Малка всекидневна – големи възможности за обзавеждане

да обзаведем своята малка всекидневна

Може да ви е комфортно дори да разполагате с малка всекидневна, където да се съберете със семейството си

Мнозина от нас трудно си позволяват удобството на големия апартамент. Малкото жилище означава малка всекидневна, кухня, баня, спалня и дори модифициране на едно помещение в две.

small living room sofas

Стремежът към уют и удобство е разбираем и трябва да се съобразим с него. Има варианти да обзаведем своята малка всекидневна така, че да осигурим комфорта на семейството, когато се събира вечер и спокойствие, за да каним и гости.
living-room 9
Интериорът на неголямата всекидневна изисква да се обърне внимание на всеки детайл – от цвета на стените до вида и разположението на мебелите. Никак не са за подценяване и аксесоари като пердета, осветителни тела и дори техника. Изберете всичко прецизно, защото тези неща се подменят рядко и винаги костват определена сума пари.
living-room 8
Дори най-просто устроената всекидневна има задължителен минимум от мебели и зони. В хола си трябва да подредите подходяща маса, мебели за сядане и около нея и пространство, което да подредите неща като телевизор и библиотека (или рафтове) за книги.
living-room 7
С малка всекидневна не препоръчваме слагането на старомодни масивни мебели. Креслата са страшно удобни и почти задължителни, но защо ви е тежка масивна библиотека, ако през цялото време се чувствате „притиснати” от нея. Лавици с модерен дизайн олекотяват атмосферата, правят обзавеждането много функционално и не ограбват от безценното пространство на дома.
living-room 6
И ние сме почитатели на меката холова гарнитура, но обмислете по икономични откъм размери мебели като модулните дивани. През светлата част на деня ги сгъвате бързо и лесно, а през нощта ги разпъвате така, че хола да се превърне в спалня.
living-room 5
Няма да ви липсва уют, ако към лаконичната мебел прибавите удобни „дребосъци” като табуретки, пуфове, барбарони и малки декоративни възглавници. Те освежават атмосферата и лесно се пренасят при необходимост.
living-room 4
Може да не е прието, но често се случва, ако имаме гости да им сервираме на холната маса. За да не се чувствате неловко, изберете този модел с допълнителна конструкция, чрез която се разгъва. Ако в основата й има удобен рафт, то вече сте спестили от допълнителни конструкции за списания и книги. Много популярно решение е да сложите стъклен плот на холната масичка или да поръчате модерна – направена от пластмаса. Изисква повече внимание при подръжката, но пък създава усещане за лекота и разширява визуално поне пространството. Малката всекидневна не обича ръбовете. Затова изберете кръгла маса за хол, която не е твърде висока.
living-room 3
Чудото наречено „плазмен телефизор” е страхотно решение за собствениците на малки апартаменти. Може да го инсталирате на стената – така печелите още място или да го поставите върху помощна мебел като шкаф с много рафтове.
living-room 2
Настилката във всяка всекидневна трябва да отговаря на максималните ви възможности. Не забравяйте, че тази стая е за цялото семейство и незнаен брой гости. Затова трябва да я изберете така, че да ви служи дълго време, без видима промяна на външния вид, да се поддържа лесно и разбира се да отговаря на цветовото решение за стаята.
living-room5
Всички ценят безкомпромисното качество на дървото, но то не е евтин материал. Обмислете варианта да сложите ламинат. Дизайнерите препоръчват светла настилка, която е в допълнителен плюс за малката всекидневна. Изисква внимание и ежедневно почистване, но удоволствието си струва усилията. Питайте за продукти, направени в бяло, бежово или белен дъб.

Текстилът върху подовото покритие може да бъде разнообразен. Независимо дали ще изберете мокет, килим или друго модерно решение. Разстилат се обичайно под мебелите за по-голямо удобство и на семейството и на домакинята. Не рискувайте с тъкани, които отделят много влакна. Това е влудяващо както за човека, който трябва да ги чисти, така и за останалите.
living-room
Цветовете в малката всекидневна трябва да отразяват по подходящ начин светлината – от прозореца или електричеството. Само светлата гама ще озари пространството по подходящ начин. Не се ограничавайте със скучното бяло. Ще бъдете в час с последните тенденции, ако комбинирате поне два нюанса от един цвят. Дребна дизайнерска хитринка ще уголеми всекидневната ви – Трите стени се боядисват в еднакъв светъл цвят, а тази – обичайно, където стои телевизора – в малко по-тъмен нюанс. Смело, но интересно решение е да залепите на тази стена тапет с ефектни шарки.

Най-трудно е, когато се нуждаете от работно помещение и направо се чудите къде да го разположите с това вечно липсващо пространство. Ако ви осигурят комфорт, за да работите, може да сложите бюро и във всекидневната. Офис-мястото ви трябва да има по-тъмен цвят, за да се разграничи от останалата част на интериора. Благоразумно и щадящо очите ви е да го позиционирате до прозореца, стига слънцето да не блести в очите ви, когато сте пред компютъра.

Таванът отново трябва да бъде светъл – най-добре е да бъде бял, за да „вдигне” нивото на стаята.
living-room 15 (Small)
Категорични сме, че светлината в малка всекидневна трябва да идва от повече от едно място. Голям прозорец, полюлей, вградени светлини, лампи, LED-лента и дори свещници могат да влязат в употреба. Светлината е романтична, но и практична. Когато озари помещението, придава усещане не само за красота, но и за пространство!
living-room 14 (Small)
Телевизорът е почти задължителен уред. Лошото е само, че нямаме особен избор за цвят на корпуса. Тъмното веднага привлича очите, затова трябва да бъдете наистина изобретателни. До него може да подредите красива орхидея, ефектна пластика или картина в топли, привличащи вниманието цветове.
living-room 13 (Small)
Снимки, гоблени, живопис – това са все скъпи и задължително срещани в хола украси. Не се лишавайте от тях в никакъв случай. Просто бъдете внимателни по отношение на рамките им. Сигурни сме, че са красиви и без тежък обков от позлата и релеф.
living-room 12 (Small)
В специализираните магазини попитайте за начин да ги поставите на стените, без да ги пробивате. Вече има такива крепежи, които ще ви позволят произволно да мените положението им, без да се налага да правите ремонт постоянно.
living-room 11 (Small)
За най-накрая оставихме домашния текстил. Нашите безценни пердета, завеси, покривки и карета искат системна смяна, но без тях не можем. За завесите следвайте правилото – колкото по-светло и нежно – толкова по-добре. Все пак е хубаво в името на ефекта и контраста да ги изберете в по-наситен нюанс от стените. Залагайте на леките, прозрачни материи, без тежка украса и релеф.
living-room 16 (Small)
У нас все още се слагат покривки по мебелите, но и тук трябва да проявите известна деликатност. Тежките материи са не само трудни за пране, но и изглеждат направо задушаващо в малка всекидневна. За покривката, каретата и тшлайферите ви даваме свобода. Препоръката тук е само – използвайте ръчно направени, така радостта ви от тях ще е двойна!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *