Направи си сам: Декоративен кладенец – етапи на работа и идеи

Как се прави декоративен кладенец стъпка по стъпка

Декоративният кладенец в дворчето или градината е комплимент към миналото ни

Независимо от хай-тек епохата, в която човечеството попадна, нищо не може да спре сантимента му по отминалото време. Сега животът ни е улеснен с неща като канализации, електричество, интернет и купища техника, но не можем да се въздържим от някои неща, свързани с живота на предците ни като поддържането на красива градина и може би – декоративен кладенец в нея.

За поколенията преди нас той е бил и спасение, и предизвикателство – пълнене и носене на менци с вода, поддържане и дори създаване на интересни легенди. Днес съвременниците ни не се нуждаят от такъв тип изживявания, но ще видите симпатични декоративни кладенци не само в къщите с дворове, но и около кооперациите в големите градове.

Да си направиш подобен изисква умения и подготовка, но при всички случаи това са неща, които могат да се научат. Ако предварително се запознаете с всички стъпки и възможности на проекта, ще се радвате на наистина атрактивна декорация за градина.

Декоративен кладенец – видове и материали, от които може да се направи

В зависимост от уменията на майстора, дизайнът на декоративният кладенец може да бъде издържан във всеки стил. Най-популярни у нас, разбира се, са т.нар. „славянски” конструкции – с дървен навес, върху стоманобетонна шахта и с барабан, който се върти на ръка, за да се вдигне пълната с вода кофа.

Те се изграждат от дърво и камък най-вече. Популярността на материалите се обяснява с това, че са най-близки до природата, безопасни и лесни и традиционни за използване. Декоративен кладенец може да се направи само от камък или само от дърво, но комбинацията е къде-къде по-интересна. Най-добре е долната част да направите с камъни, а горната – с дърва. Погрижете за съхранението на материалите, за да може декоративния кладенец дълги години да изглежда като нов. За целта покрийте дървесината със специален слой препарат против мухъл, а отгоре него – лак в цвета, който ви харесва и който ще подчертае естествения рисунък.

Преди всичко не ограничавайте въображението си, особено, ако и домът ви не е издържан в традиционен стил. Ако сте поклонници на източната култура може да се направите декоративен кладенец като в Китай. Само че вместо дървен покрив, тук ще трябва да заложите на бамбука.

Как да си направим декоративен кладенец – стъпка по стъпка

Схема на направи си сам декоративен кладенец
Една чудесна и прецизно подготвена алтернатива на направи си сам – декоративен кладенец от руски форум

Първият етап на строителство е създаването на подробни чертежи. Определено трябва да се вземе предвид ландшафта като цяло, за да се впише новата конструкция адекватно към него. Маркирайте всички линии и изчислете внимателно всички размери.

След това пристъпваме към физическото реализиране на проекта.

На първо време се нуждаете от шахта или железобетонен „пръстен”. За целта може да послужи цистерна или рамка, която да придаде желаната форма на камъните, тухлите и други материали.

Полагаме „пръстена” дълбоко в почвата, за да стабилизираме конструкцията. Около него покриваме с грунд, който пресоваме добре.

След това идва ред на стабилизирането на опорите. Вкопават се в земята. Покривате с чакъл или дребни камъчета. Може да направите заливка с бетон около 30 см за по-голяма стабилност.

Декоративният кладенец трябва да прилича максимално на истински, трябва да се изгради барабан. Той се монтира към опорите, към която се слага основа. На нея ще лежи синджира с ведрото.

Покривчето може да направите от метални листи, плочи, дъски, греди.

Оригинална украса

И понеже целта на тази конструкция е красотата, то трябва да я подчертаем и в самото изделие. Камъчета, плочки, миди, мозайка или дървесина – имате невероятни възможности за избор. Хората, които са влюбени в произведението си може дори да го резбоват.

Не пропускайте възможността да облагородите пространството около кладенеца. Може да подредите тротоарни плочки около конструкцията, но ако търсите максимална достоверност – посъдете цвета, оформете тревните площи и дори може да използвате своя декоративен кладенец за опора на увивни растения.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *