Кухня в тюркоаз – модерно решение за слънчево помещение

Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи

Решението да декорирате кухнята си в тюркоаз е нестандартно, но оригинално. То подхожда на стаи с южно изложение и крайморски домове

Тюркоазът е много красив полускъпоценен камък, чийто цвят прилича на морската повърхност, дава спокойствие и зарежда човек с положителна енергия. Кухнята в тюркоазен цвят изглежда особено оригинална и стилна.

Особености в използването на нюанса в интериора

Тюркоазеният цвят съдържа зелени и сини тонове:

небесно сините нюанси – най-често се използват за основния тон на стените, акцентираните елементи (мебели, декоративни текстили);
Синкаво-сини – те се предпочитат за големи площи на кухненското пространство;
Синкаво-зелено – психологически помага за решаване на трудни проблеми;
Бледо зелено – използва се за декорация на стени или за балансиране на по-ярки цветове.

Тюркоазният цвят и многото нюанси помагат за преодоляване на умората и нервността, за лежерно отпускане и дори – за укрепване на имунната система на човека. Този интериор предразполага за срещи приятели или задушевни вечери с вашето семейство.

Комбинацията от тюркоаз с други цветове

С бяло

Тюркоазеният цвят в интериора на кухнята се съчетава добре с разнообразие от тонове. Решавайки да изпълнят интериора на кухнята в тюркоазени цветове, трябва да имате предвид някои забележки. На първо място, трябва да изберете правилните цветове, които ще бъдат в хармония с него. Нюанси на този цвят могат да се ползват за всякакви предмети или елементи на кухненския интериор: мебели, стени, кухненски гръб, плот, под, таван, декоративни елементи.
Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи
Бяла кухня, направена в бели и тюркоазени нюанси – една от най-добрите комбинации. Най-подходяща е за създаване на средиземноморски стил. Тандемът от тези два тона имитира белите платна на фона на вълните. Бял цвят се използва както в чист вид, така и в различни варианти – млечни, перлени, седефени.

С черно
Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи
Този цвят с тюркоаз е най-добре да се използва само за акценти (като основния цвят на маса, кухненски гръб). Препоръчително е да се вземе не чист цвят, а леко по-мек тъмно сив вариант.

Със сиво
Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи
Дуетът на тюркоаз със сив цвят е добър за светла „южна“ кухня и незаменим за модерен интериор с изобилие от разнообразно оборудване. Аксесоарите от сиво-сини нюанси често се използват за довършване на бели мебели, както и за лазурен кухненски комплект.

С бежово
Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи
В комбинация с тюркоаз е по-добре да се използват светли тонове на бежов крем, ванилия, шампанско, слонова кост. Комбинацията от бежови и лазурни цветове правят интериора на кухнята по-мек и по-удобен. Бежовите тонове често се използват за украса на настилката, понякога – на стените.

С кафяво
Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи
Акорди от кафяви и тюркоазени цветове могат да определят тона на цялата кухня. Този ансамбъл може да се използва като основа за украса на фасадите на мебели, завеси, както и за довършване на настилката, например, избор на кафяв паркет. За мебелите на трапезарията често се избират тъмнокафяви тонове.

С оранжево – медна гама

Нюансите на тази палитра (мед, злато, пясък, теракота) изглеждат чудесно в акцентните елементи на интериора – кухненски гръб, текстилни детайли. Те могат да се използват и за украса на различни повърхности – вертикални и хоризонтални.

Покрития в тюркоазена кухня

За дизайн на тюркоазените кухни могат да се използват различни материали: керамика, метал, стъкло, пластмаса, дърво.

Подова настилка

Комбинацията от тюркоазена кухня с подова настилка от дърво (паркет, естествени дъски, ламинат) ще бъде чудесна. Използват се и плочки, порцелан. Отлично решение за интериора може да бъде тюркоазеният под, който създава илюзията за морската повърхност. Оригинално изглежда прозрачен под, украсен с изглед към дълбокото море, черупки, пясък.
Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи
Стени

Като покритие за стени се използват тапети, бои, текстурирани мазилки. Интересен вариант може да бъдат ярки тапети, имитиращи декоративна мазилка. Използвайки боядисването на стени в различни цветове, е възможно кухненското пространство да се раздели на отделни зони.

Таван

Идеалното решение за интериора на тюркоазената кухня е изборът на бял таван. Довършителните работи могат да се извършват чрез нанасяне на мазилка върху нея, както и монтиране на окачен таван или изграждане на многоетажна окачена конструкция.

Кухненски гръб и плот

Като материал за кухненски гръб можете да използвате плочки, които са подходящи за стая, чийто интериор е декориран във всякакъв стил. За тюркоазената кухня са подходящи бели плочки и бял плот. Като алтернатива можете да поставите мозайка на кухненския гръб.

Много изразен и практичен елемент от дизайна на кухнята в тюркоазените тонове е кухненски гръб със стъклено покритие 3D принт, приложен върху неговата повърхност. Рисунката може да представлява океан, делфините или да бъде монофонична.
Работният плот може да се припокрива с тоновете на фасадите на кухненския комплект. Най-успешни се смятат комбинациите от черен плот и бял кухненски гръб, пясъчен плот със снимка на морска тема, отразена на кухненския гръб.

Тюркоазената тема на кухни в различен стил

Минимализъм
Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи
Тюркоазената палитра прави изглежда добре в кухня с минималистичен стил. За подобряване на този ефект е възможно използването на дървено покритие и различни аксесоари.

Хай тек
Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи
Тюркоазът ще бъде истинска украса на кухненския интериор в този стила. Интересно решение е да се използват „метализирани“ сиво-перлени тонове за стените на тази стая. Интериорите на кухните в този стил, често са наситени с материали като стъкло и хром.

Модерн
Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи
За този стил е подходящо да се използват ярки цветове, съчетани с ярки – червено, жълто, лилаво. Тюркоазът в модерната кухня изглежда добре с хромирана, стоманено-оцветена техника.

Класика
Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи
В класическия интериор наличието на тюркоазени елементи е неподходящо, но неокласиката ги приветства. Покритията, изработени от бронз и хром по на фасадите на кухненския комплект, ще подчертае красотата на всеки от нюансите тюркоаз.

Прованс
Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи
Това е друга посока на стила, където присъствието на тонове тюркоаз (за предпочитане мек) ще изглежда много органично. Ансамбълът от мек тюркоаз цвят с бели или бежови детайли ще изглежда много впечатляващо.

Кънтри

Този стил залага на използването на зелено, лазурно, бледосиньо и черно. Трябва да се спрете на приглушените, успокояващи цветове на тюркоазената палитра. Плетените мебели ще изглеждат особено елегантно в интериора на селския стил.

Средиземноморски стил

Тази стил позволява използването на сочни тюркоазени тонове, имитиращи вълните на морето, които обикновено се заглаждат от пясъчни мотиви. Тази опция е идеална за просторни стаи.

Осветление

За кухнята в тюркоазени нюанси е по-добре да изберете топъл спектър от осветление, като обърнете особено внимание на работните и трапезарните зони, където освен основния светлинен източник можете да подредите няколко висящи светлини. Поставянето на редица светлинни точки по контура на тавана ще направи интериора на кухнята по-празничен.

Аксесоари

Вътрешността на кухнята, украсена с тюркоазени тонове, може да бъде допълнена с различни аксесоари от стъкло, текстил и хромирани метали. При оформяне на стаята в морски стил декорът може да се подчертае с обекти в пясъчен цвят, а също и с черупки, морски камъчета. За по-строг интериор (например, класически) е по-добре да се използват керамични аксесоари, декоративни плочи и фигурки.

С помощта на умела комбинация от нюанси на това специално синьо с други цветове, можете да създадете неповторима атмосфера в интериора на това специално помещение. Кухня в тюркоаз ще бъде удобна и уютна не само за собствениците си, но и за техните гости.
Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи

Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи

Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи

Кухня в тюркоаз или тюркоазена кухня идеи

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *