LED осветление на таван: От светодиодните ленти до „звездно небе”

LED осветление на тавана идеи и съвети

LED осветлението създава магична атмосфера в дома и е подходящо не само за детска стая

LED осветление на тавана, особено да се направи от домакина със собствените му ръце, е популярно решение за декорация от известно време. Дизайнът на осветлението, който се основава на светодиодни лампички (LED, Light Emission Diod), дължим на…радиолюбителите. Те започнаха да експериментират през 70-те години, и станаха причина този елемент да се появи в търговските вериги. Предпочитат го в модерното обзавеждане, но няма да ги срещнете навсякъде. Основната пречка пред широкото разпространение е несъвършенството на самите диоди – ограничен цветови обхват и „остър“ спектър.

Някога лампичките сериозно можеха да увредят зрението. Днес те светят значително „по-меко”, а и цветовата им гама предлага целия колорит на дъгата. Ако и вие сте сред феновете на това осветление, само можем да ви поощрим! Може да си го инсталира дори човек, който не е запознат с всички тънкости на техниката. Ще ви разкажем за най-голямото предизвикателство, но и най-популярното дизайнерско решение: LED осветление на окачен и опънат таван. Овладеете ли тях – всичко останало ще ви се стори просто.

Видове LED осветление

Окачените тавани могат да се осветяват по четири начина:

Дифузно осветление на контура – светодиодите се намират на рафта (долния ред на фигурата) и светят. Светлинката представлява непрекъсната светлина.

Насочващо осветление – светодиодите се монтират на склон и блестят нагоре. На основния (базов) таван има отклоняващи се лъчи.

„Звездно небе” – Светодиодите блестят от тавана право надолу. По-трудно е да се направят; Тук не може да се направи лента и имаме нужда от някои (но елементарни) технически знания.

Фигурално осветление – Диодите, излъчващи светлина, се поставят в малки таванни плафони. За поставянето на такова осветление, с изключение на техническите знания, уменията на домашния майстор също са необходими.

Осветление на тавана с LED лента

Контурното и насочено осветление на тавана чрез LED лентата е най-лесният начин за осветление и същевременно дава широко поле за творческото ви въображение. Техническите подробности за него се свеждат до избор на лента, захранване и някои тънкости на инсталацията. Ще говорим за инсталацията по-долу, но засега, нека помислим как да изберем правилната техника.

Избор на светодиодната лента

Цветна лента – Тук изборът е недвусмислен – пълна цветна RGB лента с контролер. Цената на самата лента е същата като тази на един цвят, а контролерът струва по-малко от лентата с допълнителни цветове. Въпросът е защо тогава правят монохромни ленти? За специално осветление, когато цената на оборудването има значение: витрини, дървета, големи зали.

Плътност на излъчване – Плътността на лентата може да бъде 30, 60 и 120 на метър. За осветяване на контура, разбира се, трябва да бъде по-голяма – 60 или 120. Но за насочващо осветление е по-добре да вземете лента, чиято плътност е 30 или 60.

Мощност на лентата – Светлинните ленти се означават с букви SMD и четири цифри, например SMD 3028. Първите две цифри показват енергията, консумирана от лентата. Лентата SMD 6035 ще бъде по-мощна от предходната. Също така, мощността на един метър лента е посочена в нейния паспорт. За контурно осветление са достатъчни 8 W / m; за насочващо осветление – 5 W / m. По-добре е да поставите на тавана ленти с 7 и 12-14 вата, а на откоса – 5 и 7 вата. Така ще излезе по-евтино, без да коригирате яркостта, контролерите и да опростите настройката на цветовете.
LED осветление на тавана идеи и съвети

LED осветление на тавана идеи и съвети

LED осветление на тавана идеи и съвети

LED осветление на тавана идеи и съвети


Захранването и контролерът се избират според силата, необходима за осветяване на съответната светлинна лента. Разбира се, захранващото напрежение също трябва да е подходящо. LED ленти се предлагат с работно напрежение от 5, 12 и 24 V. Същото трябва да даде на захранването, а контролерът трябва да бъде проектиран и за това напрежение.

Как се монтира контурно и насочващо осветление?

По схемата се разбира как да монтирате лентата, но се нуждаете от още насочващи съвети:

LED лентите са монтирани на велкро; Адхезивният слой се нанася от задната страна на лентата и се покрива със защитен филм. Преди да сглобите лентата, изберете подходящия ъгъл за тавана и откоса на PVC ъгъла и го фиксирайте в кухината с малки винтове. За PVC плътно залепва велкро, от гипсокартон може в крайна сметка да се отлепи. За да се освети окачен таван, PVC ъгълът е задължителен, а за най-малкия ремонт на осветлението, той ще трябва да бъде свалян.

Внимателно прилепете проводниците към лентата. Тяхната пластмасова основа и сами светодиоди се пазят от прегряване. По-добре е да се използва флюс-спойка за запояване или подобна с точка на топене не по-висока от 160 градуса и запояване „с един удар“. Ако нямате много опит в запояване на малки частици, по-добре е да поканите майстор.

Не свързвайте заедно повече от 3 м лента, в противен случай не могат да издържат на голям ток. Дългите секции от 3 м са свързани към контролера чрез отделни проводници.

Когато свързвате самостоятелно, спазвайте полярността и предназначението на проводниците: + от захранването – до контролера +; Съответно и -. От контролера + V, R, G и B – към съответните терминали на лентите.

Нарежете и подрежете LED лентите САМО върху разрезите, направени от производителя. Изключение е последният раздел, но е необходимо да се нарязват с остри ножици или режещи инструменти в едно движение, точно в средата между диодите.

„Звездно небе”

Компоненти и елементна основа

За „звездното небе“ лентата вече не е подходяща, имате нужда от отделни светодиоди. На първо място: не се опитвайте да включите много светодиоди директно към мрежата от 220 V.

„Небето”се нуждае от същото захранване като лентата, но с мощност 5 вата. Мощността на захранването се разчита по количеството светодиоди – 10вата на 100LED. Излишната мощност няма да му навреди. С думи прости: За вашето небе стигат 20 диода, най-простото и евтино захранване.

Желателно е също да се закупи контролер-прекъсвач за 4-8 секции от диоди. Тогава звездите ще мигат като истински. При запояване индивидуалните светодиоди съблюдавайте полярността: изходът на диода плюс е по-дълъг и има ключ и обозначен с ключ. Пъдете предпалзиви – лесно се чупи. Също така не забравяйте да сложите изолационна тръбичка, в противен случай след инсталацията ще се получи истински ад от къси съединения.
LED осветление на тавана идеи и съвети

LED осветление на тавана идеи и съвети

LED осветление на тавана идеи и съвети

LED осветление на тавана идеи и съвети

LED осветление на тавана идеи и съвети


Монтаж на „Звездно небе”

Най-простия начин да си монтирате „светулките” към окачения таман е просто да ги залепите към основата с капчици строителен силикон. Остава само да ги коригираме, за да не блестят много на страни, а да се наслаждаваме на спектакъла на звездното небе.

Ако говорим за таван от гипсокартон, трябва да изрежем точно под нишата на тавана допълнителна плоча. В нея трабва да се пробият дупки по количествата на диода, да се закрият от лицевата страна с полупрозрачна пластина, да се монтира електрическата част и да се постави цялата конструкция в нишата. Работата е прецизна и отнема време, но ако плочата е фино гофрирана, тогава „звездите“ ще пускат остри лъчи, като истински. Ако също залепите изображение на истинско звездно небе с мъглявини, галактики и т.н. върху капака и пробиете отвори за диоди в зависимост от позицията на истинските звезди и с помощта на амортисьорните резистори изберете яркостта на блясъка, ефектът ще бъде зашеметяващ.

Още допълнителна информация – осветление има сериозен ефект върху психиката. За примигването – не можете да използвате честоти от 0,5 Hz (на всеки две секунди), 2 Hz (два пъти в секунда) и 7 Hz (седем пъти в секунда). Те съвпадат с тета и алфа ритъма на мозъка и могат, особено при червена светлина, да причинят дори епилептичен припадък, което трябва да се има предвид, ако оборудвате детска стая.

Абсолютно неприемливо е бързо и рязко премигване, осигурено с помощта на обикновени прекъсвачи, като от аварийно фенерче. Необходимо е да се приложи специален контролер.С всяко, дори и най-малкото влошаване на мигащото фоново осветление, мигането трябва да се изключи. Не неглижирайте проблема, особено,ако чуете шум в главата си, пред очите ви има петна, главата ви се мае.

Цветът на светодиодното осветление също оказва влияние върху психиката: зелено и жълтозелено – успокоява, отпуска. Жълтата и жълто-оранжевата, като светлината на лампите с нажежаема жичка, действат неутрално. Сини, тюркоазени и аквамаринови цветове – успокоява дълбоко и изглеждат предразполагащи за сериозен разговор или дълбока медитация. Синята цветова гама действа концентриращо и стимулиращо на умовете. Комбинацията от жълто и синьо може да причини истерия без причина. Червените цветове превъзбуждат.

Инсталирането на LED осветление на тавана е напълно осъществимо за човек с основни умения като домашния майстор. Появата на светодиодните панели на пазара направи осветителния дизайн достъпен за всеки, който знае как да направи нещо с ръцете си и има вкус и око на творец.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *