Направи си сам: Барбекю от джанти

Направи си сам барбекю от джанти на кола

Понеже вярваме, че няма непотребни и ненужни неща ви предизвикваме с идея за барбекю от автомобилни джанти

Конструкция като барбекю от джанти е истинско вдъхновение за хора като нас, които не вярват в изхвърлянето на стари и уж непотребни неща. Това приспособление не е трудно за правене, ще ви служи доста дълго време и вижда се – ще пести пари.

Направи си сам барбекю от джанти на кола

Най-сръчните сред вас може дори да опитат да създадат комплекс-барбекю от стари джанти.

Особености на конструкцията

Минимални разходи са необходими за създаването на пълноценен грил-комплекс. Материалите са евтини и достъпни за всеки, които разполага с извънградска къща. Полученото барбекю е трайно и компактно – безценно предимство за всеки, който се бори за всеки милиметър свободно пространство в двора.

Материали

Вместо да давате старите джанти за вторични суровини може да направите чудеса буквално с подръчни материали. Запомнете – да създадете барбекю от тях е само една от алтернативите! От тях става дори и чудесна печка за дърва и въглища на открито.

Като собственик на автомобил задължително разполагате с поне една ненужна джанта. Ако планирате нещо по-мащабно, със сигурност ще ви продадат евтино няколко от съседния гараж.
Направи си сам барбекю от джанти на кола
Металът, от който се правят е здрав, трудно се деформира и не губи цвета си. Всеки вид уред за готвене на въглища може да се направи от него.

Принцип на работа

Подобен „направи си сам”-уред съчетава няколко добри възможности:

Грил – позволява ви да се пекат шишчета или да се сменя решетката;

Барбекю – За да се приготвят пържоли се добавя покривче, което оформя своеобразна фурна

Котлон – формата и диаметърът на диска ви позволяват да поставите на огън гърне, тиган или тенджера;

Уред за опушване – някои уреди позволяват дори това фино обработване на изделия
Направи си сам барбекю от джанти на кола
Принципът на действие на изделието е достатъчно прост. Отдолу се подреждат дървата и въглищата. Отгоре се поставя скара или се редят шишове. Ястията могат да се поставят директно върху скарата или на колелото, ако диаметърът е подходящ. Топлината затопля въздуха от дъното и позволява да се готви като при конвенционален грил. За пушенето трябва да се затвори горния отвор и гарантира тлеещи дървени стърготини за образуване на дим.

Варианти за изпълнение

– Обикновен грил. Джантата се използва като контейнер за въглища, върху която се поставя решетката или шишовете.
Направи си сам барбекю от джанти на кола
– Двойна конструкция. Така барбекюто става по-високо. Върху него може да се постави чайник или тенджера. Загрява се от всички страни, а вътре може да се използва като фурна и ястието да къкри.

– Затворена пещ. Тя ви позволява да се опуши храната, тъй като димът се задържа вътре в камерата и се отделя по малко през дупките.

– Сложни модели. Тя съчетава всички четири функции на устройството, описани по-горе. Могат да се монтират други полезни елементи като комин, например.
Направи си сам барбекю от джанти на кола
Това барбекю може да се направи с крака и без крака. Поставка се слага само на единичния модел, защото тази функция при комплекса се поема от долния диск.

Да направим барбекю от джанти стъпка по стъпка

Преди всичко трябва да сме готови със схемата на бъдещото изделие. След това ще определим количеството на разходваните материали и да приготвим инструментите.

За да направим продукт с високо качество, трябва да имаме умение в използването на шлифовъчни машини за рязане на метал и уреди за заварки.

Какво ни трябва?

Стари джанти

Ъглошлайф

Инструмент за рязане на метал

Инструмент за почистване на ръжда като телена четка

Пила

Бормашина

Чук
Винтове

Профилирани тръби или стоманена пръчка

Грил за печене
Направи си сам барбекю от джанти на кола
Инструментите служат за обработка и съединение на металните елементи

Тръбите (пръчката) за изготвяне на крачета – до четири броя

Първо почистваме дисковете от ръжда и боя с ъглойшлайф и дрелка. Всичко излишно се маха.
Направи си сам барбекю от джанти на кола
Най-простия вариант

Ще покажем няколко конструкции като започнем от най-простата – единично барбекю на крачета. За да го направите, започвате с манипулации по самата джанта:

1. Изрязва се вътрешната част – преградата. Образува се съд като котле.

2. Ако дъното има твърде много дупки или те са достатъчно големи, за да падне през тях жаравата, трябва да сложите допълнителна пластина. Да ги покриете напълно обаче не бива, защото трябва да има въздух, който да поддържа тлеенето.

3. Крачетата се заваряват според диаметъра на долната част. Правят се дълги 40-45 сантиметра за максимално удобство.
Направи си сам барбекю от джанти на кола
4. Почистете острите краища. Поставете допълнителна решетка – или си заварете или използвайте от готов материал. Също така, за удобство при поддържане на топлината и почистване на пепелта, може да се направи един прозорец на джантата. Ако планирате да местите барбекюто, може да заварите и симетрични дръжки.

С камера за опушване

Най-изгодно е да си направиш барбекю от джанти, което да не служи само за скара. За любителите на домашно мезе може да се направи комплекс, който позволява опушване на месото. За него обаче са необходими поне две джанти.

Принципът е, че двата диска трябва да бъдат свързани в едно. Горната част е скара и се прави като предишния модел, но да се съхрани парата, трябва да се сложи капак и система за отвеждане на пушека. Можете да оставите преграда с отверстия.
Направи си сам барбекю от джанти на кола
За да се направи такава конструкция първо се режат преградите, после двата диска се заваряват с непрекъснат шев. Към долната джанта се заваряват краката, прави се отвор с капаче за вратичка – използвайте ъглошлайф за оформяне на правоъгълник.
Направи си сам барбекю от джанти на кола
Вратичката се заваря към него с една гайка, симетрично по отношение на заваръчния шев. Към джантата също се заваря болт, така че те могат да може да се окачи гайката на вратата.

Такова направи си сам-барбекю осигурява пълноценна и добре приготвена храна за вечеря на открито. Всеки, който се е решил да опита сръчността си с такова изделие е успял, защото то е проста и лесна за реализиране конструкция.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *