Модерно отопление: Стъклени камини

Стъклени камини идеи и съвети

Стъклените камини са модерна алтернатива за класическите печки – носят същото очарование и уют, но подхождат на актуалните стилово обзавеждане

Камините стават все по-популярни в наши дни. И това не е обичаното залитане по модата, на първо място, това е възможност да направите вашия дом уютен и стилен. В допълнение към факта, че този тип съоръжения красят интериора, благодарение на тях можете да забравите за капризите на природата, както и за съществуването на комунални услуги.

Днес има толкова много модели камини, че е трудно да си ги представим, но особено атрактивни са стъклените камини. Те са хит в модерните къщи и апартаменти. Основната им цел е да създадат усещане за топлина и уют в стаята, приятна атмосфера като цяло, без да ангажират семейството с дежурния класически или аристократичен интериор.

4.1.1

Дизайн и разновидности

Стъклените камини са тип декоративни. Не е нужно да имат комини, защото работят с биогориво, което изобщо не излъчва дим. По тази причина могат да бъдат поставени на всяко място в жилището, без да застрашава здравето на стопаните. В зависимост от местоположението си стъклени камини се делят на поводи и стенни, окачени, под ъгъл, настолни или при стената.

В допълнение, стъклените камини се различават едни от други и по дизайн. Например, в допълнение към стандартния квадрат има камини с трапецовидна форма. Има ценители, които избират ултрамодерната кръгла камина. Може да се инсталира навсякъде в стаята, дори в центъра. Тясна, широка, двустранна, четиристранна камина, кръгла – всичко това са разновидности на един вид.

Има разлики и в размера. Ако площта на апартамента, в който живеете предполага малка камина, можете да изберете мини-вариант, съответно – в голяма къща по-уместно е използването на голям модел.

В зависимост от използваното гориво, стъклените камини са разделени на такива, които работят с биогориво, и такива, които се нуждаят от газ за работа. Последните се произвеждат с имитация на горене на дърва. Тези, които работят с биогориво, не отделят миризма и дим, и това е основното им предимство.

Функции

Първото асоциация при споменаване на думата „камина” – това са червените езици на пламък, топлина, уют в къщата. В съвременния свят този обект изпълнява най-вече естетическа функция, като обикновен елемент от интериора.

Всичко тук е много ясно – камината е необходима, за да зарадва очите. Единственото нещо, което трябва да се има предвид е, че класическите модели камини са отворени, нямат стъклени врати, така че собствениците на такива модели задължително трябва да се погрижат, за специална ограда, която ще предпази къщата и хората пред нея от нежелани отрицателни последствия като пожар.

Собствениците на селски къщи са по-склонни да дават предимство на камини с жив огън, работещи на твърдо гориво или газ. Това не е изненадващо, защото излишната топлина в къщата е добре дошла през зимата.

Стъклена камина може да служи като част от интериора и привлича вниманието, дори когато в нея не гори нищо. За да бъде декоративната й функция е още по-изразителна, е възможно да украси пещта с красив портал, да се украси подът под нея и да добавите подходящите аксесоари, за да се подчертае стила на модела.
Такива камини от стъкло са популярни и с тяхна помощ можете условно да разделите помещението на няколко зони, без да изглежда твърде масивна и да „изкривява“ стила на интериора. Т.е. с нейна помощ стаята е разделена, но целостта й остава същата.

Материали

Производството на стъклени био-камини стана реално благодарение на последните разработки в областта на огнеупорното стъкло. Съвременният материал издържа на най-високата температура, което прави камините абсолютно безопасни и подходящи за употреба. Топлоустойчивото стъкло се произвежда в различни нюанси, има и тонирани версии, в такива модели огънят действа върху човек направо омагьосващо.

Дизайнът на стъклените камини не се ограничава до една или две опции. Идейността на дизайнерите доказва, че нищо не е възможно. В оформянето на този тип камини се използват различни материали, не само стомана и други метали, но също така и камък, естествено дърво и дори кожа.

Стъклените камини са сами по себе си декоративни, но често производителите ги оборудват със специални допълнителни декоративни елементи – те могат да бъдат топлоустойчиви камъни, керамични трупи, които имитират истинско дърво. Благодарение на тези подробности стъклената камина се превръща в истинско произведение на изкуството, което подчертава интериора.

Комфорт и безопасност

Струва си да се отбележи, че в стъклената камина изгаря истински огън. Следователно винаги е необходимо да се спазват основните правила за безопасност и да се държат децата далече от нея.
Повечето от днешните модели са от затворен тип, но има и открити модели. За да разрешите проблема с безопасността, трябва да поставите допълнителен стъклен заслон в камината. Той не само предпазва близките предмети от случайно запалване, но също така ви позволява да видите увеличено изображение на пламъка. Получава се красива гледка и ще ви предпази от други възможни проблеми.
Собствениците на стъклени камини не трябва да се тревожат за твърдостта на стъклото. То е изработено от огнеупорен материал и следователно няма да се спука дори от честото използване на камината.

Различни стъклени страни и врати ще предпазят помещението от пожар, не жертвайте здравето, живота и личните си вещи заради модата! Откритата камина не е най-добрият вариант, главно заради безопасността! Идеалният избор е камина със стъклени стени. Ако няма такива, собствениците на нагревателя трябва да бъдат внимателно наблюдават, за да се гарантира, че искри или горещи въглища няма да попаднат по пода или мебелите. По тази причина по-често се купуват камини за газ – съчетаващи съвременна естетика и максимална безопасност в едно.

Грижа и почистване

Да чистите стъклените повърхности на камината не е необходимо – на рафтовете на магазините ще откриете огромен брой специални инструменти, предназначени за тези цели. Лесно ще намерите паста или спрей, които се нанасят върху стъклото и се измиват заедно с мръсотия. Няма сложни манипулации и продължително триене с парцал. Достатъчно е леко да покриете повърхността със салфетка и след няколко минути да изсушите полираното стъкло с чиста кърпа.
В случай, че са преминали специални съединения и стъклото трябва да бъде почистено бързо, можете да използвате импровизирани средства – пепел и вестници. Смачкайте вестника, навлажнете го и избършете замърсените участъци с кръгови движения, след което измийте стъклото, докато не бъде напълно почистено.

Има друг начин за почистване на камината при липса на фабрични препарати. Всяка домакиня ще ви каже идеалната рецепта и комбинация от равни части оцет и вода, в допълнение към старите вестници и чисти хартиени салфетки.

С получения разтвор овлажнявайте всички стъкла и предварително охладени до стайна температура повърхности.
След няколко минути полирайте стъклените детайли с намачкани вестници.

По този начин можете идеално може да почистите стените на стъклената камина от прах и други замърсители без никакви финансови разходи.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *