Начини за изкуствено състаряване на мебели: Съвети, ефекти и материали

Начини за изкуствено състаряване на мебели: Съвети, ефекти и материали

Ако искате модерно и едновременно ретро обзавеждане, значи трябва да се научите как да състарите изкуствено мебелите си

Обзавеждането, напомнящо миналото, придава на жилищния интериор специална изтънченост. Ретро чарът никога не излиза от мода и това трябва да се знае от тези, които настояват за най-актуалния интериор. Ето защо въпросът как да състарят мебели със собствените си ръце е от особено значение за тези, които не искат да харчат пари за скъпи антики или да чакат, докато времето остави своите следи по новото им обзавеждане.

Хората, които са идейни и сръчни, отдавна са измислили достъпни начини да се „прибавят няколко десетилетия” върху дървото. По правило стареенето постига с различни ефекти: напукана и изтъркана боя, специалната структура на дърво, появата на характерно покритие (бял, зелен или потъмнен лак) и пр. Това придава на интериорния предмет античен вид, уникалност, топлина.

С изкуствено състарени мебели лесно се изгражда интериор в кънтри, винтидж, шеби шик и класически стил.
Състаряване на маса
Коя дървесина е подходяща за състаряване?

Ефектът от състаряването се постига по-лесно при работа с меки видове дървесина или с материали със средна твърдост. Те имат ясно изразена текстура. Сред най-често срещаните са смърчово дърво, бор, лиственица. Кленът, букът са по-малко подходящи за подобна обработка от другите. Такава дървесина има почти еднаква структура.

Основни начини за изкуствено състаряване на мебели

Дори да не вярвате много на умението си да създавате красота, лесно може да преобразите интериора си в ретро стил. Познати са няколко начина за изкуствено състаряване на мебели:

Оцветяване. Продуктът е боядисан последователно с два цвята, като единият от тях (основният) трябва да е по-наситен. След това сухата повърхност се обработва с едрозърнеста. По този начин, ефектът на визуално износване изглежда многослоен. Покрива се с лак.

Повърхностно четкане. Препоръчва се за по-твърди дървесни видове, като дъб, лиственица, ясен, орех. Техниката на декориране се извършва чрез повърхностната обработка с метална четка –надраскването на повърхността се допълва чрез създаване на бразди с длето, свредло и др. Готовият ефект се фиксира чрез нанасяне на лаково покритие, слой масло или байц.

Кракле. Състои се в нанасяне на специален химикал (кракелюрен лак) върху свежа боя, която провокира образуването на пукнатини с излагане на долния слой. Това е удобен и лесен начин да направите стари мебел от новите мебели състарени.

Байц. Ефектът състаряване се постига чрез частично отстраняване на петното байца след нанасяне на покритието. Огъванията и вдлъбнатините трябва да имат по-наситен тъмен цвят, а изпъкналите фрагменти трябва да имат по-леки нюанси. В края се препоръчва да нанесете античен восък върху повърхността с помощта на мека кърпа.

С химикали. Той предвижда обработката на дървена повърхност с химически съединения. Различни вещества имитират ефекта на избледняване, покриване с мъх, изгаряне и др. Тази техника се използва само за твърда дървесина (орех, дъб и др.). За фиксиране на декора повърхността се лакира.

Позлатяване. Най-лесният и бърз начин да придадете на мебелите и интериорните елементи елегантен и в същото време античен вид. Златният пигмент трябва да се нанася в много тънък слой.

Лайминг. Състаряване на мебели чрез създаване на варовит ефект. Дървесината се обработва със специална боя или пигмент по протежение на влакната. Белезникава субстанция създава вид на стар, набит в порите на материала прах, разкривайки и подчертавайки естествената шарка на дърво.

Начини за изкуствено състаряване на мебели: Съвети, ефекти и материали


Материали и инструменти за мебелна декорация:

дървени мебели (врата, рамка или други подобни);
сатенена латексна боя или байц за основно покритие;
сатенена латексна боя за горния слой;
инструменти за рисуване;
свещ;
стоманена вата;
пясъчна хартия;
лепкава марля или антистатична кърпа;
полиуретанов лак за довършителни работи

Състаряване на мебели стъпка по стъпка

Леко ошлайфайте предмета, който искате да състарите. Ако вече е боядисан, тогава шлайфайте по-внимателно. След шлифоване избършете мебелите с лепкава марля, която добре отстранява фините частици.

Нанесете базов слой боя. Оставете да изсъхне добре.
За да придадете ефект на захабена боя, изтъркайте с восъчни свещи тези области, където искате да видите появяващия се цвят. След това нанесете топ лак с различен нюанс и го оставете да изсъхне.

След като боята изсъхне, избършете областите, върху които сте нанесли восък, със стоманена вата.

За ефекта на гола дървесина: изшкурете боята в места, където мебелите обикновено остаряват по естествен начин – в ъглите, краката, при допира на ръцете и хоризонталните повърхности.
В края на работата избършете мебелите с антистатична кърпа. Нанесете лак, ако е необходимо.
Начини за изкуствено състаряване на мебели: Съвети, ефекти и материали

Начини за изкуствено състаряване на мебели: Съвети, ефекти и материали

Начини за изкуствено състаряване на мебели: Съвети, ефекти и материали
Прост начин за състаряване на стол

С помощта на прости декоративни техники можете да направите артистични модели от старите столове на село или вилата. Така вехтите столове няма нужда да се хвърлят и могат да се ползват няколко десетилетия още. За такава прекрасна промяна ще ви трябват прости, евтини, достъпни материали:

Няколко прости дървени градински столове
Средна шкурка
Восък или парафинова свещ
Бяла акрилна боя на водна основа
Акрилен лак на водна основа
Четка за боядисване
Как се състаряват столове и маси

За да започнете да декорирате повърхността, отстранете колкото е възможно предишното покритие (лак или боя). Използвайте шкурка за това. Наличието на шлифовъчна машина значително ще ускори и улесни процеса.

Избършете столове, за да премахнете праха и лака или боя.
Вземете подготвената свещ и я потъркайте върху някои части на столовете. Не забравяйте да минете по краищата и ъглите на украсените мебели.

Боядисайте столовете с бяла акрилна боя. В зависимост от това какъв резултат искате да получите, нанесете от един до три слоя. Оставете столовете да изсъхнат.

Когато боята е напълно изсъхне, пристъпете към следващия етап. Използвайте метална кърпа, четка или шкурка за отстраняване на покритието във восъчни (парафинови) зони. Търкайте докато не видите небоядисана дървесина.

Отстранете остатъците от боята, стружки, праха с влажна гъба и оставете да изсъхне.

Използвайте матов акрилен лак като топ лак. Ако вашите състарени столове ще се използват на открито, съветваме ви да си купите яхтен лак. Той ще запази ефекта на стареене и ще предпази дървесината от агресивни външни влияния.

Превръщане на стар скрин в старинен

За да състарим дървен скрин може да използваме оцветяване и нанасяне на позлата. Резултатът е по-добър , отколкото си представяте!

Пригответе си:

Абразивна хартия с различна сързнистот
Байцпо ваш избор
Разтворител
Матов акрилен лак на водна основа
Кракле лак
Акрилна боя в златист цвят
Акрилна боя на водна основа за желания цвят
Четки, гъби, парчета мек плат

Състаряване и позлатяване

На първо място, трябва да подготвите повърхността на скрина за декорация. С шкурка отстранете горния слой на стария лак. Не бъдете много крайни, за да не повредите дървесината. По-добре е да избършете тези зони с малко количество разтворител, приложен върху парче мек текстил. Това ще помогне за премахване на покритието, почистване и обезмасляване на дървесината.

След това, покрийте продукта с байц. Ако трябва да постигнете по-наситен цвят, нанесете 2-3 ръце. Всеки следващ слой може да се нанася само когато предишният е напълно сух. Използвайте четка или гъба за работа.

След получаване на цвета с желаната наситеност, фиксирайте резултата, като покривате с прозрачен акрилен лак. Оставете продукта да изсъхне напълно.

Извадете чекмеджетата от скрина. Оставете ги настрана.
Нанесете върху корпуса на скрина акрилна боя на два или три слоя, движете четката в посока на дървесните влакна.

След като боята изсъхне, пристъпете към втриването. Съветваме ви да направите тази работа с твърдата страна на гъбата за миене на съдове, като леко я намокрите с вода. Може да използвате и абразивна хартия с фини зърна. Обърнете повече внимание на ръбове, ъгли, някои места на плота.

Избършете праха. Започнете с ефекта на напукване – можете да използвате специални бои или готови комплекти за декор. Лакът кракле е особено популярен сред направи си сам-майсторите. С помощта на четка нанесете слой от веществото върху боядисаната дървена повърхност.

С помощта на четка или гъба нанесете златна боя върху някои части на скрина (изпъкнали части от издълбания декор, крака, ръбове на плота и др.).
Състаяване и позлатяване на мебели
Вече сте приключили със изкуственото състаряване на мебелите. Времето само ще добави към красотата им, а вашите деца ще поискат да запазят обзавеждането, което сте декорирали със собствените си ръце!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *