Кухня в стил модерн – секретите на съвременната класика

Кухня модерн е модерната кухня

Кухня модерн е елегантен преход между класическия и ултрамодерен стил на обзавеждане

Кухня модерн далеч не обобщава представата ни за модерна кухня. Тя е елегантно решение, което се основава на класическа красота и актуалната простота на формите.
kuhnya modern (9)
Модерн е особен стил интериор, който изживя триумфа си миналия век. С времето придоби огромна популярност, макар по света да не се „споразумяха” да го нарекат с едно – единствено име.

Ако искате да купите кухня в стил модерн във Франция, трябва да попитате за мебели „Арт Нуво”, в Германия – „Югендстил”, в Италия — „Либерта”, а в САЩ го наричат със сладкото „Тифани”.
kuhnya modern (7)
Обзавеждането в стил модерн се различава много от това, когато е възникнал стила. Съхранил е някои характерни елементи като:

Геометрични фигури в непосредствена близост до меките извивки;
Гладка и лъскава повърхност;
Смели цветови комбинации;
Функционалността на мебелите стои над всичко друго;
Изобилие от съвременни домакински уреди и различни приспособления;
Текстилът е сведен до минимум;
Избягва се прекомерна украса и допълнителни аксесоари.
kuhnya modern (8)
Модернът е идеален за малки кухни – ефектът от разширяването на пространството се постига с изобилие от лъскави повърхности. Минималистични текстури и смели геометрични форми, декорирани в неутрални цветове с блясък и асиметрия са много познати елементи за декориране на помещение с подобни размери.
kuhnya modern (6)
Форми и материали

Ще познаете кухня модерн по гладките, извити формира форми и асиметрични линии. Стандартната ъглова кухня може да добие извити форми, когато ъгълът се „изправи” с подходящи мебели.
kuhnya modern (8)
Декорация на кухня в стил модерн

Ако говорим за повърхността, тя трябва да е гладка и лъскава – този ефект в дизайна на фасадата се постига като се използва емайл, акрил, филмово покритие или лак.

В кухня модерн е възможно да се използват много материали, особено дърво и пластмаса. Някои дизайнери използват точно дървото като органичен контраст на фона на изкуствени форми и материали.

Гланциран метал, като например неръждаемата стомана, е един от характерните материали в стила. Той може да се използва за почти всичко, като се започне от полилеи и завършва крака на стола.
kuhnya modern (4)
Съвременните интериорни дизайнери също използват стъкло и пластмаса, когато искат да създадат гладки и равни повърхности.

Подът може да бъде покрит с балатум, ламинат, керамични плочки. Високата цена на използваните материали не е самоцел, защото акцентът е върху функционалността.
kuhnya modern (3)
Цветова гама

Основните цветове кухня модерн са тези с меки нюанси. Повечето са сиво-опушен, пепелив, сиво-сини, светлокафяв цвят. Да се отегчавате обаче не е необходимо, защото тези тихи цветове оживяват с много ярки акценти в червено, зелено, синьо (за предпочитане естествени нюанси, вдъхновени от природата). Веселите, ярки цветове обикновено се използват в тапетите или завесите. Разбира се, най-впечатляваща изглежда бялата кухня в стил модерн, но за да се избегне прекомерната „стерилност“ на интериора, добре е да се заложи и на други цветове.
kuhnya modern (2)
Често, кухненската гарнитура се избира в няколко цвята. Подбират се контрастни нюанси в съответствие с приетата в интериорния дизайн цветова схема. Можете да намерите комбинация от два основни цвята при мебелите, а плотовете им – в трети.
kuhnya modern (1)
Осветление

Първоначално, осветлението в интериора се е правило приглушено, за да се създаде атмосфера на уют и романтика. Днес, полилеите на тавана не са единственият източник на светлина. Търсят се различни източници само за да е добре осветено. Ярката светлина е задължителна за стила модерн, но не и претенциозността и богатата украса на дизайна на телата. Търсят се полилеи строг релеф и геометрично правилна форма.
kuhnya modern
Мебели в кухня модерн

Характерна особеност на кухнята модерн е пространството в интериора и функционалността му. Избягва се масивността, но стилът на мебелите е далеч от небрежността на шаби-шика. Масите и столовете са строги и с прости форми, без никакви „крещящи“ украси.
kuhnya modern (14)
Модерните пластмасови мебели както и най-простите решения от естествено дърво са добре дошли в този стил обзавеждане.

Избягват се ярките елементи за обзавеждане. Всяко бяло и прозрачно решение е идеално за целта. МДФ-покритията са лъскави, което ги прави също стилово коректни.
kuhnya modern (13)
Крепежните елементи са със строг дизайн и симетрична форма, а кухненския гръб се избира изработен от пластмаса или стъкло – в същия цвят като на плота на мивката. Няма да сбъркате обаче, ако го превърнете в своеобразен акцент, стига да е в стилово издържани цветови комбинации.
kuhnya modern (10)
Красотата на лаконичния декор

Стилът Модерн не търпи излишък от декор и аксесоари. Украсата е разрешена, стига да е само едва доловима – да допълва кухнята и да подчертава нейния аскетизъм. В обстановката се вписва модерен часовник за стена, красиви вази с прости форми или прибори с геометрични форми и ярки цветове. Белите чинии изглеждат най на място, защото това е стилът на простотата на форми и цветове. Текстил рядко ще срещнете в кухня модерн, но естествено, не можете да минете без някои от най-необходимите неща като: кърпи за ръце и престилки. Вместо задължителната покривка обаче, заложете на подложки за храна – независимо от каква материя.
kuhnya modern (12)

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *