Направи си сам: Декорация или мебели от изсъхнали клони и корени

Как се правят мебели и декорация от сухи клони и корени

Вече настъпи сезонът, в който събираме сухи клони – защо да не направим от тях нещо красиво, вместо да горим?!

На прага на есента не бързаме да се разделяме с разходките на открито и морето. Междувременно обаче започваме бавно да чистим градината, да приготвяме дърва за зимата и през ръцете ни минават сериозно количество сухи пръчки, клони и коренища. Да, винаги може да ги ползвате за огрев, но минавало ли ви е на ум да предизвикате себе си с направи си сам-декорация или мебели?! Отдавна в извънградските домове, ваканционни жилища и дори обществени заведения могат да се намерят атрактивни решения от изсъхнала дървесина.

На пръв поглед непотребното, мъртво дърво изведнъж се оказва красив аксесоар за дома, полезна мебел, акцент в обзавеждането. Ще намерите подобни изделия дори в модерните градските градски домове. Достатъчно е обзавеждането да е повече лаконично, да е подчертано „еко” и да се търси връзката с природата. Като прибавим, че влагате в подготовката минимални средства, то създаването на подобни „от нищо нещо”- нещица е повече от примамлива идея.
Как се правят мебели и декорация от сухи клони и корени
От клони, пръчки и хапки можете да направите много полезни и интересни домашно приготвени продукти. Много оригинални изглеждат мебелите, за които трябва да имаме фантазия и желание да експериментирате. Може да изчистите кората на дървото, докато стигнете до „бялото” на материала или да го оставите директно с кората. И в двата случая изглежда много хубаво. Но ако все пак решите да свалите горното покритие, препоръчваме ви да нанесете защитен слой като акрилен или маслен лак. Могат да се използват безцветни и всякакви нюанси. Що се отнася до съединяването на частите, те могат да бъдат закрепени заедно чрез крепежни елементи (пирони, винтове, винтове) или с помощта на сглобки.

Също толкова красиви и надеждни могат да бъдат и всякакви елементи свързани с осветлението – фенери, абажури, „полюлеи”. Направете си рафтчета, закачалки, поставки, корнизи. Дори неща, които изискват особено внимание – като перилата на стълбищата, могат да се решат от такъв тип „непотребна” дървесина.
Как се правят мебели и декорация от сухи клони и корени
Сръчните стопани могат да разнообразят своя извънградски дом с много еко-вариант на старите чардаци – тераса, рамкирана от сухи клони и кореница. Могат да се направят красиви огради на двора.

Най-„женски” самоделки са по-фините декорации като изработването на свещници, рамки за снимки, кукленски мебели и украса за стени. За тях се използват по-къси клони и корени, които не просто се изсушават, но и се третират и дори пресират по специална технология. Получената декорация е дългогодишна, природосъобразна, красива и най-вече – безплатна.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *