Направи си сам: Баня от палети

Как се прави баня от палети

От палети може да се направи чудесна баня за извънградска къща, стига да имате яснота за спецификите и технологията на процеса

„Направи си сам – “ или по-скоро – „от нищо нещо” баня е перфектно решение за извънградската къща или градината. За целта могат да послужат всякакви подръчни материали, но най-модерни, еко- и ефектно изглеждат тези, чийто основен материал са палетите.

Процесът, няма да ви заблуждаваме, е трудоемък, но си струва вложеното усилие. Изисква се внимателно да се подберат не само палетите, но и изолационните материали. Ако се подготвите прилежно и спазите процедурите, ще имате разкошна външна баня, в която не само ще замени традиционното мокро помещение в специално място за отпускане.

Бани от палети – особености

В допълнение към относителната лекота на тази конструкция, ние можем да различим следните предимства на подобно помещение:

Леко тегло. Благодарение на това можете да спестите изливането на масивна основа.

Добра топлоизолация. При подходяща изолация подобна вана може да съхранява температура, която не е по-лоша от тази в дървена къща.

Оперативен монтаж. Ако материалите и проектът се подготвят предварително, строителството ще отнеме само няколко седмици.

Различни опции за дизайн. Такава баня може да бъде декорирана във всякакъв стил и да приспособява материала според вашите предпочитания.

Що се отнася до недостатъците на структурата, има доста от тях:

Разходи за материали. Сградата включва инсталиране на качествена изолация – трябва да бъде внимателно паро- и водоустойчива. Цената на тези материали е доста висока. Добавете към тях задължителното външно и вътрешно обзавеждане и това няма да се окаже толкова евтино, както изглежда на пръв поглед.

Комплексна инсталация. Ако изолацията не се извърши правилно, парното помещение ще бъде влажно и студено.

Несигурността. Такава конструкция се счита за временна и се изчислява в зависимост от качеството на материалите за 1-3 години.

Търсенето на материали. Палетите трябва да бъдат с добро качество и от един и същи вид.

По принцип това е добър, бюджетен вариант за временно ползване. Но ако искате да минимизирате допълнително разходите, можете да изградите една баня от палети със собствените си ръце без основа, като ги използвате като под. В този случай ще е необходимо предварително да се подготвите зоната. Тази баня обаче може да се използва само през лятото, за зимата не е подходяща.

Подготовка за строителство на баня от палети

Основата на всеки строеж е правилното проектиране. Ето защо първо трябва да направите план за банята. Традиционно се състои от гардеробна, парна баня, пералня и стая за почивка. На този етап е необходимо да се изчисли броят на необходимите материали и да се складират.

Основният елемент на конструкцията е палетът. Необходимо е да се избират грижливо тези елементи. Старите от гнило дърво не са подходящи. Счупени, повредени от насекоми, изгнили палети за строителство също не са подходящи. Освен това всички те трябва да са с еднакъв размер.

Що се отнася до крепежните елементи, те ще изискват много, за да осигурят устойчивост на конструкцията. Самонарязващите се винтове, гвоздеи, ъгли трябва да се избират само поцинковани, тъй като те не се променят при влага.

Като нагревател, минералната вата е най-подходяща (в този случай е необходимо да се предпази възможно най-много от влага) или от експандиран пенополистирол. За максимално спестяване на енергия е препоръчително да използвате алуминиево фолио.

Не забравяйте също така за антисептични и противопожарни съединения, с които ще трябва да бъде обработено цялото дърво, преди да се построи баня с палети.
Как се прави баня от палети

Изграждане на основата за баня от палети

За този тип конструкция не е необходима масивна основа. Основи от колони – азбестоциментови тръби с диаметър около 10 см също е доста подходяща.
Как се прави баня от палети
Работата се извършва в този ред:

На периметъра на бъдещата баня правим четири дупки с дълбочина от 1-2 метра. Междинните жлебове са направени в зависимост от размера на палета, така че всеки отделен елемент да се опира на четири стълба.

Поставяме тръбите в ямата и проверяваме равномерността на подредените части.

Заспиваме възглавница от едрозърнест пясък, поливаме я с вода и внимателно трамбоваме.

Приготвяме конкретен разтвор (водоустойчив цимент, пясък, фин фракционен камък, вода в съотношение 1: 4: 7,5: 3) и го изсипваме до горе във всяка тръба.

За по-нататъшна работа, трябва да се изчака докато основата стане напълно суха. При горещо време тя трябва да бъде намокрена и покрита с пластмасова обвивка. След изсушаване филмът трябва да се отстрани и да се остави да се утаи 1-2 дни.

Монтаж на под от палети за баня

Преди да започнем инсталирането на рамката, трябва да третираме всеки палет два пъти с антисептично и забавящо горенето средство. Изчакваме хубаво да изсъхне и тогава повторете.
Как се прави баня от палети
Редът за работа е следният:

Закрепваме палети с четири поцинковани гвоздея. Конструкцията трябва да бъде с размер на площта на бъдещата баня.

Ние внимателно разнасяме битумно-каучуков кит.

Закрепваме го към стълбовете с лице нагоре с помощта на бетонни крепежни елементи. Според техниката на изграждане на основата, мястото на съединението на четирите палети трябва да бъде на стълба.

Покриваме с хидроизолационен материал и подкрепяме добре с крепежни елементи. След това поставяме минерална вата към всеки палет – с няколко сантиметра по-голям от него. Като събираме елементите, излишъкът се прегъва.

Дебелината на топлоизолатора се избира, като се вземе предвид дебелината на палета. Тя трябва да бъде почти два пъти по-голяма.

Покриваме горната част с получената „кутия с изолация“ на втората палета с лицевата страна надолу и фиксирайте крепежите. Напълно покриваме така подовата настилка.

От горната страна между получените вдлъбнатини покриваме повторния хидроизолационен слой – 15-20 см.

Дървените части обработваме с кит.

За полагане на пода трябва да извадим дъските от палета, да ги обработим със защитни съединения, да ги шлифоваме и преподредим.

Монтиране на стени за баня от палети

Преди да започнете изграждането на рамката, направете предварително на земята заготовки под формата на един вид сандвич – два фиксирани един с друг палета със слой изолация.
Как се прави баня от палети
Монтирането на стени от палети се извършва в следния ред:

Фиксираме двата резултатни елемента вертикално заедно. Това е необходимо за бързина и лесна инсталация.

Подготвяме отделни конструкции с отваряне на прозорците. Ако частта се нарязва на основата, ние я укрепваме с допълнителна дъска, която може да бъде демонтирана от друг палет. Това е необходимо, за да се осигури твърдост и по-нататъшна удобна инсталация на прозореца.

Инсталираме отделни елементи по краищата на основата и в местата на преградите.

Затягаме с винтове и ъгли.

След края на инсталацията ние е ред на прозорци и врати. Те само могат да се направят от палети със съответните хидроизолационни материали. Пантите им трябва да бъдат поцинковани.

Поставянето на палетите хоризонтално е нежелателно поради понижаване на носещата способност.

Изграждане на покрив за баня от палети

Предвид временната конструкция, както и факта, че не е желателно да се слага тежък товар върху основата, най-добрата опция е изграждането на едноетажен покрив и подравняването му с тавана.
Как се прави баня от палети
Прави се в този ред:

От една страна инсталираме хоризонтално свързани палети, които се използват за монтаж на стени.

Чупим по размера на бъдещите покривни палети в една конструкция.

Изрязваме триъгълни детайли от своеобразни сандвичи за хоризонтална инсталация между прегради.

Закрепваме сглобената система на покрива с ъгли и гвоздеи.

Ние инсталираме два слоя паро- и хидроизолация в шахматна дъска- 20-30 см.

Залепваме фуги с уплътнителна лента или армирована лента.

Запълваме ламелите, разглобени от палета, с дебелина 3-4 cm с стъпка от 10-15 см за монтаж на покривен материал. Най-добрият вариант е ондулин. Теглото му е само 3 кг / м2.

Имайте предвид, че трябва да има отдушник между рамката и покрива.

Външна облицовка на баня от палети

Оптимална възможност за екстериорна декорация – метален сайдинг, тъй като е с малко тегло – 2.4-3.5 кг / м2.
Как се прави баня от палети
В този процес се придържаме към тази инструкция:

Определяме припокриване на 15-20 см мембрана за бариери срещу пара. За тази цел можете да използвате пергамент.

Лепим внимателно с метализирана лента.

Попълваме вертикално летвите на стъпки от 0.4-0.5 метра. Те могат да бъдат демонтирани от палета и обработени със защитни съединения.

Прилагаме листови метални сайдинги.

Монтирайме облицовката за прозорците и вратата.

Обърнете внимание, че е по-добре да поставите повърхността хоризонтално, за да подобрите твърдостта на конструкцията.

Вътрешна облицовка на баня от палети

За оформяне на банята от вътрешната страна най-добре е да ползваме за облицовка твърда дървесина. Започваме довършителните работи от пода, след това подреждаме тавана и накрая пристъпваме към стените. Преди да приключите, трябва да се справите с проблема с доставянето на комуникации (електричество, водоснабдяване, вентилация), да организирате изтичането.
Как се прави баня от палети
По принцип се придържаме към тази тактика:

Покриваме пода с предварително демонтирани и полирани дъски от палетите. Ако искате, можете да си купите готови плоскости.

На тавана, в комбинация с покрив, припокриваме с 15-20 см с алуминиевото фолио и го фиксираме към стените. Материалът е лесен за повреди, затова работим много внимателно с него.

Покриваме със същия слой и стената.

Внимателно лепим с метализирана лента и местата, повредени по време на инсталационния процес.

Запълваме с летви тавана и стените със стъпка от 0,5 метра и дебелина 2-3 см.

Монтираме дървената облицовка на тавана, после по стените.

Инсталираме печка (ако предвиждаме), защитавайки повърхността около нея с поцинкована ламарина.

След довършителните работи можете да продължите с подреждането на обзавеждането на шкафове рафтовото оборудване. Между другото, вашата баня от палети би била двойно по-оригинална, ако се обзаведе и с мебели от палети:

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *