Направи си сам: Цветарници или мебели от стари коли

Идеи за неща от стари коли

Старите коли могат да се предадат за скрап, но ако искате да запазите вашето „старо момиче” и първа любов – превърнете я в украса за градината или мебел

Всеки мъж помни първата кола в живота си. Тя е като първата любов, само без горчиви спомени и е скъпа на сърцето дори когато променя външния си вид с времето. Дори да дойде ред да смените първия автомобил с нов, ще ви е трудно да се разделите с него. Ако не става за продажба, предаването за скрап е решение, но е трудно да се решиш на това. Чудесна идея е да използвате старите коли за нещо интересно като… цветарници за градината или дори мебели!

Цветарници от стари коли

За засаждане растения могат да се използват както цялата кола, така и някои части от нея само. Ако купето ви е скъпо, може да го превърнете в детска стая за игра в градината, а да посадите растения или подредите саксии под капака или в багажника.

Тази опция за цветна градина е интересна, защото създава впечатлението за мобилна цветна леха. Все едно можеш да запалиш автомобила и да отнесете тази мини-градина с вас. Преди да започнете засаждане, е необходимо да демонтирате всички „вътрешности“ под капака, оставяйки само металната кутия.

Капакът може да се използва като навес над цветната леха. За да не ръждясва, трябва да го покриете с антикорозионен агент и да го боядисвате, включително и отвътре. Необходимо е да се отървете от дъното изобщо, или да направите дренажни дупки в него. Ако изберете първата опция – трябва да изрежете долния панел, оставяйки само 15–20 cm по краищата му, за да покриете дъното на бъдещото цветно легло с дървени подови настилки.
Направи си сам цветарник от стара кола
Полагайки дъски, трябва да направите малки дупчици, за да излезе влагата. След това трябва да покриете дъното и стените на колата с пластмасово фолио с дупки, разнесете слой от камъчета, слой пясък, след което можете да положите грунда. Така влагата и въздухът могат свободно да циркулират вътре в цветните лехи, което ще има благоприятен ефект върху растителността.

По-мащабната идея е „Цъфнала” кола

Ако искате да построите цветарник в цялата кола, трябва да премахнете абсолютно всички детайли; седалките и стъклото могат да бъдат оставени, ако са необходими. Тъй като почвата ще бъде доста тежка, колата трябва да бъде вкопана в земята, така че долният панел да докосне повърхността й. В същото време машината може да бъде фиксирана и под наклон, който ще изглежда много оригинално.
Направи си сам цветарник от стара кола

Направи си сам цветарник от стара кола
Някои предпочитат да отрежат покрива на автомобила, оставяйки плоска повърхност за цветната леха. Всяка опция за авто-цветарник работи – правоъгълна цветна градина в домашно приготвен „кабриолет“ ще изглежда впечатляващо под гъсто цъфтящо покритие, а кола с таван ще изглежда интересно, ако поставите катерещи растения като клематис по рамите.

Килим от растения на повърхността на колата – тази версия на цветната градина на колела е може би най-сложната за изпълнение, но резултатът определено си струва усилието. За да се оцвети цялата повърхност на колата, е необходимо да се обмисли метод за фиксиране на почвата, в противен случай няма да остане нищо от цветната леха в близко бъдеще. Това, което най-често изглежда като цветарник на колела, всъщност не е авто леха – това е просто метална рамка, преплетена с растения – топиари.

За да се покрие колата с хоризонтална растителност, достатъчно е да се прикрепят бордюри към повърхността й, които ще предпазят почвата от срутване. Вертикалните повърхности трябва да бъдат „затегнати“ с метална решетка с не твърде малки клетки или да се разтегнат жици или линии, по които ще се изкачват виещи се растения.
Направи си сам цветарник от стара кола
Ако поддръжката на авто цветарник ви се струва сложна, може да използвате своето старо момиче по-още по-практичен начин. Може да обособите своя гараж, навес за инструменти, барбекю или майсторилница с:

Мебели от стари коли

Направи си сам мебели от стари коли

Направи си сам мебели от стари коли

Направи си сам мебели от стари коли

Направи си сам мебели от стари коли
Преди да се хванете да режете на поразия любимата си първа кола, трябва да имате предвид следните неща:

Оценете качеството на изходния материал, от който ще проектирате дивана /бюрото/мивката. Ще ви е необходима предната или задната част на автомобила, за предпочитане в добро състояние.

След това трябва да подготвите основата на конструкцията (метална или дървена рамка), крепежните елементи, автомобилна боя, материали за самата мебел. От инструментите, подгответе ъглошлайф, набор от автомеханика, пистолет за нанасяне на боя.

С помощта на ъглошлайфа отрежете предната или задната част на старата кола. Освободете я от вътрешните елементи.

Като се вземат предвид използваните части, подгответе метална или дървена рамка за дивана. Проектирайте формата на бъдещата мебел така че да пасва идеално на рамката.

Нанесете специална автомобилна замазка към машинните елементи, за да изравните деформираните места. След окончателното сушене внимателно боядисайте детайлите.

Покрийте с подготвен материал. Можете да използвате естествена или изкуствена кожа, специален материал с добавка на синтетични влакна, стъкло за плот.

Обмислете и подгответе оригиналната система за осветление (във фаровете, на дъното или около периметъра на продукта).
Сглобете металните части на рамката. Инсталирайте мека седалка, облегалка, диван.

Погрижете се за устойчивостта на мебелите. Ако е необходимо, добавете допълнителни крака.
Направи си сам мебели от стари коли

Направи си сам мебели от стари коли

Направи си сам мебели от стари коли

Направи си сам мебели от стари коли
А как по-точно се правят мебели от стари коли може да видите тук:

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *