Моят дом по конец: Планиране на строеж и важни размери за всяко помещение

План за къща: Идеални размери на стаите

За да построиш идеален дом ти трябват не само пари и прекрасен терен, но и да си наясно какво и колко точно ти е необходимо, за да живееш удобно

Размерът на къщата трябва да е логичен. Не бива да инвестирате пари в огромна къща, заради суетата да имате такава. Трябва да знаете, че не само преходът от стая до стая ще бъде неудобен – питайте нещастните собственици на огромни къщи. Те плащат много за отопление, висок данък и много, много за поддръжка не дом, който никога не ползват в целия му капацитет.

По същия начин трябва да помислите дали имате нужда от няколко етажа. Ако семейството е малко и дворът ви е малък, по-добре е да имате едноетажна къща. Но двуетажна къща все още има предимства: по-лесно е да организирате стаите, имате по-голямо жизнено пространство, но цената за основите и покрива си същите, по-малко са загубите при отопление, само трябва да инвестирате в стъпала.

Направете си сметката от сега. На някои децата ще напуснат дома и вторият етаж ще остане неизползваем като паметник, който само има нужда от почистване. Ако сте сигурни, че всички ще живеете под един покрив, тогава може да рискувате с етажите.
Затова – ако ще строите, трябва да строите умерено и умно!

Разположение на стаите в къщата

При първоначалния дизайн на къщата, помислете къде ще бъде слънцето и кои стаи ще бъдат слънчеви и кои няма. Слънцето не топли на север. Желателно е да се „разшири“ дневната на запад, спалнята на изток. Прозорците на кухнята могат да гледат на изток, на юг; в южната кухня е желателно да има климатик (препоръчително е незабавно да се определи кои стаи ще имат климатици). Стълбите могат да бъдат „залепени“ към северната страна на къщата.

Когато прозорците са разположени на изток, трябва да се погрижите за плътни завеси, в противен случай сутрешното слънце може да събуди спящите хора. Струва си да се отбележи, че източното изложение се топли от слънцето дори през ноември. От друга страна, през лятото слънцето се издига по-бързо над хоризонта и няма време да затопли стаята.
Ако от някоя страна на къщата има шумна улица, първо трябва да разгледате този проблем и да не поставяте прозорците на спалните помещения с лице към нея.

Съвети за планиране на къщата

Трябва да се избягва използването на коридори, стаите да бъдат свързани помежду си. Ако някъде има коридор, то трябва да е широк. Коридорите трябва да бъдат такива, че поне двама души лесно да могат да се разминат, т.е. минимум 1,5 м ширина.
Често срещана грешка за бъдещите собственици на къщи при създаването на първия им план за живеене е да се игнорира дебелината на стените. Но външните стени и вътрешните трябва да са с дебелина половин метър.

Не правете стаите тесни – колкото по-близо е формата на стаята до квадрата, толкова по-добре. Добре е ширината на основните стаи да не е по-малко от 3 метра.

Вътрешните входове без врати могат да бъдат направени доста широки, изглеждат добре.

Стаите без остри, прави ъгли, особено външни, изглеждат по-уютни. Всички стени не трябва да се правят прави, неквадратните стаи често изглеждат по-добре.
Необходимо е правилно да се изчисли необходимата площ за всяка стая. Трябва да се направи проект за всяка стая, в който всички нужни мебели са подредени така, че да се имат предвид размерите на всяко помещение. Това се прави с цел да не се окаже в един момент, че спалнята е прекалено широка, а в хора няма място и за една ниска масичка.

Списъкът на необходимите стаи се прави наведнъж. Например: кухня, спалня, спалня -1-во дете, спалня – 2-ро дете, кабинет, баня и тоалетна на първия етаж, баня и тоалетна на втория етаж, хол, килер на първия, килер на втория етаж, пространството под стълбище, входно антре, перално помещение, котелно, коридор на 1-вия етаж, коридор на 2-ри етаж. Като имате предвид и правилното подреждане на всички мебели в тях, можете да изчислите минималната площ на бъдещата къща.

Колко квадратни метра са нужни, за да подредите удобно всичките си мебели?

Коридор

Според строителните норми, ширината не може да бъде по-малко от 1.4 m. Все пак, това не означава да подредите някои мебели в коридора. По-добре е, ако този показател е в границите от 1.6-2 м. А съвсем идеален е ако размерът на всички коридори не надвишава 20% от общата жилищна.

Ако е възможно, трябва да избягвате дълги и тесни коридори, например 1м ширина и 4 м. Дължина. Невъзможно е в такъв случай да се подредят функционални мебели и да се оформи дизайна.

Кухня

– До 8-10 квадратни метра
Това е само кухнята. Ще има необходимите кухненски мебели, хладилник, котлони, фурна, съдомиялна машина. Плюс малка маса – за двама или трима души.

– 11-15 квадратни метра
Можете да организирате кухня-трапезария. Правоъгълна или овална маса с дължина 120 см за четирима души със столове ще изисква най-малко 3 квадратни метра. м., и квадратна или кръгла маса – 4 квадратни метра. м. Правоъгълна маса с дължина 170 см за шест души със столове ще заемат 4,5 квадратни метра. м.

Ако искате да поставите диван в кухнята (тъй като няма хол), тя ще изисква 2,5-3 квадратни метра.Така че, или трябва да откажете в полза на дивана от трапезарията, или имате нужда от пространство от 14-18 квадратни метра.

Спалня

– 10-12 квадратни метра. м.
Това е минималното помещение, в който ще влезе стандартно двойно легло (1,6 х 2 м), така че има страничен проход (0,7 м) и от страна на краката (1 м), плюс две нощни шкафчета и малко скринче.

– 13-15 квадратни метра.
В допълнение към двойно легло можете да поставите шкафове и други мебели.

16-18 квадратни метра.

Пространството ви позволява да организирате гардероб с площ от 3-7 квадратни метра.

За спалнята ширината на стаята е много важна. Минималната дължина на спалнята е 2 м, а за легла с мека табла – 2,2-2,4 м. Заедно с прохода от към краката (1 м), ширината на спалнята трябва да бъде не по-малка от 3-3,4 м. Ако пред леглото се планира скрин, конзола, тоалетка или шкафове, размерите им трябва да се добавят към изчисленията. В резултат на това необходимата ширина на спалнята може да достигне до 4 и повече метра.

Детска стая

Всяко лице трябва да има най-малко 6 квадратни метра лична жилищна площ. Ако две деца растат в семейството, тогава минималният размер на детската стая трябва да бъде 12 квадратни метра.
В тази стая можете да поставите например двуетажно легло, малки бюра за писане и шкафове. Места за игри или детски спортен кът обаче нямат място в подобно помещение.

Две деца е по-добре да се настанят в стаи с площ от най-малко 14-15 квадратни метра. Ако размерът на детската стая е повече от 12 квадратни метра, едно дете в нея ще се чувства добре. В него ще има достатъчно място за настаняване на всички необходими мебели (за сън, учене, игри) и така ще запазете усещането за простор.

Всекидневна

Минималната площ на всекидневната, така че да се настанят удобно за 3-4 души, е 16 квадратни метра, а максималната – 25-30 квадратни метра.

– Два малки двуместни дивана с масичка за кафе ще заемат площ от 4,5 кв.м.

– За стандартен диван и два фотьойла с маса е необходимо минимум 6 квадратни метра и със свободно разположение на гарнитурата – 9 и повече квадратни метра. Разстоянието от дивана или стола до телевизионния екран трябва да бъде от три до пет диагонала на екрана. По този начин, ако имате телевизор с диагонал 46 инча, ширината на хола трябва да бъде поне 3,5 м.

Ако имате намерение да съчетаете хола с кухнята, площта му може да е малко по-малка от сумата на площите на тези две помещения.

Баня/Тоалетна

– Тоалетните с размери 0.9 х 1.2 м все още често се срещат в проектите на типични нови сгради. Те не позволяват да се инсталира мивка за миене на ръцете до тоалетната. За да я поставите в тоалетната, имате нужда от стая с размери 1,2 х 1,5 м.

– Баня до 3 кв.м. m (например 1,7 х 1,7 м) също не оставя на собствениците на апартаменти пространство за дизайнерски фантазии. В тази област можете да инсталирате само вана с дължина от 160-170 см и компактна мивка и тесен килер или голяма мивка с шкаф. Пералната машина е най-подходяща за кухнята. В противен случай, за подхода към банята и мивката ще останат само 0,6 х 0.9-1 м. Ако кухнята няма достатъчно място за пералня, направите й място, където е ваната, а последната заменете с удобна душ кабина. Друга възможност е комбинацията от вана и тоалетна. В резултат на реконструкцията се оформя стая с обща площ от 4 квадратни метра.

– В помещенията от 4-5 квадратни метра има достатъчно място за баня, мивка и пералня или допълнителна тоалетна. Ако искате да организирате истински кът за отдих с джакузи, душ, голяма мивка, тоалетна и биде, тогава трябва да имате на разположение такъв дом, където площта на банята е 6 и повече квадратни.

Дрешник/Килер

Почти всяко семейство име огромна колекция неизползваеми вещи, с които не иска да се раздели. Съхранението им се превръща в истински проблем – за тях няма място в обикновените шкафове, а за разполагането им трябва да се използват балкони, лоджии и гаражи.

Ако имате много излишен багаж, при строежа на къща трябва да имате предвид и удобно складово помещение.

Оптималният размер на килера е 3-7 квадратни метра. В такова помещение можете удобно да поставите всичко, което се използва от време на време. В двуетажна къща пространството под стълбите до втория етаж може удобно да се превърне в килер.

Други помещения

Трябва да има отделна стая за измиване, сушене, гладене. Тя може да бъде разположена в северната част на къщата (осветените страни ще бъдат полезни за хола).

Трябва да има отделна стая за котел, ако имате парно, при необходимост тя може да бъде разположена в сутерена. В котелното помещение трябва да има водопровод, канализация, прозорец. Моля, обърнете внимание! Площта, обемът на котелното помещение, наличието на прозорец-отвод трябва да отговаря на изискванията за инсталиране на газов котел. Котелно помещение с достъп до външната страна може евентуално да се използва като място за съхранение на градински инструменти, така че да обезсмисли строенето на навес. Котелното помещение е източник на шум, затова не го организирайте под спалнята.

Много хора искат да имат мансарда, особено тези, които са живели преди това само в апартаменти. Изграждането на таванско помещение е по-евтино от пълноценен етаж, но това е единственият плюс. Повечето собственици на мансарди, ако могат да се върнат назад и не са ограничени във финансите, биха построили нормален втори етаж.

Трябва да решите дали имате нужда от веранда. Верандата блокира слънчевата светлина от други стаи, по-добре е да направите просторна и отопляема стая с големи прозорци по периметъра на къщата.

Стая за него

Незнам как можем да наречем стаята на мъжа, в която не се паркира колата, а се подреждат свободно всякакви риболовни и ловни аксесоари, нещата, които са свързани хобито му, където може да стои до късно с приятели или да майстори разни неща от дърво или друг материал.

Обикновено гаражът се модифицира с тази цел или по-независимите мъже си строят допълнително помещение. Големината му е свързана с желанията и възможностите на стопанина. Предимствата му са много – не се налага домакинята да го чисти, там могат да се подредят всички градински пособия и да служи за помещение, в което се оставят мръсни ботуши или дрехи за работа.

Прозорци

Прозорците до пода изглеждат страхотно. Особено, когато имат красива гледка.

Когато избирате височината на прозореца, помислете за това, че завесите имат ограничена височина.
Когато планирате прозорец, помислете как ще го миете, ако е голям, особено отвън.

Изглежда страхотно в прозореца в тавана или по принцип в стъкления таван.

Интересно е да инсталирате прозорец към друга стая.
Не се страхувайте, че поради големия брой прозорци ще бъде студено. Модерният двоен стъклопакет и покритие имат устойчивост на топлина по-висока от дебелината на стената от 54 см от конвенционален керамични тухли.

Стая с няколко прозореца обикновено изглежда по-красива, отколкото с един. Но не трябва и да се прекалява, в противен случай мебели няма къде да се постави.

Прозорците с две отварящи се крила изглеждат много по-добре, отколкото с едно.

Банята трябва да има пълен прозорец, а не малък прозорец.

Височина на тавана

Когато хората за първи път обмислят оформлението на бъдещия си дом, не мислят за височината на таваните. Хората, които са живели в апартамент с ниски тавани, искат къща с твърде високи тавани, „за компенсация“.

Много високи тавани – това са допълнителни разходи за изграждане стени, вътрешни довършителни и увеличаване на разходите за отопление. При височина на помещението 3,5 м, температурната разлика може да достигне 3,5 ° С.

Идеалната височина на тавана е много сложен параметър, винаги трябва да имате предвид площта на стаята. Таванът не трябва да натиска, но помещението не трябва да изглежда като кладенец. Ако имате площ от 17 m2 с- 2,5 м притиска, а 3 метра е добре. Но за по-голяма площ се нуждаете от височина и малко повече. Имайте предвид обаче, че настилката също „изяжда“ допълнителни сантиметри.

Ниските тавани ограничават употребата на някои полилеи: човек с висок ръст може просто да удари главата си в него.
Теоретично е възможно да се предвидят различни височини на тавани за различни помещения на един и същ етаж в проекта, но това е сложна и разбираемо – по-скъпа задача.

Балкон

Има ли нужда балкон частната къща? Много хора, които го имат, казват, че не го използват, че им е по-лесно да излизат навън. Но ако непременно искате балкон, е по-добре да го направи като хората. На него трябва да бъде достатъчно място за шезлонги (за предпочитане два), маса, саксии за цветя и т.н.
Просторната тераса е добро решение, особено ако къщата е в гъста градска среда, където хората почти не разполагат с двор.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *