено състаряване”. С нейна помощ мебелите в дома се превръщат в истински винтидж шедьовър!

Каква е технологията?

Съвременната индустрия произвежда много материали за любителски кракелюр. Освен това някои от тях могат да се използват не само за обработка на дърво, но и за нанасяне на „пукнатини “ по повърхността на продукти, изработени от пластмаса или метал. Декоративни метални аксесоари на дървени мебели, върху които има патина или декупаж , могат да станат изключително стилни и оригинални с кракле.

За нанасяне на пукнатини можете да закупите еднокомпонентен лак за кракле или двукомпонентна смес -комплект от които се продава под формата на две бутилки. За състаряване на мебели по-подходящ е еднокомпонентният /еднофазен/ лак.
Как се прави кракле за състаряване на мебели и винтидж обзавеждане
Много опитни реставратори смятат, че по-естествен старинен вид мебелите получават, ако пукнатини се появяват с помощта на импровизирани средства – оцетна есенция, яйчен белтък, желатин и дори измиващ гел.

Тези, които искат да опитат силите си в реставрационните работи за първи път, е по-добре да използват специален лак за кракле. Популярни са марките „Stamperia” и „Ferrario” (Италия) или “Havo” (Нидерландия), наречен “Creall-Crackle” или “ Antique Crackle „.

Кракле за начинаещи – стъпка по стъпка

Тези, които болезнено преживяват изхвърлянето на остарели мебели, но жадуват за обновяване на интериора, могат да реставрират обзавеждането, за да се получи като в Прованс. За целта е необходима два вида акрилна боя в контрастни нюанси и еднокомпонентен лак „Crackle Country Style”, предназначен за използване с акрилни бои.

Преди да започне реставрацията, старата боя и лак се отстраняват от мебелната повърхност, след което дървената повърхност се грундира с акрилна боя (за предпочитане – нюанс „маталик”). След като слоят напълно изсъхне, повърхността на реставрирания продукт се покрива с лак кракле.

Трябва да се има предвид, че ширината на пукнатините зависи от дебелината на слоя лак. Колкото по-дебел е слоят лак, толкова повече „пукнатините” ще бъдат по-широки.

След като лакът напълно изсъхне, върху него се нанася втори оцветяващ слой, за който се използва матова боя – гланц или металик не са подходящи, защото не реагират със слоя лак и няма да възникне спонтанно образуване на напукваща мрежа.

Докато боята не се е втвърдила, повърхността й се обработва със синтетична телена четка, след което се образува мрежа от пукнатини. Ако се образуват пукнатини още при реакцията на лака с матираната боя, тогава дори няма да стане нужда за дообработка с четка.

ВАЖНО! След като боята изсъхне, дървената повърхност може да бъде отделена или просто покрита със слой защитен, прозрачен лак.
Как се прави кракле за състаряване на мебели и винтидж обзавеждане
Двукомпонентно /двуфазно/кракле

Най-висококачествената мрежа пукнатини може да се получи с помощта на двукомпонентен лак „Crackle Sottile“ (марка „Stamperia“). При възстановяване на мебели от дърво, след свалянето на старата боя и лак, върху нея се нанася лак със синтетична четка.

След изсъхване на слоя нов лак, което отнема около 40 минути обикновено, вторият компонент се нанася върху него. Декоративността на получената мрежа зависи от дебелината на втория слой. За да ускорят процеса на сушене на второто покритие с лак, много хора използват сешоар, а ако трябва да изсъхне голяма площ – строителен сешоар.

За да станат по-видими пукнатините, те изпълват с бронзов прах или „сребърен“ алуминиев прах. По-добре е да използвате специален метализиран прах за напукване на “ Porporina “ от “ Stamperia „. Можете да използвате обикновена маслена боя или битумен лак.

ВАЖНО! След фугиране остатъците от боята и излишъкът от прахообразен материал се отстраняват от повърхността на продукта с обикновено олио.
Как се прави кракле за състаряване на мебели и винтидж обзавеждане
На последния етап повърхността се изтрива добре и се минава с фиксиращ лак за потъмняване лак или с акрилен лак на водна основа.

Ако ще използвате купешки средства за кракле, имайте предвид следните неща:

при закупуване на лак е необходимо да разклатите бутилката, като проверите прозрачността, равномерността на консистенцията и плътността на състава;
за да се изключи образуването на мехурчета върху обработената повърхност и в слоя лак, бутилката със сместа не трябва да се разклаща преди употреба;
възстановителните работи трябва да се извършват във вентилирана зона, където се извършва мокро почистване;
при използване на еднокомпонентни състави посоката на пукнатините ще съвпада с посоката на движение на четката;

Кракле с подръчни материали

Ако нямате в близост книжарница за художествени материали, може да направите решетка от пукнатини с подръчните средства, които могат да се открият във всеки дом. Най-често при образуване се използват:

канцеларско или ремонтно – строително поливинилацетатно лепило;
различни видове лакове за мебели;
оцетна есенция, желатин или суров яйчен белтък.
Как се прави кракле за състаряване на мебели и винтидж обзавеждане
Ако ще заложите на този тип кракле, имайте предвид следните препоръки:

Когато използвате емулсия от поливинилацетат (PVA лепило), тя се нанася с дебел слой върху повърхността, за да бъде декорирана и леко изсушена. Когато се получи лепкава консистенция , върху нея се нанася акрилна боя на водна основа. След като тя реагира с лепилото и се появят пукнатините, продуктът се изсушава с домакински или строителен сешоар.

Яйчният белтък се използва на двоен слой акрилна боя. След като изсъхне без използването на сешоар, се нанася контрастна (в сравнение с основата) акрилна боя.

При кракле с желатин процедурата е същата. Предимството му е възможността за образуване на мрежови линии, ширината на които директно зависи от дебелината на желатиновия слой.
Девет процентен разтвор на оцетна есенция се нанася с гъба върху изсушена боя на акрилна основа. Мрежата под формата на пукнатини се появява почти веднага.

Начинаещите реставратори трябва да са наясно, че първите опити могат да се окажат неуспешни, защото кракле с домашни средства изисква повече опит и изключително сръчни ръце.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *