На животните, с любов: Интериор на дом, в който има куче или котка

На животните, с любов: Интериор на дом, в който има куче или котка

Ако наистина обичате своето куче или котка, трябва да се погрижите по различен начин за обзавеждането на дома си

Домашните любимци са като бебетата – тяхното присъствие изисква промяна не само в живота на семейството, но и в интериора на дома. Отглеждането на кучета и котки води до допълнителни трудности, изискващи от собствениците да отделят повече внимание и да подходят с отговорност. Често собствениците на животни трябва да правят компромиси и да забравят белите мебели и килими в полза на функционалността и здравия разум, това обаче далеч не е всичко!
Ако искате да живеете в елегантно, уютно жилище, но и да се погрижите истински за четириногия член на семейството, имайте предвид следното:

1. Намерете място за кучето.

Кътът на кучето е желателно да се постави в ъгъла на една от стаите или в коридора. Наблюдавайте къде любимецът ви обича да лежи и наместете леглото му там. Можете да сложите малък матрак, килим или от специалните кучешки легла. Избирайте ги според цвета на тапицерията на съществуващо обзавеждане.
Легло за куче идеи

Легло за куче идеи

Легло за куче идеи

Легло за куче идеи
Ако кучето ви държи да си има покрив, може да му направите такъв от чекмедже или нощното шкафче, тапицирано с плат. Интересна идея е да се използва нощно шкафче за тази цел. Не забравяйте, че място то на четириногия приятел трябва да бъде далеч от отоплителни уреди и да бъде защитено от течения.

2. Подредете мястото за хранене

Идеалното място за хранене на кучета и котките е кухнята, просторната баня, коридора или топлата тераса. Поставете малка гумена подложка на пода, за да предпазите покритието от капки и пръски.
Хранилки за животни идеи

Хранилки за животни идеи

Хранилки за животни идеи

Хранилки за животни идеи

Хранилки за животни идеи
Добра идея е да има вградени чекмеджета с купички: по този начин те няма да се мятат из пода и няма да заемат много място. В този случай височината на стойката трябва да зависи от височината на домашния любимец. Подредете място за съхранение на храна на същото място.
Мебели за животни
3. Организираме зона за отдих и игри за котки и кучета

Разбира се, домашните любимци ще се радват да се отпуснат на дивана или стола на любимия си човек, но дали това е най-доброто решение? За да подредите уютен кът за котка, без да развалите красотата на интериора, вече не е трудно.
Място за игра на котки в интериора

 

 

 

Съвременните дизайнери отчитат нуждите на четириногите и създават стилни къщички за котки и цели „жилищни“ комплекси. Има дори дивани с допълнителни зони и ниши за домашни любимци. Обърнете внимание на предмети, които съчетават двата елемента – зона за игра и място за почивка.

4. Помислете за хигиената на домашните любимци

Хигиената на домашните любимци е едно от най-важните неща, за които собствениците трябва да помислят. Ако всичко е малко по-просто с кучета (почти всички породи за предпочитане е да се изхождат и навън), котката изисква специално оборудвано място. Което е по-важно – то трябва да се впише в интериора и да не пречи на стопаните с миризми и пилеене на материали.

Известният котешки психолог Джаксън Галакси препоръчва поставянето на вътрешна тоалетна по такъв начин, че входът към него да е с отворено пространство, а не към стената. Така животното ще се чувства по-сигурно.

Къде да скрием котешката тоалетна?

Декоративна кутия

Можете да закупите готови модули в магазин (например в IKEA) или да си направите такава кутия от MDF лист. Може да се използва и талашит, но в този случай помислете защита на материала от влага. Поставете подноса в далечен ъгъл и пред него поставете рошав килим, който ще събере остатъците по лапите на вашия домашен любимец.
Къде да скрием котешката тоалетна

Къде да скрием котешката тоалетна
Такъв дизайн може да има допълнителна функционалност- удобна маса, ако направите капака глух, и инсталирайте врати отпред. Когато се прибирате вкъщи, можете да поставите чантата си, ключове или телефон на тази „маса“. И ако кутията намери място във вашата всекидневна, а декоративна ваза може да украси тавана на котешката тоалетна.

Пейка в коридора
Къде да скрием котешката тоалетна
Тя е изработена на същия принцип като предишната версия, но капакът трябва да бъде тапициран с мек материал (например, гума или синтетичен материал) и мебелен плат. Представете си колко е удобно да седиш на такъв пуф, за да сложиш обувките си.
Къде да скрием котешката тоалетна

Шкаф за баня
Къде да скрием котешката тоалетна
В долната част поставете тавата и използвайте горната част за съхранение на всякакви малки неща. Височината на шкафа трябва да е достатъчна, за да се чувства комфортно.
Прости и оригинални идеи за котешка тоалетна:
Къде да скрием котешката тоалетна

Къде да скрием котешката тоалетна

Къде да скрием котешката тоалетна

Къде да скрием котешката тоалетна
5. Изберете настилка

Планирайки ремонта в апартаменти и къщи, където има домашни любимци, трябва внимателно да изберете довършителните материали. Например, подовата настилка трябва да бъде топла, издръжлива и лесна за почистване.

Предимството на плочките е, че е лесно да се мият, но лапите на кучетата могат да плъзгат по тях, което ги заплашва от падане. Това е и студено покритие, ако не използвате технологията на подово отопление.

Икономичният избор е ламиниран паркет. Лесно е да се поддържа, но докато кучето се движи по него, може да го драска с ноктите си, като е свързано с досадни звуци. Най-доброто решение е качествен паркет, положен върху топлоизолираща основа.

Какъв трябва да е домашния текстил?

Обърнете специално внимание на избора на тъкани за тапицерия – тя трябва да бъде със специално покритие, което ще спаси мебелите от дране, скубане и петна.
За апартаменти, където има домашни любимци, е по-добре да изберете гъста груба кожа, шенилна или твърда жакард. Избирайки килим, трябва да предпочитате опцията „къс косъм” -по-лесно е да се грижите за него.

Куче в нов апартамент

Пак стигаме до там, откъдето започнахме – домашният любимец е като детето. Ако се местите в нов дом, имайте предвид, че това ще е стрес не само за възрастните, които опаковат багажа и трябва да пренаредят обзавеждането.

Така както обръщате внимание на децата си, така трябва да се погрижите и за кучето си новодомец. Какво трябва да направите?
Бъдете търпеливи и гальовни – за да туширате стреса и помогнете да свикне с новото място, не пестете милувки и време за него. Разхождайте го предварително на „новата градинка”.

Обикновено при местенето се забелязва, че апетитът на кучетата намалява, но това не е драма! След като се адаптира любимецът ви, ще възстанови и доброто си хранене!

Запознайте се със съседите, които имат също куче – това ще помогне да не се чувствате притеснени за това как ще ви приемат в кооперацията. Освен това при разходките няма да има неприятни сблъсъци.

В новия дом ще имате ново обзавеждане,но непременно вземете старата къщичка, легло, масичка с купички, килимчето на домашния ви любимец. То е като играчката, която си носи детето ви в първия ден на яслата и градината. Кучето има нужда от своите неща, за да си създаде собствена територия в интериора на новия си дом!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *