Моят дом по Фън Шуй: Основни правила за строеж, обзавеждане и стопанисване

Фън Шуй съвети за строителство и обзавеждане на дома

Фън Шуй е философия, безценен източник на мъдрост, който ще помогне да внесем хармония и щастие в дома си

Трябва ли ни нещо особено за строеж на къща?! Нещо, което да не включва средства и време?! Разбира се, неща като желание и търпение не са излишни, но винаги ни трябва и онази солидна доза късмет. Онова необяснимото, което кара всяка работа да ни „спори”, която кара нещата да се случват лесно и винаги да свършват добре. От няколко десетилетия насам по света и у нас са обърнали поглед към Далечния Изток – там където философията на фън шуй не е древна мъдрост, а начин на живот. Тези, които са усвоили начина за хармонизиране на енергиите и баланс на стихиите. Те знаят дори как да се построи обзаведе дом, в който да цари щастие и благоденствие.

Околното пространство

Когато се гради къща, бъдещите собственици първо оглеждат терена. Китайците, например, съобразяват жилището си така, че да не провокират лошото в духовете на четири животни, които го заобикалят: от ляво –духа на Зеления дракон, от дясно – този на Белия Тигър, пред дома се е спотаил духа на Червения Феникс, а зад нея – духът на Черна Костенурка. За да живеете в сигурност и защита, строителите там ще ви кажат, че:

1. От страната на Черната костенурка трябва да има висок хълм, дори планина
2. От страната на Зеления дракон – течаща от високо вода
3. От страната на Белия тигър – Пътека, по възможност – хълм
4. От страната на Червения феникс най-добре е пространството да е чисто и открито. Приемливо е дори да има нещо като езерце.

И понеже трудно ще си осигурим всички тези екстри, имайте предвид, че къщите пред нашата трябва да не са много на брой и в никакъв случай – по-високи. Не съдете дървета точно пред входа на дома си, за да не се блокира пътя на енергията, но ако посадите от двете страни на пътеката към него – ще свършите страхотна работа за благоденствието си.

Избягвайте близостта с жп линии, заводи, мостове, булеварди или трафопости – не само заради ужасния шум.

В никакъв случай не купувайте къща на върха на планина, на кръстопът, в края на задънената улица, защото сте осъдени на всеки тип нещастия. Освен това къщата лесно ще започне да се роши и непрекъснато ще трябва да давате пари за ремонт и обновяване.

Помещения в къщата

Избор на парцел за строителство или оценка местоположение на готова къща е първата стъпка. В учението фън шуй обаче имат значение и броя на стаите в дома, като се има предвид абсолютно всички помещения, включително кухня и санитарни възли:

• едно голямо помещение (тип „студио”) – приемливо решение,
• две стаи – нито зле, нито добре,
• три и четири стаи – това е много лоша прогноза за бъдещето ви,
• от пет до седем стаи – отлично,
• осем помещения – много лошо,
• девет – много обещаващ по отношение на благоденствието дом.

Жилище, в чийто център е стая по-малка от осем квадратни метра, не се смята за добре планирано. Добро от гледна точка на фън шуй ще е разположена в центъра голяма всекидневна или спалня.
Хубаво е, когато:

• къщата е просторна;
• спалня и входа на външната врата са на една права линия;
• кухня „гледа” на изток или север-изток;
• нивото на пода в дома стои над нивото на прага.

Форма и фасада на дома

Освен вътрешно оформление в учението на фън шуй от значение е и форма и цвета на дома. Най-благоприятна форма за къща или жилище са – правоъгълник, квадрат и необичайните за нашите ширини – кръг и осмоъгълник. Най-неблагоприятни форми са модернизации като подкова и жилище в „Г“-образна форма.

Важна роля играе пътека до къщата – ако пътека към дома води право напред, като стрела – това е много лошо. Криволичещ пътека, напротив – благоприятства свободното преминаване на енергията чи. Материалът на настилката трябва да съответства на обзавеждането на дома – т.е. към класически обзаведения дом с дървени мебели трябва да води пътечка с дървени елементи.

Специалистите по фън шуй препоръчват да се избягват тъмни тонове при боядисването на фасадата – и по-специално – черен и син цвят. Факт е, че това е цветът на водата – стихия, способна да повлече добрата енергия ци. Така че изберете за украса на дома си всички цветове, но само тези, които отговарят на елементите на главата на семейство или на собственика на дома.

Стаи по фън шуй

Вече знаете как изглежда идеалният коридор по фън шуй, но домът не е само пространството между стаите. Всяка една от тях изисква внимание към детайла, подреждане на мебелите не само по усет и съответните изисквания

Кухня по фън шуй

Благодарение на натрупването на различни домакински уреди произвеждащи топлина и студ едни срещу други, на малка площ, в кухнята отслабва сектора Багуа, ако не спазват следните препоръките:

Не поставяйте печката близо до хладилника или мивката, това създава ша чи (възможните негативни последици – семейни скандали, раздразнителност, агресия и загуба на финанси). Желателно е тези елементи да са възможно най-отдалечени едни от други.
Фън шуй съвети за Кухня
Между газовата печка и хладилника е хубаво да се подредят дървени дъски, поставени на стената или пода, зелени плочки или стикери с флорални орнаменти, саксии с живи растения.

Най-доброто място за хладилника са северозападния сектор на кухнята, на юг-запад и юг-изток, южната страна не е съвместима с ниската температура на хладилника. За газовата печка всичко е обратното: югът е най-добрият сектор, северозападът и северът са най-лошото позициониране.

Още няколко важни правила за поставяне на готварска печка в кухнята: Не поставяйте котлоните под прозореца, в ъгъла срещу предната врата, в центъра на кухнята, между два предмета с вода и студ (например между хладилника и мивката).

Образцова кухня по фън шуй

Ако имате възможност, изберете просторна кухня, така че няма чувство за натиск, купете мебели с изобилие от шкафчета с заключващи се врати, които ще поберат всички кухненски прибори, които ще поддържат стените и работните повърхности празни и чисти.

Не окачвайте съдовете и другите уреди на стената, отстранете ножове, вилици, рендета и остри предмети след употреба, поставете кръгли контейнери за боклук, а не ъглови.

Помнете, че безпорядъка в кухнята води към финансов крах!
Тя трябва да е добре осветена – най-добре е да имате няколко осветителни тела.

Най-подходящите за стените на кухнята са светлите цветове. Черно, сиво и тъмно кафяво не е най-добрият избор за апетит, настроение или здраве. Студените цветове, като нарушават апетита, топлите – жълто, оранжево, червено го подобряват, зелените водят към желание за по-здравословно хранене с изобилие от плодове и зеленчуци, бели – освежава и дава усещане за простор и чистота; бежово, кремаво и кафяво са много уютни, но насърчават консумацията на кафе и черен чай.

Масата за хранене (в кухнята и трапезарията) трябва да е достатъчно голяма, че всички членове на семейството да се чувстват свободни по време на хранене. Съвместните хранения укрепват взаимоотношенията в семейството и го правят по-силни във всички аспекти на живота.
Огледалата са допустими само в трапезарията, когато отразяват сервираната, пълна маса, а не неразборията по време на готвенето.
Важно: човекът, който подготвя храната, не трябва да стои с гръб към входната врата. В тази ситуация той ще се чувства незащитен и това ще повлияе върху качеството на храната. Ето защо, когато поставяте мебели и домакински уреди, трябва да се уверите, че входът се вижда от всички основни позиции.

Всекидневна по Фън Шуй

Имайте предвид, че за един добър фън шуй е желателно центърът на апартамента или къщата (или етажът на къщата) да е в хола. Това оформление води до еднакво разпределение на Чи над жилището като цяло, допринася за здравословната атмосфера и чувството за стабилност на собствениците.

Стаята през деня трябва да бъде достатъчно запълнена със слънчева светлина, а вечерта е добре осветена от електрическа светлина.
В средата на тавана е желателно да се постави голям, красив полилей с набор от светлини, добре, ако можете да окачите кристал, защото кристалите със своя блясък привлича добро чи.
Всекидневна по фън шуй съвети
За да подредите предмети в хола, първо трябва да определите центровете на атракция в тази стая. Обикновено това са телевизора или домашно кино. Посоката на семейната енергия ще зависи от сектора, избран за нея. Инсталирайки екран в югоизточния ъгъл, ще стимулирате потока на пари, в южната зона – уважение и слава, на югозапад – добра връзка и хармония в брака. Северните и северозападните посоки са неутрални за електрическите уреди.
Живите цветя имат място не само на перваза, но и навсякъде в стаята.В ъглите поставете нещо, което се движи като часовник, например.

Меката мебел се подрежда по такъв начин, че да е удобно да гледате телевизия и да общувате. Нека столовете се намират под ъгъл към дивана, което ще улесни ненатрапчивата среда и възможността да влезете в разговор по желание. Хората се чувстват по-добре, когато мебелите им дава възможност да са гръб към стената. Не слагайте диваните до столовете – просто не трябва да имате прозорец или врата „в гърба”.

Срещу прозореца е по-добре да се седи под ъгъл, за да се избегнат всякакви чувства на уязвимост. Коридорът може да бъде засичан с „ъгъла на окото”, но не настанявайте гостите си така, че непрекъснато да са с лице към него, за да не се чувстват натрапници и че им сочите вратата без време.

Фън Шуй Спалня

Спалнята е най-интимната стая в къщата, в която искаме да се чувстваме абсолютно комфортно и спокойно. Нищо не трябва да се напряга, дразни и да причинява неудобство, защото възстановяваме силите си или сме по-склонни да се отдадем на любов.

Вратата към спалнята трябва да се отваря навътре, така че енергията на Чи свободно да проникне в стаята и да я насити. Големите предмети, шкафовете или леглото например не трябва да блокират входа, за да не пречат на потока енергия.

Човек не трябва да спи с краката в посока изхода, тъй като това се свързва с с изнасянето на покойник.
Съвети за фън шуй спалня
Не е добре, когато задната част на леглото е под прозореца, т.е. краката или главата на леглото сочат прозореца. Предполага се също, че ако през деня директната слънчева светлина попадне на леглото, то поглъща много енергия за ян и сънят ще бъде неспокоен.
Не поставяйте леглото в ъгъл, в ъглите се трупа мръсотията, което не е само некрасиво, но и влошава съня.

Най-добрите позиции за поставяне на леглото са:

В центъра на стаята,
Таблата на леглото да е допряна до стената
Диагонално разположение в стаята – В такъв случай е необходимо да се постави някакъв предмет в краката на леглото, за да се отклони потокът от енергия, който влиза в стаята през вратата, защото може да пречи на спокойния сън. Обектът може е табуретка, параван, скрин.

Обърнете внимание, че острите предмети и ъглите на мебелите да не са насочени към леглото, а полилеят да не виси над него. Освен това тук не са допустими многопластови тавани и греди – те могат да влошат здравето.

Не слагайте нищо голямо и тежко по стените, на които е допряно леглото. Човек подсъзнателно се притеснява, че нещо може да падне върху него и е лишен от здрав сън.

Телевизорът в спалнята не е добре дошъл, защото е „отворен прозорец” към света, дори и изключен, а това смущава уединението на двойката. Казват, че сънят до телевизора е като да лежиш на върха на планината. Същото важи и за компютъра. Ако нямате къде да се поставите от тези устройства, покрийте екрана през нощта с кърпа и ги изключете от контакта. По време на сън биополето на човек се разширява и всички електрически уреди наблизо са в обхвата му. Те излъчват вибрации и вредят на здравето.

Огледалото е приемливо в спалнята, ако: Не отразява спящите хора, не е окачено на тавана, защото покрива връзката ви с космоса, леглото не е „под кръстосания огън” на две срещуположни огледала, не сте окачили огледалата срещу входа на спалнята.

Най-добре е да поставите отразяващите повърхности в ъгъла. Огледалото трябва да е с чиста повърхност и да е достатъчно голямо, за да не ви „реже” части от тялото като се оглеждате.

Банята и детската стая изискват още по-голямо внимание при обзавеждането им, според фън шуй – правилата. Очаквайте следващите два материала на „Моят дом” да са посветени на тях!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *