„Лятна” всекидневна на открито – препоръки и идеи

Лятна всекидневна на веранда

Едно от удоволствията през горещите месеци е да „изнесем” всекидневната на открито

Ако имаме къща или вила, които предлагат възможност да обособим лятна всекидневна, със сигурност ще прекараме горещите месеци в по-голямо удобство и удоволствие.
vsekidnevna-lyatna veranda (16)
Сезонът на годишните отпуски е идеално време да се измъкнем от „кутийките”, които обитаваме в големия град. Ако живеем в къща или поне имаме вила, не бива да пропуснем възможността да се радваме на живота, дори да не можем да получим жадуваната ваканция на морето.
vsekidnevna-lyatna veranda (13)
„Лятна всекидневна” е сравнително ново определение, но е близко до всеки от нас, който знае какво е да вечеряш под асмата и да пиеш кафе в градината. Тя е нещо като луксозна версия на кътчето за почивка на семейството, но не е нито лятна кухня, нито беседка, павильон или обикновена веранда.
vsekidnevna-lyatna veranda (10)
Приемете я за философия, начин на живот и не е задължително да е под открито небе. Това е специално място, където семейството се събира и се канят гостите, когато дойдат горещите месеци.
vsekidnevna-lyatna veranda (7)
Тя съчетава характеристиките на всички тях и е много модерно решение на интериорните дизайнери. Обичайно се преустройва верандата с тази цел.
vsekidnevna-lyatna veranda (1)
Конструкция на лятната всекидневна
vsekidnevna-lyatna veranda
Подът й трябва на първо място да е съобразен с дизайна на двора или градината. Може да бъде дървен, със специална настилка като паркет или дори от камъни. Да залеете с цимент обаче не изглежда особено добре, нищо че става въпрос за открита (в доста случаи) площадка. Покрив е задължително да има, но стените са по ваш избор – без тях, с остъкление или прозрачна материя като дебел найлон. Няма да е лошо дори да са само маркирани с дървени подпори.
vsekidnevna-lyatna veranda (3)
В нея има толкова място, че имате истинско поле да развихрите дизайнерския си гений. Все пак трябва да спазите стиловото единство на откритата всекидневна и дома.
vsekidnevna-lyatna veranda (6)
И тук може да зонирате пространството по предпочитания. Мебелите, които може да поставите там са: Удобни столове или кресла (не – шезлонги!), диван, маса – задължително, телевизор – за стената или върху специален шкаф и дори скара или барбекю.
vsekidnevna-lyatna veranda (9)
Най-подходящо изглеждат мебелите от плетена ракита и дърво. Може да украсите със завеси, а осветлението е повече от желателно. Представете си вечеря през лятото под звуците на щурците и романтична светлина! Трябва да предвидите обаче такива, които са влагоиздържливи или поне със защитен корпус.
vsekidnevna-lyatna veranda (12)
Материалите за изграждането на лятната всекидневна са същите, както за подредбата на другите части на дома. Акцентира се не с какво ще я направите, а как. Затова декорът – това е основната ви задача. Използвайте гранит или стенни плочки, живописта, текстурирана мазилка, гипсова мазилка, мозайки.
vsekidnevna-lyatna veranda (15)
Идеи за лятна всекидневна
vsekidnevna-lyatna veranda (14)
Обърнете особено внимание не само на обзавеждането на своята веранда – лятна всекидневна. Декорирайте подпорите например – използвайте плочки с орнаменти. Окачените мебели са много на място, както и интересни тъкани като макраме. Много популярно е слагането на „висящи” светлинни тела. Абажури на стойки по стените също биха изглеждали добре.
vsekidnevna-lyatna veranda (11)
Лятната всекидневна изглежда по-добре с по-необичаен от стандартния покрив. Ще бъде страхотно, ако имате и стилизирано огнище.
vsekidnevna-lyatna veranda (8)
Говорихме ви за уместността на макрамето и в тази връзка ще подчертаем колко е важно да заложите на всякакви въжета и мрежи. Ако можете да направите ефектни щори или завеси от тях, атмосферата във вашата лятна всекидневна би била уникална.
vsekidnevna-lyatna veranda (5)

vsekidnevna-lyatna veranda (2)

vsekidnevna-lyatna veranda (17)

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *