Направи си сам: Аспиратор за кухня

Направи си сам аспиратор за кухня схема

Аспиратор за кухня е винаги нужен, но не е необходимо да давате пари за него, ако имате сръчност

Всяка кухня се нуждае от аспиратор и това се разбира от само себе си. Въпреки, че в проектите на градските домове е обмислена отвод за естествена вентилация, но обичайната, която има преди да обзаведем помещението, не е достатъчна в много ситуации.

Понякога е необходимо моментално да се освободим от миризмата на изгоряло от фурната, на газ от котлона. В такива случаи е въпрос на комфорт да имаме допълнително инсталиран аспиратор за кухня.

Най-лесно е да решите проблема, когато закупувате обзавеждане. Винаги може да поръчате в специализиран магазин. След това ще платите на специалист да го инсталира. Това, разбира се, ще коства време и пари, които не всеки има.

За скрития гений на домашния майстор обаче проблемът с вентилацията не е никакъв, ако знае как да си направи сам аспиратор.

Вентилационната система се състои от плътно свързани помежду си фуния (козирка) над печката и въздухопровод. Те отиват към стандартната вентилационната тръба и вентилатор монтиран в нея за обработване газове.

За направи си сам – аспиратор е необходим един лист от поцинкована стомана.

Видове според начина на разположение

Ако каналът на естествената вентилация се намира точно над печката и е симетрично разположен върху плота, това е идеалният вариант. Тогава разполагаме и фунията симетрично (фиг. 1а). Ако дупка в стената намира встрани от плота (фиг. 16), следва да се направи „коляно” и хоризонтален канал, дължината, на които се определят от мястото.
montaj-napravi-si-sam-aspirator
И може да има случай, когато печката е в ъгъла на кухнята, а вентилацията е настрана. Тогава има смисъл да се направи асиметрична фуния, а не да се сложи хоризонтален завой (фиг. 1в)
shema-montaj-napravi-si-sam-aspirator

Схема за направи си сам – аспиратор

След като сте наясно от какви точно въздохоотвод и козирка се нуждаете, направете относителна схема на това, което ще правите.

За да се направи качествена фуния е необходимо да се направи серия от геометрични конструкции. Няма как да се ограничите само с шаблонни чертежи. Преди да направите заготовките от изрязани парчета ламарина (фиг З а, б, в.), направете такива от картон в мащаб 1:10 или от друг подходящ материал. Това е голяма помощ по-късно, когато се работи с ламарина – защото в макета е удобно да се установи каква ще е последователността на разрезите и огъването.
shema-napravi-si-sam-aspirator
Трябва да се отбележи, че е необходимо да се увеличи до 5 мм размерът на елементите (в мащаб 1:10 оформлението ще бъде само 2 mm). Този толеранс е свързване на частите на лепилото. Само при подобно визуализиране можем да направим корекции на чертежите, когато е необходимо.

Когато сте готови, може да започнете чертаенето и рязането на металния лист. Ще са ви необходими линия, шублер, шило, чук и, разбира се, ножица за метал.

Монтаж

Всички елементи на вентилационната система (фиг. 4) се закрепват с винтове със скрити (конусовидни) глави и болтове.
gotovi-chasti-napravi-si-sam-aspirator
Ако вентилационният отвор в стената е изместен спрямо плочата (вж. Фиг. 1б), е необходимо да съедини хоризонталната част с вертикална (фиг. 5а, б). Прозорецът във вертикалната част на канала ще трябва е в задната стена, а отстрани (ляво или дясно). Закрепването на частите става със самонарезни винтове.
pomoshtni-chasti
Размерът и силата на вентилатора се избират, когато се монтира аспиратора. Мощността му трябва да е около 20-30 вата. Ключът му трябва да е на място, достъпно за домакинята.

Последният детайл към вашият направи си сам – аспиратор е електропроводът. Той се избира с хубава двойна изолация. Закрепва се с помощта на метални скоби.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *