Направи си сам: Био тоалетна

Направи си сам: Био тоалетна

Ако сте загрижени за разхода на вода или се нуждаете от временно решение за биологичните си нужди, може да си направите био тоалетна

Тоалетната, независимо къде живеем, е помещение от първостепенно значение. Проблемът с модерните нужници обаче е огромният разход на питейна вода. Ако живеете екосъобразно или пък се нуждаете от бързо и финансово изгодно решение, може да заложите на био тоалетна. Това е аналог на стандартната и обикновено се инсталира на места, където няма канализация.

За разлика от стандартните външни тоалетни, тук се изхвърлят човешките биологични отпадъци, разградени от материали като торф, стърготини, фини частици или химически вещества с биоензими.
Направи си сам: Био тоалетна
Хубавото на тези иновации, че са мобилни. Може да ги инсталирате буквално навсякъде – в градината, в двора на село, на яхтата, в търговско помещение, до строеж. Био тоалетни се продават онлайн или в специализирани магазини, но може да си направите такава и у дома.

Устройство и принцип на действие

Този тип тоалетни се характеризира с проста, но интересна технология за обработка на фекални отпадъци. Това се осъществява изключително по естествен начин. Използват се органичните вещества като дървени стърготини или торф, за подобряване на процеса на естествена обработка.

Често с тези вещества допълнително се използва микрофлората, създадена с изкуствени средства. Биоензимите – вещества, получени от жизнената активност на някои видове бактерии, също се използват активно.

Ако сте решили да използвате био тоалетна, направете го на място без много течение и преки слънчеви лъчи. Тогава комфортът на ползване няма да е по-различен, ако я сравнявате с вътрешна тоалетна.

Устройството на био тоалетна може да се обобщи с: Отделяне на биологичен продукт. Той се засипва с торф. Аеробни бактерии ускоряват процеса на компостиране. Остатъчният продукт /компост/ узрява известно време.

Разложеното вещество е богато на органични вещества, които лесно се абсорбират от всички видове растения, т.е. получавате ефективно наторяване на домашната продукция.
Направи си сам: Био тоалетна
Торфена био тоалетна

Методът за обработка на отпадъци с торф е най-подходящ за извънградските райони, в резултат на това можете да използвате крайния продукт за подобряване производителността на почвата. Този тип тоалетна има много предимства:

елиминира лошите миризми;
няма нужда често да почиствате резервоара;
получаване на крайния продукт под формата на торове;
силно екологични и безопасни.
Устройството на този модел има голяма прилика с това на химическите тоалетни. Разликата е, че долният резервоар е напълнен с торф, който преработва отпадъците.
Направи си сам: Био тоалетна

Направи си сам торфена био тоалетна

Използвайки по-долния план за строеж на био тоалетна, ще минимализирате възникването на рискови ситуации.

Схема за торфена компостна био тоалетна
Схема за торфена компостна био тоалетна

Ще се ви необходими талпи със сечение 10х10 см, дъски за под, облицовъчен и покривен материал.

Първо, трябва да подготвите площта под бъдещата сграда.
Необходимо е да се премахне малък слой плодородна почва и да се запълни с пясък, където да се забият и да се поставят симетрично тухлените колони на два слоя.

След това сглобявате рамката от талпите, монтирате пода от дъските, покривате го с битумни листи или профилиран лист и обшиваме облицовката. „Къщичката” за вашата био тоалетна е готова.

Всъщност, външният вид може да е различен и по-сложно декориран, ако собственикът на имота пожелае. Важно е отгоре на има отвор за добра вентилация.

Сега трябва да инсталирате тоалетна седалка в помещението. За целта може да използвате стандартна тоалетна седалка, с резервоар за съхранение отдолу. Това може да бъде кофа или малък бидон. На дъното му се слога малък слой сух торф.

Освен това в близост до тоалетната трябва да предвидите съд с капак, напълнен с торф, от който след всяко ходене по нужда, се добавя разграждащо средство със шпатула. Това улеснява почистването, елиминира миризмата и компостира биологичните отпадъци.

Ако се нуждаете от вътрешна биотоалетна

За целта ще се нуждаете от по-друг тип дизайн. Необходими ви са ПДЧ листи, пръти със сечение 5X5см, кофа или друг контейнер, устойчив на корозия, инструменти.

Прътите трябва да бъдат нарязани на четири парчета с дължина 35 см, а от ПДЧ да се направят парчета с правоъгълна форма:
Две с размер 52X30 см за облицовка на страничните стени;
Две – 45X30 см за зашиване на предната и задната повърхност;
Едно – 45X48 см за горната равнина;
Едно – 45X7см за панти

Сега можете да започнете сглобяването. Необходимо е да завиете правоъгълни парчета ПДЧ в дъските едно по едно, така че прътите да стърчат от долната страна под формата на крака. След сглобяването на кутията и закрепването на четири стени е необходимо да закрепите плота от горната страна. На него се крепи капака.

След това трябва да направите дупка в капака. За да направите това, на него се поставя контейнера „с главата надолу” и се очертава кръг с необходимия диаметър.

Остава само да изрежете дупка по линията на маркировката и да придадете красив външен вид, като боядисвате или лакирате дървената „кутия” за био тоалетната си.

Преди да започнете да го използвате по предназначение, се препоръчва да завиете капака на тоалетната, покриващ дупката, а вътре трябва да инсталирате приемателен резервоар с малък слой торф.

Да направиш сам био тоалетна торфена по този начин не отнема много усилия и време, а ползите от нея са значителни. Няма да замърсявате околната среда, ще имате на разположение тор за двора, както и чист въздух, без да копаете изгребни ями и да си усложнявате живота със санитарни машини.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *