Мебели за всекидневна с модерен интериор

Модерно обзавеждане всекидневна

Модерна всекидневна може да се намери както за романтиците, така и за футуристите и дори –еколозите

Всекидневна с модерен интериор е лесно да се обзаведе, защото ако не друго – дава изумително много възможности за избор.

Общи тенденции в съвременния дизайн на всекидневна

Мултикултурата и глобализацията са създали нови тенденции в интериорния дизайн на жилищни (и не само) помещения:

Минимализъм
vsekidnevna-minimalizam
Хай тек
vsekidnevna-hay-tek

Техно

vsekidnevna-tehno

Стил Еко
vsekidnevna-eko

Фюжън

vsekidnevna fyyuzhn

Лофт
vsekidnevna loft

Модерн

vsekidnevna modern

Арт Деко
vsekidnevna-art-deko

Всеки един от тези стилове е уникален, по свой собствен начин отразява различните прояви на модерната епоха. Все пак, въпреки всичко, разнообразието и противоречията на стиловете, изброени по-горе, има няколко основни тенденции, които характеризират и ги обединяват под названието „модерност“:

– Геометрични форми. Повечето съвременни стилове за интериорен дизайн се основават на строгост и яснота на линиите на геометрични форми. Тези геометрични форми обаче не винаги са свързани със симетрия.

– Отказване от крепежни елементи и обков. Не съвсем напълно, но гигантите в мебелната индустрия за сега се опитват да намалят използването на външни аксесоари до минимум, заменяйки ги с по-технологични механизми (например, отваряне на чекмеджета с едно докосване).
– Функционалност и практичност. Говорим за всички видове декорация на мебели: по-голямата част от съвременните стилове в мебели залагат на полезността и удобството, а не подробностите и акцентите. Това обаче не предполага тотален отказ от стилната визия.
– Лаконичност. Модерните мебели за хола не включват нищо излишно и безсмислено. Основният им чар е простота и изтънченост.
– Оригинални аксесоари, който компенсират липсата на декорацията на стените и другите повърхности.

– Целостта на интериора. Това е основната характеристика на модерния стил на интериорния дизайн- лекотата на преминаване на един елемент от дизайна към друг, без да се маркират границите, разликата между тях. Този интериор се възприема като едно цяло. Потапяш се напълно в него, още щом прекрачиш прага.

Лаконичността на минимализма

Изглежда, че е лесно да се живее в минималистичен стил. Чист декор, премахнете излишествата – и ето го! Готов! Въпреки това, не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Не всяка стая без детайли ще изглежда така стилно, колкото хол в минималистичен стил.
vsekidnevna-minimalizam 2
С какви характеристики се отличава гарнитурата във всекидневната, че да съответства на стила на минимализма, а да не изглежда като парче дърво, прикрепена към стената?

1. Мебелите в гарнитурата трябва да са толкова, колкото е необходимо: няма декоративни шкафове, рафтове и столове в стаята. Залага се на корпусните модули, които изглеждат добре и като отделни единици и като съчетание.

2. Мебелите в минимализма трябва да са основно в неутрални цветове: бяло, черно, всички нюанси на сивото и кафявото.

Тези цветове не трябва да бъдат натрапчиви, предназначени са да разсеят вниманието към помещението.

3. Яснота на линии и форми. Дори и асиметричното разположение на мебели трябва да изглежда геометрично.

4. Избягва се всяка декорация по мебелите. Дори обкова и крепежите се пестят при възможност.

5. Доминиращите материали са стъкло и метал вместо дървесина, особено за хоризонтални повърхности (например, масичка за кафе).

„Меката“ мебели в минималистичния стил трябва да бъде здрава и стегната, без украшения. Колкото по-малки детайли, които да дразнят очите – толкова по-добре.

Като цяло, трябва да се отбележи минималистичният стил се харесва и заради практичността му. Всяка домакиня харесва това, че е по-лесно да почистиш интериор с такава стая. Лошото е само, че един случайно попаднал елемент в помещението разваля цялата композиция.

Футуристични мотиви

Футуризмът днес е настояще и е навсякъде: в дрехите, в изкуството, във филмите, в интериора. Този стил дава възможност за хората с богато въображението си, да излязат малко извън границите на реалността.

Основните характеристики на мебелите в стила на хай-тек:

функционалност
надеждност
технологичност

При този стил може да се експериментира не само с цветове (макар да се препоръчва 1-2 нюанса в обзавеждането), но и с текстури. Например, използването на комбинация от материали, като например: стъкло, бетон, метал,изкуствена кожа, пластмаса.

vsekidnevna-hay-tek 2

Ако в класическия стил се отличава с естествени материали, стила хай-тек почти напълно ги елиминира, като се фокусира само върху постиженията на най-модерните материали и достижения в областта на науката.

Огромна роля в дизайна на дневната в стил хай-тек играе допълнителното осветление: може да ги поставиш не само върху тавана или стените, но също така и върху част от мебелите: шкафове, бар плот, стелажи.

Футуристичен хай-тек стил може да се прояви в мебели с неочаквани форми. Вместо традиционните правоъгълни рафтове, можете да окачите на рафт под формата на ромбове и многоъгълници.

Техно

Обичате ли битова техника – винаги в най-нов модел? Тогава със сигурност ще се изкушите от техно стила. Той впечатлява с мебели с хромирани повърхности, както и различни комбинации от стъкло, шкафове и уреди за вграждане.
tehno gostna
Много ефектна изглежда комбинацията плазмен телевизор – и гарнитура с повърхности от тъмно стъкло.

Като цяло, мебелите за съхранение (т.е., гардероби, шкафове, етажерки) са далеч от традиционните, тъй като повече напомнят на сейфове, камери или дори контейнери. Те могат да бъдат с различна форма, но най-популярни са теди, които напомнят кутия или цилиндър.

Столовете са кръгли с метални крака. Седалките могат да бъдат от стъкло, пластмаса или перфориран метал.

Меката мебел в гостна стил техно техно трябва да бъде ниска. Тапицерия й – синтетична с торбеста кройка.

Смесени мотиви

Лофт

Въведен в началото на миналия век в Ню Йорк стилът лофт е актуален до ден-днешен. Това не е изненадващо, тъй като дори и в постиндустриалното общество на световната урбанизация винаги има място, където да се покаже почит към традицията и античността.
loft gostna
Първоначално роден от необходимостта за съчетаване две стаи в едно помещение, днес показва специален блясък.

Този стил ви позволява да включите всякакви строителни „дефекти” във формата като сурова, непокрита стена или отворени тръби, за да се превърнат в ярък акцент.

За обзавеждане на всекидневна в стил лофт може да използвате мебели в ретро стил и минимализъм – най-важното е да бъдат в контраст с цялостния декор на помещението.

Предпочитаната тапицерия за мека мебел е от кожа, деним, жакард.

Вместо табуретки и дивани, може да използвате сандъци. Те са доста практични, защото предлагат допълнително място за съхранение.

Фюжън

Вие не може да решите какво е по-близо до душата ви – Прованс или хай-тек, класически стил или арт деко? Просто ги смесете! Така не само ще се задоволи желанието да имате всичко, но имате модерен интериор за всекидневна в стил фюжън!

За разлика от авангарда, фюжън има за цел да намери хармония и баланс в интериора. Стиловете не трябва да се „бият”, а напротив – колкото е възможно да се подчертае красотата и уникалността на всеки от тях.
fyyuzhn-gostna
Мебелите трябва да бъдат комбинирани в групи, като например мека мебел в един стил, модулната – във втори, а „окачената” – в трети. Но не прекалявайте! Красотата винаги се крие в умереността!

Няма ограничения по отношение на палитрата цветове – интериорът може да бъде решен в най-различни нюанси. Все пак, не забравяйте, че ако не разполагате с таланта на един колорист, съчетаването на повече от три цвята в един интериор не е желателно.

Ако искате красивото съчетание на цветове – вижте цялостния образ! Усетите ли хармония, докато гледате комбинацията, значи тя е успешна!

Природни мотиви

Модерн

Създаване на всекидневна в стил модерн следва не само характеристиките на стила, създаден преди век, но и съвремието.

Основната идея на модерна се крие в единството и хармонията с природата. Ето защо – отрича геометричостта и яснотата, предпочитайки плавността и асиметричността, защото природата не може да се постави в рамки.
gostna-modern
Основният материал за производство на мебели в стил модерн (Art Nouveau) е дърво. Никакви бои, лакирани повърхности и неестествени цветове – търси се естествената визия! Предпочитат се цветове като кафяво, кафе, бежово, теракота, които лесно може да се комбинира с бяло. Тези цветове трябва да доминират и в текстила и тапицериите.

Част от красотата на стила се крие във факта, че много от най-интересните елементи на дизайна можете да създадете с вашите ръце от подръчни материали.

Мебелите във всекидневна в стил модерн задължително имат крачета. Те трябва да са витиевати, интересни, с резби.

Еко

Името, естествено, идва от стремежа на модерните хора да опазят природата от индустриализацията. Той включва изтънчеността на модерна, както и простотата и практичността на кънтри стил обзавеждане.

Неговата основна функция е използването на естествени материали в изработката на мебели. Те трябва да са продукт на минимална химическа обработка.
ecostyle gostna
Модулната мебел във всекидневна еко почти никога не се използва. Масите, столовете и останалите елементи се произвеждат по поръчка. Много са популярни плетените мебели.

Обзавеждането че от естествени материали, не трябва да бъде скучно и монотонно. Много добре изглежда интериор от различни, нетипични за вашия район, дървесни видове.

За японски еко стил се използва бамбук и оризова хартия, а за канадски – клен.

Основните характеристики на съвременния еко стил са лекота, въздушност, ненатрапчивост.

Основната палитра в това обзавеждане е бежово, зелено, сиво, за предпочитане – в светли нюанси.

Обърнете специално внимание на платовете – текстилът трябва да е само от естествени суровини влакна. Най-често са от лен или памук.

Интересно във всекидневната в екологичен стил е използването на коноп: за декорация на абажури, краката на мебелите или завеси.

Арт деко – съвременен разкош

Луксът  винаги е невероятен и блестящ.

Разбира се, основният показател за луксозен интериор е високата цена на използваните материали. Той включва не само използването дърво, метал, камък, но и много по-редки и ценни материали:

Екзотични видове дървесина
Благородни метали и скъпоценни камъни (например инкрустации)
Слонова кост
Кожа на редки видове животни (влечуги)
Кожи на бозайници
art deco vsekidnevna
Арт деко е съвременната алтернатива на богатите и известните. Основното при него е тематичният интериор:

Луксозни автомобили
Конни надбягвания
Африканско сафари
Пътуване на круизен кораб

Характеризира се със сложни и оригинални форми, богати аксесоари, много детайли и акценти.

Арт деко изисква пространство! Само в една просторна стая, ще можете да използвате всички различни материали и текстури, за да създадете този модерен интериор за всекидневна!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *