Кухня без прозорци?! Да, може да си го позволите!

Кухня без прозорци?! Да, може да си го позволите!

Може да ви се струва безкрайно непрактично и неудобно да готвите в кухня без прозорци, но с технологична помощ може да се справите повече от добре

Прозорците са основният източник на естествена светлина във всеки дом. Странно е да видите стая без прозорци. Много въпроси възникват незабавно. Странно обаче, някои апартаменти са планирани, така че да нямат прозорец в една от стаите. Например, банята. В нея рядко има прозорец, но се използва постоянно и се осветява изкуствено. А какво ще кажете за кухня без прозорци?

Не сме свикнали да виждаме често помещение, в което се готви „затворено от всякъде”. И ако някой каже, че има кухня без прозорци, тогава веднага във въображението ни се появява картина на тъмен, влажен затвор, пълен с мебели, където няма място. Това обаче не е напълно вярно. Тя може да бъде малка, но ако направите правилния дизайн на малка кухня без прозорец, стаята ще стане компактна, практична, уютна и удобна.

Дизайнът на малка кухня без прозорец е деликатен въпрос, така че трябва да знаете как да го направите правилно. Някои са щастливи, защото имат поне балконна врата. Други изобщо нямат източник на светлина.

Сега ще научите как да оформите красива кухня, дори без прозорци.

Проектиране

Няма как да се направи сериозна работа без план. Обмислената работа и конкретните действия ще помогнат да се направи всичко по-правилно, по-бързо и по-качествено.

Трябва да се отбележи, че кухнята – това е специална стая, която изисква специален подход. Поради това при изготвянето на работен план е необходимо да се вземат под внимание някои нюанси:

1. Ако говорим за подови настилки за кухня без прозорци, те трябва да са трайни и устойчиви на влага. Да разлееш течности в кухнята – това е нормално, така че материалът трябва да е неподатлив на водата. Подът трябва да издържа и на падането на кухненски прибори. В този случай, по-добре е да се предпочетат плочки или линолеум, а не на килим или паркет.

2. Монтирането на хладилника близо до печката също е забранено. Без значение колко малка е кухнята, не е нужно да правите това. Температурните разлики ще причинят деформиране или счупване. Кондензът в този случай също не може да бъде избегнат.

3. За удобство можете да подредите сушилника на съдове и да ги съхранявате близо до мивката.

4. Ако е възможно, по-добре е да поръчате вградени мебели, които лесно ще се подредят и заемат малко място.

5. За да спестите работно пространство, всички шкафове и рафтове трябва да се окачат по-близо до тавана.

6. Друг начин да се спести малко пространство в кухнята без прозорци е свързването между мивката, работната повърхност и печката.

Благодарение на тези съвети, можете да използвате рационално свободното пространство на кухнята, което е на разположение. Ще бъде удобно и практично. Но възниква въпросът как да се компенсира липсата на естествена светлина?

Осветление в кухнята без прозорци

Светлината играе много важна роля. И не само, за да видите какво правите, но и за възприятието на човека. По-приятно и забавно е да работите в светла среда, където слънцето грее и небето се вижда. Ясно е, че в кухня без прозорец това не е възможно, но е напълно възможно да се запълни стая със светлина. Има различни идеи за осветяване на кухня без прозорец.

Например, ако кухнята е малка, тогава достатъчно е светлината да бъде само от тавана. Като опция може да използвате окачен таван с вградени светлини. Можете да направите ниша и да ги монтирате там. Друга опция са традиционните полилеи. Ако кухнята е голяма, в допълнение към основния полилей, можете да използвате други източници на светлина. Например, в близост до печка, над работна повърхност или на друго място е възможно да се фиксират светещи елементи. Така кухнята ще стане по-просторна визуално.

Много интересен вариант за кухня без прозорец – лампа под формата на прозорец. Той се монтира на тавана или стената и симулира липсващия прозорец в стаята. Изглежда ефектно и като алтернатива е просто прекрасно. Ако правилно изпълнявате инсталацията, осветителното тяло наистина прилича на тавански прозорец.

Декорация на тавана и стените

Основното правило, което всеки дизайнер трябва да знае, е, че не можете да използвате тъмни цветове в малки и тъмни помещения. Това е табу, защото тъмният цвят визуално намалява пространството и не може да отразява светлината, което прави кухнята тъмна. Ето защо е невъзможно да се решат тавана и стените в тъмни цветове.

Друго нещо са леките нюанси. Благодарение на тях, една малка стая могат да бъде визуално изглеждат по-голяма, както и липсата на светлина ще се компенсира от факта, че лъчите ще се отразяват от повърхността и ще се разпръскват из стаята. Ясно е, че ако боядисате стените и таваните в предимно бяло, ще изглежда празно. Кухнята ще изглежда като болница. Приоритетът е бежов, мек розов, син, светлозелен, сметанов цвят и пастелни нюанси.
Кухня без прозорец идеи
Дизайнерите препоръчват разреждане на светли цветове с някои акценти. Това може да бъде някаква част от мебелите. Например, ако стената на кухнята е избрана в синьо, червено жълто или това може да бъде маса, килим и т.н. Една от стените може да бъде боядисана в ярки цветове. Благодарение на това, дизайнът няма да изглежда скучен. Що се отнася до тавана, той трябва да бъде по-лек от стените. Оригиналното решение е да се създаде окачен таван с изображението на небе, облаци, слънце, цветя и т.н. Това ще внесе малко лекота.

Друг трик е да използвате огледала и огледални повърхности. Те отразяват светлината и правят малка стая по-просторна. Грижата за тях е проблематична, но си заслужава.

Вратата на кухня без прозорци

Ако кухнята е малка, монтирането на врата обикновено не се препоръчва. Без нея ще влезе повече светлина от съседното помещение. Ако не можете да минете без врата, след това инсталирайте плъзгаща се структура или врата – акордеон.

Идеални решения за кухня без прозорци

Производителите осъзнават, че има много стаи без прозорци. И търсенето, както знаете, води до предлагане. Така се оказва, че са се появили опции за „симулиране” на прозорец. Ако ги използвате, липсата на истински такъв, няма да бъде забележима:

3D или фототапет. Това е стикер с картина на прозореца и пейзажа зад него. Някои продукти се правят по такъв естествен начин, че е невъзможно да се разграничи фалшиво от истинско изображение. С лепенето на тапета върху една от стените, разположени срещу масата за хранене, стаята ще получи нормален вид.
Кухня без прозорец идеи
Фалшив прозорец. Тя може да симулира естествената слънчева светлина, компенсирайки липсата й. Ясно е, че цената на такъв дизайн е доста голяма, но някои могат да си го позволят;
Кухня без прозорец идеи
Друга опция е да направите прозорец със собствените си ръце. За феновете на необичайни декорации е предложението да изградите в една ниша проста рамка на прозорец и да поставите снимка зад стъклото. В този случай прозорците са осветени с вградени светлинки зад картината и за естественост могат да бъдат украсени с завеси или щори. Картината зад стъклото може да бъде заменена с огледала или витражи и така кухнята без прозорци ще се превърне в уютно и доста по-красиво място.
Кухня без прозорец идеи

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *