Мазето в дома и гаража – идеи и съвети за обзавеждане

Пълно мазе и изба идеи

Мазето/ избата е нежилищно помещение, но без него нито един дом няма да е бъде добре подреден и уютен

Мазето в къщата (или мазата в апартамента) са последното, за което се сещаме, когато строим или купуваме новия си дом. То е нежилищно пространство, което си мислим, че няма нужда от специално внимание, но в действителност без него не можем. Колко домакинства у нас живеят без строен запас зимнина и продукти, стара техника и мебели, скъпоценните рибарски „такъми” и пълна колекция с инструменти „за всеки случай”?! Сега си ги представете разпределени в стаята на къщата или апартамента!…Именно! Мазето/избата може да събере всичко, което не ни трябва непрекъснато и организира порядък в живота ни.

При добра организация и прилично обзавеждане може да се превърне в малък рай за стопанина в дома. Там може да потъне в прекрасния свят на хобито си и дори да се събира с приятели, без да пречи на останалите от семейството си.

Видове изби

В представите ни мазетата са тези пространства, които се намират в приземния етаж на жилищната ни сграда. В действителност това са само една част от съществуващите. Правят се от различни материали: глина, тухли, дърво и бетон. Могат да се намират не само под земята, но и на едно равнище с нея, под склон, под гаража или балкона и в краен случай – в изградено отделно от основната сграда помещение.
Идеи за изба

Идеи за изба

Идеи за изба
От какво мазе се нуждаем?

Ако си купим апартамент, трябва да се примирим с мазата, която върви към него, освен, ако не се споразумеем със съседа. Собствениците на къща имат повече свобода. Общата препоръка е: Колкото повече са членовете на семейството, толкова по-голяма трябва да бъде избата. Трябва да е на приемливо разстояние от канализацията и подпочвените води и да има максимално улеснен достъп до нея.

Изчислено е, че оптималния вариант за четиричленно семейство е мазе с големина 2м / 2м, с дълбочина 3 м и построено на най-високото място на парцела.
Идеи за мазе
Как да го направим?

Най-разпространеният вариант е да се направи в изкопана яма. Ровът трябва да е с размери на планираното мазе плюс още половин метър.

След това трябва да:

подгответе основата;
изградите стени и да ги измажете;
да направете хидроизолация;
да направите пространството максимално удобно и приятно за ползване;
да обособите вход или покрив ;
да вентилация.

Устройство на основата

Изравнява се дъното на ямата върху нея се разстила слой чакъл, пясък и натрошена тухла с дебелина най -малко 20 см. Полученият слой трябва да се излее с нагрят битум.

Отгоре е необходимо да се постави армировка с диаметър 6 мм и да се излее бетонен разтвор. Дебелината на получения слой трябва да бъде 10-15 сантиметра. Когато бетонът се втвърди, върху основата се поставя основата на помещението.
Устройство на мазе
Покриване на стените

Това става с ред от тухли. За да бъде зидарията здрава, е необходимо да се използва тел с диаметър 4 мм с интервал от 4 реда. Важно е да се направи най-вече в ъглите.

Измазване

Стените трябва да се измажат от 2 страни (отвън и отвътре). За да може разтворът за мазилка да се държи по -добре, шевовете на повърхността, която ще се измазва, не се запълват с хоросан.
След шпакловането трябва да изчакате един месец, докато разтворът изсъхне.

Хидроизолация

За да защитите избата от влага, трябва да покриете стените с гореща битумна мастика и да залепите 2-3 слоя покривен материал. Покривният материал се полага с припокриване, първият слой вертикално, а вторият хоризонтално.

Вътрешно покритие

Тук нещата са въпрос на вкус – просто боядисване, варосване или дори – облепяне с декоративни плочици.

Препоръчително е дъното да се покрие с покривен материал, закрепен с битум, и след това да се поставят плочките отгоре.

Покриване

Тук ситуацията е интересна и зависи от вида на избата, която сте изградили. Ако е под жилищните помещения, входът към нея може да е само врата. Мазите до сградата дават повече възможности – обособяване на нещо като „люк”, дървени капаци и дори – бетонна плоча.

Вентилация

Вентилацията в мазето е важен елемент от нормалното му функциониране. За да се изгради, се използват 2 тръби (изпускателна и въздушна). Едната се поставя на нивото на пода, другата – по -близо до тавана. Диаметърът им зависи от големината на помещението. Трябва да е достатъчен за циркулация на въздуха.

Мазе в гаража

Това би била скандална идея, ако не бяхте наясно с техническия гений на средностатистическия българин. Той умее не само да прави от нищо нещо, но и преустрои всяко помещение така, че да му служи най-малко за две цели.
Мазе в гараж
Нищо еретично няма в идеята да се прави мазе в гаража, стига да се справите с някои „подводни камъни” на решението. Все пак не говорим за подреждане на зимнината до стените, редом със семейната кола, а за позициониране на рафтовете „в канала” за ремонт.

Предварително обмислете неща като:

вход;
местоположението на работилницата;
люк или врата;
вентилация;
припокриване;
осветление;
рафтовете.

Ако сте обмислили всичко добре, подредените продукти няма да пречат на ремонтните дейности или заниманията ви в гаража. Люкът или вратата към избата трябва да бъдат не само здрави, но и херметически затворени. Така в мазето няма да попада мръсотия.

Подовата настилка на гаража трябва да е изключително издръжлива и да не провокира съмнение, че колата всеки момент ще се срути в по-долното помещение.

Съвет! Ще бъде по -лесно, ако най -ниската точка на пода на мазето в гаража е под замръзването на почвата.Така можете да сте сигурни, че зеленчуците няма да замръзнат при силни студове. Също така си струва да планирате предварително как рафтовете ще бъдат поставени в стаята.

Преди да започнете да изграждате изба в гаража, трябва да се уверите, че никакви комуникации не преминават на дълбочината, на която ще бъде разположена.

Как да премахнем мухъла и спарения въздух в мазето?

Когато най-после се сдобием с помещение, в което можем да подредим всичката си зимнина и ненужни неща, остава да направим така, че да ни е удобно всеки път, когато решим да го ползваме. Дори да не направим избата „ергенски кът”, няма да ни е приятна миризмата на спарено и плъзналия мухъл по стените и нещата ни.

Инсталираната вентилация би трябвало да реши този проблем, проветряването – също, но поне през половината година не може да разчитате само на тях.

На първо място изолирайте всяка възможна влага – теч по тръби, от отвори и т.н.

Разтворете чаша белина в три литра топла вода и изтъркайте добре стените и пода на мазето. Препаратът е много по-евтин и ефикасен от всеки друг продукт, който ще намерите срещу мухъл. Като почистите, непременно проветрете след това. Тази процедура трябва да се прави най-малко два пъти годишно, за да унищожите всяка възможна плесен.
Силният оцет действа много добре срещу плесента и дори е по-безвреден за дробовете ни от белината.

Естествено, че не може да дезодорирате мазето, но може да се погрижите за неприятната миризма. Продукти като хлебна сода, бетонит, силиконова котешка тоалетна абсорбират неприятния аромат.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *