Лекарски кабинет: 10 неща, които увеличават хонорара и идеи за вдъхновение

Обзавеждане за лекарски кабинет

Лекарският кабинет на един специалист трябва да говори за качествата на доктора, но и да кара пациентите да се чувстват добре

Лекарският кабинет е специално място, където не само докторът извършващ дейността си трябва да се чувства уверено и удобно. В кабинета на лекаря трябва да бъде комфортно и на пациентите му.

На такова място винаги идват хора с проблеми. За да преценят дали да се доверят на човека срещу себе си, разчитат на различни невербални сигнали. Пациентите се влияят от отношението на доктора, дрехите му, дори усмивката. Не по-малко значение обаче отдават и на обзавеждането в лекарския кабинет. То трябва да е такова, че още докато влязат през вратата, да се чувстват сигурни и защитени. От обстановката, в която се намират, обръщайки се за медицински грижи зависи от нивото на доверие в лекаря и размера на парите, че пациентът оставя в клиниката.

Ако сте специалист, който иска да създаде частна практика, може да научите как да използвате интериора на кабинета, за да наблегнете на професионализма си:

Кабинетът трябва да е чист, светъл, след свеж ремонт

Най-добре е интериорът да бъде модерен, изпълнен с качествени материали и съответстващ на статуса на лекаря. И да не разбира от дизайн, пациентът вижда как в други учреждения се променя стилът. Ако в лекарския кабинет има мебели на няколко десетилетия, той си прави изводите за качествата на доктора и стойността на услугите му. Същото се отнася и за чистотата и наличието на свободни пространства в кабинета.

Вратата трябва да отговаря на стила, в който е обзаведен кабинета. Не е лошо в близост до вратата да окачите интересни материали с препоръки и полезна информация. Те ще бъдат не само полезни за здравето, но и ще помогнат на пациента да се разсее от страховете си.

Мебели в един и същи стил

Мебелите трябва да са в един и същи цвят и стил. Няма място за никакви експерименти и ярки контрасти. Хармония – това е всичко, което трябва да създадете в интериора. Мебелите трябва да са професионални, функционални и без никакви дефекти.

Медицинска апаратура и инструменти

Влизайки в кабинета на лекаря, трябва да се види, че това е медицинско помещение. Поставя се медицинско оборудване, инструменти, медицински консумативи. Може да започнете с прости неща като ръстомер и кантар, ако сте педиатър.

Място за връхни дрехи

Свикнали сте да виждате закачалки и метнати дрехи по столовете, но не изглежда добре да се пръскат дрехите в лекарския кабинет. Позволете на пациентите си да се чувстват максимално комфортно като подредят дрехите си в подходящ шкаф.

Кресло

Не е коректно към пациента, ако лекарят стои на кресло, а настанява болния на стол. Трябва да е обратното. Това ще му помогне да се почувства по-добре и че всичко е за негово добро и удобство.

Бюрото трябва да бъде свободно от хартия

Липсата на документи, медицински картони и други неща на лекарското бюро невербално казва на пациента, че цялото внимание на лекаря е насочено към него. Когато клиент идва в кабинета и вижда, че докторът се занимава с документи, той остава с впечатлението, че на никой не му пука за него. Когато влезе пациента, сложете другите неща настрана и бъдете внимателни към него.

Вратата на кабинета трябва да се затваря от вътрешната страна

Пациентът и без това се чувства притеснен, не му е нужно усещането, че някой може да нахлуе във всеки момент. Най-добре е вратата да се заключва отвътре, за да може болния лесно да сподели и ако се налага – да покаже къде е проблемът му.

Щори

Заради необходимостта пациентът да се съблича, задължително трябва да разполагате с някакъв вид щори. Наличието на тях и особено, когато се свалят при нужда – говори за внимателно отношение.

Стените трябва да бъдат окичени с дипломи и удостоверения със снимка на лекаря

Всичко, което имате като дипломи, квалификация и сертификат за умения трябва да присъства на стената в лекарския кабинет. Няма да е лошо да подредите и снимки от практиката ви или общуването с известни личности. Допълнителна тежест придават всякакви медицински списания, учебници и справочници. Те обаче трябва да са скорошно издание, за да не изглежда, че не опреснявате знанията си.

Табелки

Много е конфузно, ако ви посещават за първи път, а пациентите не знаят името ви. Нека ясно да си личи кой е докторът, кой – сестрата. Наличието на бадж на престилката е вариант, но буквите са ситни. Класическа табелка на бюрото ще спести на всички неудобството от объркване.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *