Направи си сам: Арки за цветя

Арка от рози или розова арка

За да имате наистина оригинална арка за цветя в градината, трябва да разчитате предимно на собственото си въображение и добър план за действие

Арката за цветя се използва още от времето на Древна Месопотамия като декоративен и функционален елемент. По тях се „катерят” увивни растения, за да ги превърнат в естествен сенник. Арките за цветя красят всяка градина и оформят най-елегантния кът за почивка на открито.

Слагат се навсякъде в двора. Те могат както да красят, така и да „маскират” недовършен строеж или техническо приспособление. Изглежда невероятно над портичката, а ако добавите решетки ще ги превърнете в перголи.

Арките визуално увеличават пространството, разделят елегантно на части дългите, тесни преходи в градината или служат за символична граница на зоните.

От външния им вид, размерите и използваните материали зависи дали този обект ще се впише елегантно в двора. Могат да се намерят в различни форми и със собствена декорация. Целта на днешния ни материал обаче е да се научите да правите арки за цветя сами. Ще ви излезе в пъти по-евтино, ще ви достави радост и имате възможност да се сдобиете с един наистина уникален елемент за декорация на градина.

Видове материали и схеми за изработване на арки за градина

Няма специални правила за изработване, но в ландшафтния дизайн е прието при декорирането на градина със средна площ, да се използва арка с широчина 1500 mm, височина 2500-3300 mm и дълбочина 500-700 mm (в зависимост от сортовете растения, избрани за украса). Обикновено се залага на метал, пластмаса, тухли и дърво за направата на сводести структури.

Арка от арматура

Да се направи арка от арматура не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Една проста конструкция може да се направи дори без заваряване, свързвайки дъгите на секциите със стандартен проводник, както е показано на фигурата. Като цяло, вземете два пръта арматура с диаметър 10 мм, дълги 6 метра и смятайте, че половината елемент вече е направен. Да, дори и за вътрешните пръстени ще са необходими тънки фитинги с диаметър 6 мм.

Първо изчисляваме контура на бъдещата арка и огъваме арматурата по този контур. Това не е лесно, но можете да се справите с помощ на още две ръце. За да направите гладък красив завой, забийте няколко колчета в земята и поставете ПДЧ летва между тях.

Схема за метална арка за цветя
Схема за метална арка за цветя

След това изрежете измерените парчета от тънка пръчка и оформете пръстени с огъване на тръбата. Можете да го направите по-лесно, свържете дъгите с обикновени напречни греди от изрязана армировка, която между другото ще бъде и по-надеждна, и с по-красиви пръстени. Вече имате направени всички части от арката и е време да я поставите.
Направи си сам метална арка за градината
Остава да закрепите пръстените. Прекарайте ги като на снимката – на разстояние от 20 см. Имайте предвид, че нищо няма да се вижда, когато арката се покрие с виещи се растения.
Не забравяйте да грундирате свода, за да не ръждяса след валежите. Боже и да боядисате, но това не е задължително.

Варианти на метални арки могат да бъдат най-различни. Впечатление ще направите със свод, украсен с ковано желязо.

PVC арка за градина

Най-лесният начин да закупите и инсталирате на място арката от PVC. Но, въпреки ниската цена и разнообразието от цветове и форми, тя служи за сравнително кратко време.

Такива арки се използват само като декоративни елементи и зониране, те не са подходящи като опори оформяне на кът за почивка, например. Освен това те трябва да бъдат прибрани през зимата, тъй като пластмасата може да се спука по време на тежки студове, а и не бива да са в непосредствена близост до барбекю или външна печка.

Ако все пак сте решили да ползвате такава за шпалир, лесно може да си направите и то с разнообразен дизайн! PVC арката за цветя си има предимства – няма неприятна миризма, защото не завъжда плесени, търпи влага и не променя много цвета си във времето. А за ниската й себестойност – няма какво да говорим!

Направи си сам PVC арка за градината
Материали за ПВЦ арка за цветя

Първо трябва да обмислите дизайнерската си идея, да направите замервания в градината и да прехвърлите модела на хартия за финалните сметки.

Кухата конструкция на арката се състои от отделни компоненти, които са парчета от 20-милиметрова водопроводна тръба, свързани с фитинги. Следователно, процесът на сглобяване се основава на принципа „конструктор“. За надеждно фиксиране на частите се използва „преса“ с подходяща дюза.

В зависимост от желаните размери на арката, тръбата се нарязва на части с определен размер. Избират се подходящи преходни елементи, които съответстват по диаметър и размери на частите.

Обезмасляват се всички контактни зони.

След като частите, поставени на пресата, се загреят напълно, те трябва да бъдат поставени в преходните елементи. Местата не се пипат, докато не охладнеят напълно.

Пластмасовите тръби могат да се свържат и с лепило. Към края на външната им повърхност на се нанася слой лепило.

След това, по същия начин, трябва да намажете вътрешната повърхност на тройника.

След това частите трябва да се съединят и обърнат една спрямо друга. Само да изсъхне конструкцията и вече е готова за ползване!

След като всички компоненти се фиксират помежду си, остава да се монтира пластмасовата конструкция в земята. Това е не по-малко решаващ етап и трябва да се извърши надеждно, в противен случай монтираната арка може просто да падне при първия вятър. Сглобената арка се слага в дупка с дълбочина от 30 см, след което да се покрие с почва и да бъде здраво отъпкана. Разстоянието между двете успоредни линии на арката може да бъде произволно, а височината не трябва да пречи на свободния проход.

Арка за градина от тухли или камъни

Тези материали са най-трайни. Разбира се, всеки може да направи правоъгълна арка от тухли, използвайки рисунки и облицовъчни тухли, но истински елегантен свод се прави от истински професионалист в своята област.

Създаването на арка от тухли е индивидуален процес, който включва следните етапи: чертеж и оформяне на свода на арката, слагане на шаблона в отвора, непосредствено подреждане на тухлите, укрепване на свода, изглаждане на повърхността и декорация.
Направи си сам арка за цветя от камъни и тухли
Всяка арка трябва да започне с монтирането на „петите”, които се подготвят по шаблона. Тъй като височината на всеки сводест елемент е различна, ъгълът на петата се променя.

При по-старите сгради фундаментът на тухлената арка трябва да бъде допълнително подсилен, тъй като допълнителните натоварвания на стените допринасят за деформацията на отворите.

Шаблонът за бъдещата арка се прави от ПДЧ и дървени дъски по предварително изчислени размери. Колкото по-издържан технически е моделът, толкова по-добре ще изглежда тухлената арка. Понякога, ако имате нужда от по-стабилен и издръжлив дизайн, обичайната ПДЧ се заменя с рамка, направена от арматура. Такава рамка се произвежда също така и според размерите на свода и се свързва чрез заваряване. Направете шаблона малко по-малък от ширината на участъка – и няма да срещнете никакви трудности, когато го демонтирате.

На панел от ПДЧ, начертайте линия по цялата ширина на участъка и нанесете крайните точки на арката, след което ги свържете с ясно очертана дъга. Нарежете два равни полукръгли детайла на арката и ги закрепете с винтове и пръти. В резултат на това ще имате шаблон в търсения размер на арката. След това го монтирайте в отвора за монтаж и фиксирайте с подпори.

На предварително фиксирания шаблон маркирайте линиите за полагане на тухли, без да забравяте „шевовете”. Полагането трябва да се проверява през цялото време. За да направите това, можете да използвате шнур, спуснат от тухла, пробитата в центъра на свода, линийка или нивел.

Ако искате свод от няколко реда, внимателно наблюдавайте всяко ниво, подобно на първото, за да не унищожите построеното.

Поставете материала в кръстосани ленти от двете страни до заключващата тухла. Шевовете трябва да съответстват на радиуса на шаблона. В допълнение, имайте предвид, че шева на дъното на арката трябва да бъде най-малко 5 мм, а на върха не повече от 2,5 см. Полагането на арките се извършва от двете страни на свода едновременно.

След приключване на процеса е необходимо да се постави носач от двете страни на арката. Между заоблените части на ПДЧ и плоскостите трябва да се поставят специални клинове, които ще бъдат полезни в процеса на подравняване на конструкцията. В допълнение, тези клинове впоследствие ще осигурят лесно разглобяване на шаблона.

Кръстните и надлъжните шевове запълнете с разтвор. Помислете за факта, че зидарията работи както при огъване, така и при компресия. Ако забравите за този нюанс, арката може да се срине. Не се опитвайте да тапицирате материала, за да го подсилите. Ако възникне такава нужда, просто увеличете слоя на сместа. Уверете се, че няма кухини и празнини.

Когато полагате материала, уверете се, че той остава равен както на предната, така и на задната страна. Тухлите трябва да бъдат правилно комбинирани помежду си, да се поставят ясно върху отпечатания чертеж.

Проверете внимателно зидария с линийка или нивел.

Оформлението на последния ред се нуждае от специален подход, тъй като ключовият камък трябва да бъде точно в средата.

След като разтворът се втвърди, повърхността му трябва да се почисти със суха четка. Бучките от сместа се отстраняват с влажна четка, докато разтворът се втвърди напълно.
След завършване полагането на тухли и изсъхване на хоросана, можете да премахнете шаблона.

Тухлените /каменните/ арки могат да бъдат толкова оригинални, че използването на цветя не е задължително, за да се подчертае тяхната красота. Те са елегантно решение за над входната врата или централната пътека. Също така, такъв елемент подсилва красотата на градина с езерце или цветна леха.

Градински арки от дърво

Най-добрият начин да направите арка в градината със собствените си ръце е да използвате дърво. Свод, направен от този материал се вписва във всеки стил. Можете също така да се решите да създадете градински комплект или ансамбъл от беседки, перголи и огради.

Животът на този материал не е много дълъг, така че преди декорирането и монтирането на дървото е необходимо да се третира с антисептично средство и да се покрие със специална боя.

Конструкцията на стационарната арка включва следните елементи:

фундамент, вертикални колони (стени) и сводест таван. Основата от бетон има дълбочина в зависимост от размера и теглото на конструкцията и обикновено не надвишава 30-40 см.
Направи си сам дървени арки за цветя
Най-лесният начин да направите арка от дърво е да използвате формата на пергола. За да направите това, подгответе 4 (възможно е и 6) дъски с размери (7-10) х (7-10) см дължина 2 м. Те се монтират вертикално със закрепване върху горната основа или без наливане на бетон, но с добро уплътняване на почвата и пълнене с чакъл. В последния случай дълбочината е 60-80 см. Подземната част на прътите се обработва с антисептик и се покрива с битум. На тези стойки се закрепват напречни греди и весилки. За висящите елементи се използват дъски с размер 20×2 см.

Рустикална арка от необработена дървесина

Необработената дървесина е материал, който ви позволява да създадете арка в необичаен селски стил. За тази цел използвайте за материал следните видове: смърч, бреза, ела.
Направи си сам рустикални арки за цветя от необработено дърво
За основата, по-добре е да се използва малък кръг дървен материал, с диаметър 70-75 мм, решетките се правят от по-тънки клони с диаметър до 35 мм. Свържете частите с пирони и винтове. След инсталацията повърхностите се обезмасляват и лакират с естествени цветове.

Подходящи растения за градинска арка

Не е достатъчно само да направите сводеста структура със собствените си ръце, по-важно е да я подредите правилно, само тогава тя ще стане ефектна украса на градината.

Като рамки за вертикално озеленяване, включително арки, използвайте различни катерливи растения. Най-често срещаните са тези с катерливи рози, но имате още красиви възможности:

Дива лоза – Непретенциозната култура, през лятото краси в зелено, а в късната есен е с цветни тъмночервени листа;

Атрагена – сортово разнообразие и деликатен цвят е подходящ за търсещи романтика и прохлада.

Изящна украса за градинската рамка са и Орловите нокти, бръшляна, актинидия и глициния.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *