Моят дом на колела: Каравана или кемпер

Кемпер или каравана къде е разликата и съвети

Дори пристрастените към пътуването могат да се чувстват непрекъснато у дома, ако вместо хотел, се приютяват собствената си каравана или кемпер

Затоплянето на времето за хората, които обичат да пътуват, означава едно – активният сезон наближава! Ако и вие сте сред тях, може да започнете с ранни резервации на хотели и транспорт…или просто да инвестирате известна сума в каравана или кемпер. И в двата случая няма да сгрешите – ще си имате собствена къща на колела! Ще спестите от хотел, няма да се съобразявате с непознати, докато пътувате и винаги ще се чувствате у дома си!

Каравана или кемпер – каква е разликата?

Ако сте начинаещ пътешественик, сигурно се чувствате объркани в търсенето на дом на колела. Вашата бъдеща мобилна „гарсониера” може да бъде или каравана, или кемпер. Разликата между тях е задвижването. На караваната й трябва кола, за да се транспортира от едно място на друго. Кемперът е къща на колела и…с двигател!

Удобството при използване на каравана или кемпер зависи от стила на пътуване. Караваната предлага повече възможности за опознаване на околността. Тя е по-удобна и с нея може да посещавате различни места, разположени на голямо разстояние един от друг.

С кемпер е по-лесно движението в градска среда, по-лесни са за маневриране, възможни са по-високи средни скорости, почти всеки книжка категория В и нормални шофьорски умения може да ги управлява. Те не изискват внимателно фиксиране на нещата.

Караваната е по-евтино, много по-изгодно решение. Тя има по-малка обща височина, не подлежи на пътни такси и няма „странични” миризми (бензин, масло). Кемперите са с допълнителна височина, допълнителен шум от двигателя, за семейния бюджет е като поддръжка на още една кола.

Кемпери

Предимствата на кемпера са:

Нужен е само един адекватен шофьор, а останалата част на семейството може да почива по време на дългия път или да се забавлява свободно.
Нямате нужда от дълги почивки – 5 минутка в тоалетната на бензиностанцията и сте готови!

С кемпер може да спите буквално навсякъде – от къмпингите до градските площади /стига да сте на подходящо място за паркиране/!
Споменахме за неговата по-висока скорост и проходимост.
Не се нуждаете от „категория” за ремарке и нямате нужда от мощен автомобил да транспортира вашата нова къща на колела!

Недостатъците на кемпера:

Недостатъците на кемпера могат да се обобщят с една дума: „СКЪПО!”
Те струват повече, застраховката им е по-голяма, поддръжката – излиза повече!
Но ако имате кемпер, може да си позволите пътуването из всички страни на Европа за едно лято. Ще се почувствате като предците-номади: Днес –тук, утре – там!
Кемперът е пълноценно автомобилно шаси с удобен фургон. Функциите на автомобила и жилищната площ са обединени. В чуждестранната класификация се наричат RV — Recreational vehicle.

Кемперите са няколко вида: жилищни миниванове, трак-кемпери, интегрирани, полуинтегрирани, алковни.

Повечето къмпинги и места, където се паркират каравани, позволяват и кемпери. Достатъчно е да има свободно място и вие като собственик да спазвате закона за поддръжка и плащане на такси и данъци на преносимите домове. Ако използвате кемпера за задгранични пътешествия, ще са нужни застраховки, допълнителни пътни такси и оформяне на документите. Нужни са винетки, застраховки и пътен данък. Ако имате категория „В“ като шофьор, имате законно право на управление на автодом с тежест до 3.5 тона.

Жилищните миниванове са къщи на колела на базата на товарно-пътнически или пътнически миниван с подсилен корпус, кухненско оборудване, спални места – трансформери, понякога с допълнителна палатка на покрива. Промените в дизайна на автомобила са минимални, от удобствата, като правило, няма вана / душ. Цената на този вариант е доста „демократична”. Фургоните са удобни за малки пътувания на двама души.
Кемпер мини ван
Алковните се наричат така заради нишата, висяща над основата на кабината на автомобила – там се намират допълнителни места за спане. Удобен за пътуване на голяма кампания от 6-8 души.
Кемпер алковен
Полуинтегрираните са удобни за настаняване, монтирани на шаси със серийна кабина. Недостатъкът е преминаването от кабината към фургона – тясно е или има степенка.

Интегрираните са машини от висок клас, с новоразработена кабина, органично комбинирана с микробуса. От серийната кола се използва само окачване, рамка и двигател. Височината на пода в кабината и в жилищната площ е еднаква, седалките на водача и пътника отпред могат да се въртят около оста, като се обръщат към трапезарията. Разположението на мебелите, рафтовете, коридорите в кабината и микробуса е най-оптималното.
Интегриран кемпер

Траккемперите са с един вид надстройка, която е монтирана над платформата на пикапа, образувайки жилищна площ. Удобни са, защото ви позволява бързо да превърнете всекидневната кола в кемпел и обратно. Жилищната площ и външният вид, разбира се, не са същите като тези на интегрираната къща но колела, но цената е значително по-ниска.
Трак кемпер
Каравани

Предимства на караваната:

Относително ниска цена на ремарке;
Много място за комфортен престой;
Възможността бързо да отидете до следващия град (замък, магазин и др.) без нея и без да събирате всички неща;
Съвети за каравана
Недостатъци на караваната:

Липса на маневреност, особено в градовете;
Ниска скорост на движение;
Не може да се ползва през цялата година, изисква много място за съхранение.

Ако сте решили да купувате каравана, най-добре е да изпитате силите си с такава под наем. Ако след първото пътуване сте все така ентусиазирани, може да изберете между „европейски” или „американски” модели.
Съвети за каравана
„Американците“ обикновено са по-силни, по-тежки и по-надеждни, което е много важно по пътищата на Републиката ни. Те са по-широки и по-добре оборудвани с аксесоари и приспособления. 80% от американските каравани са двуосни, а 80% от европейските са едноосни.

Дългите дву- или триосни каравани за удобство при точно позициониране на паркинга често имат собствени електрически задвижвания с дистанционно управление.

В Европа повечето каравани (и кемперите също) имат два комплекта – основен и „скандинавски”, който е пригоден за целогодишна работа в студени условия. Особеност на зимното изпълнение е вътрешното поставяне на резервоари и тръбопроводи, двойно подово отопление, допълнителен нагревател с висока производителност. Американските каравани често са летни модели, които не са адаптирани към суровите зимни условия.
Съвети за каравана
Препоръката е да се използва каравана, ако планирате да стигнете до място за почивка и да останете там дълго време. След това от време на време може да правите разходки из района с кола.

Кемпери и каравани – под наем или покупка

Преди да решите кое предпочитате първо трябва да пробвате. Под наем или назаем от приятел – опитайте различни видове, размери за малко по-дълъг път. Автомобилът е тежък и висок, което ще рече че трябва да си дадете време в аванс, за да свикнете.

Предвид това, че в по-голямата част от годината трябва да ги „зазимите”, може би наистина е по-добре да наемете къща на колела. Ако все пак държите на свое място, със собствен декор:
– Съобразете не само цената, но и цената за поддръжка, особено ако купувате „втора ръка”.
Съвети за каравана
– Санитарния възел,резервоари, котли, тръбопроводи и техните връзки трябва да се огледат и преценят добре. Ако откриете признаци на течове – по-добре е веднага да се откажете от тази покупка.

– Следите от уплътняване и теч по покрива трябва да ви подейства като аларма.

– Когато избирате каравана или кемпер, вземете под внимание категорията шофьорска книжка, която ще се изисква за управление.
За по-тежките от 3,5 тона се изисква категория “С”, а не стандартната „Е”.
Съвети за каравана
– Каравани с допустима максимална маса до 750 кг. или кола с каравана под 4 250 кг – изискват категория „В”. По-тежките варианти изискват шофьорска книжка с категория B+E.

Разчитаме, че сме помогнали да направите мъдър избор между каравана и кемпер. Каквото и да решите: Лек път и много синьо лято!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *