Люлки за градината

Люлки за градината идеи

Люлките за градината за удобно и много ефектно решение за оформяне на зона за отдих

Градинските люлки не са само вид забавление за деца. Те са малки архитектурни форми – важна част при проектирането на зоната за отдих или отделна площадка за игра, ако имате място за такава. Трябва стилово да подхождат на екстерирора и ландшафта и това зависи както от дизайна им, така и от материалите, от които са направени.

Как да си изберем люлка за градината?

Подобно практично-романтично-забавно решение изисква не само да ви допадне по вид и цена на изработката. Трябва да се съобразите с редица фактори, преди да инвестирате в него:

Предназначение. Това, естествено, е първото, което да имате предвид, ако решите, че искате градинска люлка. Независимо дали ви трябват за детската площадка или за зоната за отдих, дали са предназначени за деца или възрастни, дали ще са стационарни или преносими, те трябва да са със стабилна структура, устойчива на климатични промени и използване, напълно безопасна.

Допустими товари. От първостепенно значение е да съобразите тежестта, която конструкцията може да издържи. Това е свързано с размера на седалката, броя и теглото на хората, за които е предназначена. Най-практично е да изберете такава, която ще издържи на по-голям от предвидения товар.

Амплитуда. Децата обичат люлки, които имат по-голям обхват на движение, но това не е безопасно. Ако люлката ви е и за възрастни, то тя трябва да е с по-малка амплитуда, защото е по-стабилна.

Допълнителни елементи. Това са елементите, които правят устройството по-удобно за използване – протектор от слънце и дъжд, подлакътници, подложки за чаши, меки възглавници, калъфи и др. Не забравяйте и онзи аксесоар, който може да фиксира седалката в долно положение).

Материали. Рамките на люлката могат да бъдат метални или дървени, седалките – пластмасови, метални или дървени, с меки (подвижни или неотстраними) елементи. На пазара може да намерите наистина красиви обекти, чиято декорация е направена от дърворезба или ковано желязо.

Вид инсталация. Леките мобилни конструкции не изискват специална инсталация – те просто трябва да бъдат сглобени и поставени на избраното място. Използват се само през лятото, за зимата се разглобяват, прибират за съхранение. За стационарна люлка опората се монтира с бетониране или с прикрепване към вградени или други стационарни елементи. Те са по-надеждни, по-трайни, издържат на увеличени натоварвания.

Люлки за градината идеи

Градински люлки в екстериора

Градинските люлки не заемат много място и те могат да бъдат инсталирани във всяка част на градината. По-добре, ако от тях сте с лице към красива гледка. Не трябва да има огради, растения или други архитектурни форми до тях (заради движението на седалката).

Люлка за градината може да поставите:

На веранди, тераси, в беседки, при условие че има достатъчно свободно пространство. Цялата конструкция с тази инсталация е повдигната, което подобрява видимостта;

В зоната за отдих. По-добре е да изберете павирани, с твърдо покритие площи и да поставите люлката на разстояние от другите градински мебели;

В градината. Люлката се слага между дървета, под короните им. В този случай могат да се използват леки мобилни конструкции;

До къщата, на входа на верандата, тераса;

На или близо до бреговата линия. Седалките са разположени така, че да са с лице към водата.

Люлки за градината идеи

Допълнително оформление на кът с градинска люлка

Използвайте вертикално озеленяване отстрани и отзад, за да осигурите защита от вятър, слънце. За това задната и страничните стени могат да бъдат проектирани под формата на решетки;

Инсталирайте външно осветление, допълнително осветление за летните вечери;

Използвайте възглавници, шалтета, калъфи, пелерини, сенници. Текстилните материали трябва да бъдат трайни, без петна. По-добре е да използвате немного ярки и светли цветове (те избледняват по-бавно на слънце);

Създайте истински кът като поставите до градинските люлки масички, рафтове, количка за сервиране, саксии;

Люлки за градината идеи

Люлки за градината идеи

Люлки за градината идеи

Люлки за градината идеи

Люлки за градината идеи

Люлки за градината идеи

Люлки за градината идеи

Люлки за градината идеи

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *