Направи си сам: Декоративни фонтани

Направи си сам: Декоративни фонтани

Няма по-ефектна декорация за градина от фонтани, оформени в изящни форми с природни материали

Декоративните фонтани са сбъдната мечта дори за хората с малка градина. Всеки, който живее в къща, гледа на двора си не само като място, което изисква грижи, но и възможност да си достави естетическа радост.

Възможностите за декорация на градина за безброй, но кой би се отказал от някой красиво оформен водоскок?! За съжаление ландшафтните дизайнери и готовите решения са скъпи удоволствия. Ако имате око на творец и някакви основни строителни умения обаче, може да си позволите тази радост и без да пестите дълго време.

Направи си сам фонтан

Градинският фонтан е най-доброто решение за проблема с овлажняването на въздуха в горещите летни дни. Независимо от стила, в който е направена тази хидротехническа инсталация, нейната форма и размери, тя ще се превърне в достойна декорация на ландшафтния дизайн. За да направите фонтан трябва първо да извършите серия от подготвителни дейности.

Първи етап. Определете фонтан.

Според изпълнението му могат да бъдат:
стационарни;
потопяеми;

Стационарните системи са повече като скулптури и други архитектурни елементи,с които често украсяват парковете . Такива фонтани се считат за истински произведения на изкуството. В основата им, като правило, се крие някаква фигура – например животно или дете. Фонтаните са изработени от изкуствен камък (това е едно от имената на полимерния бетон), характеризиращ се с трайност, здравина и устойчивост на топлинни промени.

Що се отнася до подводните хидравлични инсталации, те са направени в самите водни тела; тези фонтани се състоят от: помпа; тръбопровод, през който се подава вода; дюзата, която осигурява желаната форма на струята. Такива проекти в повечето случаи са създадени в крайградските зони, а отстрани изглежда, че пръски от вода идват от подземни източници.

Етап 2. Определете размера и формата

Най-популярният вариант е прост струен фонтан, в който водата, която се изкачва нагоре, се разделя на по-малки капки. С тази система появата на градинското езерце ще се промени към по-добро. Ако говорим за форма, тогава, като правило, тя е симетрична – правилна от геометрична гледна точка.

Фонтанът може да бъде квадратен, правоъгълен, кръгъл и така нататък и не се нуждае от декорация – просто трябва да се определят границите на езерото (с помощта на естествен камък или мазилка). Друго важно нещо е конструкцията да се вписва в цялостния стил.

Размерът на фонтана зависи от общата площ на обекта: колкото по-голяма е, толкова по-голяма може да бъде инсталацията.

Етап трети. Изберете място

Фонтанът се разполага на най-красивото място в двора. Много е важно да го пазите от директни слънчеви лъчи, за да не се създадат предпоставки за размножаване на микроорганизми. В същото време обаче трябва да се избягва и сянката, за да не изглежда запуснат.

Направете така и че да защитите струята от порива на вятъра, т.е. скулптурата трябва да стои на не така проветриво място. Не трябва да има и дървета в близост, защото в противен случай там водата на фонтана вечно ще бъде пълна с листа и всякакви боклуци.

Най-доброто място, на което може да го инсталирате е полусянка, сред много цветя, пресичайки пътечките в градината.

Фонтанът трябва да се намира на място, което лесно може да се види от различни точки на обекта. Добър вариант е да се сложи до детска площадка или, да речем, в зона за отдих. Също така е важно фонтана да не възпрепятства преминаването към други декоративни елементи и домакински конструкции.

Не забравяйте по време на оформлението и релефните характеристики на обекта. Но ако организираме структурата в низината, това има следните предимства: въздухът ще бъде навлажнен, което е особено важно през горещите месеци; ще бъде по-лесно да регулирате подземните води в правилната посока.

Ако структурата е малка, то за нея могат да се използват някои пластмасови съдове, но големият фонтан изисква предварително полагане на основа на конструкцията. Тръбопроводите се правят най-добре от пластмасови тръби, защото не ръждясват и просто са свързани (с помощта на спойка), но основният елемент е помпата, която е проектирана да създава налягане и изхвърля вода през дюзите.

Четвърти етап. Избор на помпено оборудване

Животът на всеки фонтан зависи до голяма степен от качеството на хидравличното оборудване и затова от този елемент не трябва да се икономисва. При работата на самата помпа няма нищо сложно: водата навлиза в тръбопровода чрез източване в купа и след това се оттича към дюзата на помпата. В тръбата следователно се създава необходимото налягане, благодарение на което водата се изхвърля през дюзата. Всичко това постоянно се повтаря, цикъл след цикъл.

Необходимата мощност на помпеното оборудване зависи от:

необходимата сила на освобождаване;
капацитета на купата

Въпреки че можете да направите без помпа, ако направите така наречения фонтан на Херон – конструкция, състояща се от три съда, които се намират един над друг и комуникират един с друг.

Горният съд се изработва под формата на купа, където се излива вода, докато долните са затворени. Освен това водата се влива в средния съд, след което се затваря. Също така структурата включва тръби и циркулацията на течността се осъществява под въздействието на натиск. Недостатъкът на този проект е, че количеството вода в купата се увеличава по време на работа, а в средния съд намалява, което кара фонтана скоро да спре да работи.

Схема на Херонов фонтан
Схема на Херонов фонтан

Принципът на работа може да си онагледите като си направите мини – Херонов фонтан

Етап 5. Изграждане на фонтан. Да започнем основната работа.

Херонов фонтан поради нестабилността му в района не е подходящ, затова може да прибегне до няколко готови опции, които се изпробват многократно на практика. Най-популярните сред тях са:
фонтан от импровизирани материали;
изграждане на камъни.

Ще се запознаем с особеностите на производството на всеки вариант.

Първи вариант. Използваме импровизирани материали

Инструментите, от които ще се нуждаем са бормашина; лопата; ножици за рязане на метал; изолационна лента.
Изискват се и следните материали: железен лист; земята; циркулационна помпа; камъни с необходимите размери; акрилна баня; елементи за декорация (растения, скулптури и др.). След подготовката пристъпваме директно към работа.

Първа стъпка. Първо, ние избираме камъни с овална или кръгла форма (те могат да бъдат намерени близо до пътя или морето).

Стъпка втора. След това изкопайте дупка в съответствие с размера на акрилната вана. Не забравяйте да я почистите от дребни камъчета, пръчки и всякакви боклуци. За да не се получат срутвания на почвата, не пропускайте по време на копането да трамбовате участъка.

Стъпка три. Ваната е поставена в ямата, а след това плътно я „запечатваме”.

Стъпка четири. От алуминий режем широки вложки, които ще предпазят зоната за отдих или района за деца от пръски. Слагаме ги, след което украсяваме според личните предпочитания.

Стъпка пет. Дъното на ваната се покрива с малки камъни, на същото ниво поставяме осветление (ако е осигурена от конструкцията).

Стъпка шест. Поставете циркулационната помпа, запълнете купата с вода. Извършваме окончателното декориране на фонтана (тук отново всичко зависи от личните предпочитания и вкус, няма ограничения).
Направи си сам декоративен фонтан от подръчни материали
Естествените камъни ще съвпадат перфектно с различни скулптури (животни, приказни герои и т.н.). Елементите, така или иначе, се сливат в едно и ще акцентират вниманието на наблюдателите върху оригиналността на декора.

Също така избираме ярки растения, които поставяме във вази. Освен това можем да украсим конструкцията с дървени елементи – остриета на мелници, колела, обикновени клони.

Втори вариант. Фонтан от камъни

Направи си сам декоративен фонтан от камъни
Започваме с подготовката на необходимото оборудване, като: резачка за тръби; монтажна спринцовка (необходима е за запълване на шевовете); изолационна лента; чук; ножици за рязане на метал; регулируем гаечен ключ; електрическа бормашина; ножовка.

Допълнително се нуждаем и от такива материали: ламели с дъски (с тяхна помощ структурата ще бъде укрепена); запечатан резервоар за купи; плоски камъни; помпа; медна тръба; съединител; PVC тръба; фина мрежа от „неръждаема стомана“ (за екрана); чакъл (ще се използва за дренаж).

Първо, изкопайте яма, чиято дълбочина е с 5 см по-висока от височината на подготвения резервоар. Освен това между изкопа и розетката трябва да изкопаем малък изкоп за полагане на кабела.

Дъното на ямата е покрито с чакъл „възглавница“ с дебелина около 5 см, отгоре инсталираме резервоар. След като сте определили разстоянието между ръба на изкоп и розетката, отрежете парче PVC тръба със същата дължина. Прекарваме кабела през тръбата, като фиксираме единия му край с лепяща лента, за да свържем помпата. От друга страна, фиксирайте щепсела, така че да не даде назад.

Поставяме тръбата в изкопа, след което заспиваме с почва.
Пускаме помпата вътре в контейнера. Вземете защитния екран, поставете го върху контейнера и маркирайте мястото, където ще се намира изходът на помпата.

Нарежете в центъра на екрана кръг, съответстващ на диаметъра на тръбата. След това, на правилното място, изключете трипътния вентил (както е показано на снимката) за достъп до помпеното оборудване.

Прикрепваме сферичния вентил към връзката за освобождаване на помпата. Най-накрая прикрепяме медна тръба с необходимата дължина. Засипваме дъното на резервоара с 5-сантиметров слой чакъл, поставяме помпата (изпускателната тръба трябва да се залепи), след което монтираме крана.

Ножовете се нарязват на пръти с такава дължина, че надвишават размерите на ямата с няколко сантиметра от всеки край. Ние ги поставяме на екрана.
Направи си сам декоративен фонтан от камъни
Вземаме перфоратора и с помощта на бетон пробиваме дупка в центъра на всеки камък (желателно е да напишем камъните с номера 1, 2, 3 и т.н.). По време на работа, камъните се поливат редовно с вода, за да се охлади бормашината.
Направи си сам декоративен фонтан от камъни
Поставяме всички камъни на тръбата. След това изваждаме горния камък и изрязваме тръбата с режещ инструмент, така че да бъде под повърхността на горния камък с 1-2 см. След това поставете камъка отново на мястото си. Напълнете резервоара с вода, свържете помпата и проверете главата (за да регулирате последната използваме сферичен кран).

Последната, но постоянна задача на собствениците, които имат направи си сам – фонтан е периодично да проверяват нивото на водата(особено през лятото) и да допълвате, така че помпеното оборудване винаги да е напълно потопено.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *