Направи си сам: Детска къщичка от палети за вилата

Идеи за направи си сам детска къщичка от палети

От палети може да си вдигнете не само нещо като виличка, но и къща за игра, която да поставите на детската площадка

Дървените палети са най-удобните елементи, ако сте се решили на строителна импровизация и декорация на вилата. С тяхна помощ можете да направите много не само красиви, но и практични и полезни неща. Вече знаете да правите, благодарение на нас, не само удобни мебели. Научихме ви как бързо и евтино да направите басейни и дори цели жилищни помещения. Сега е ред да покажете сръчност и въображение на детската площадка. С прости думи – да се научим заедно как да направим детска къщичка от палети за вилата:

Първо избираме палетите

Много е важно да знаете преди всичко кой тип палети да НЕ ИЗПОЛЗВАТЕ за правене на изделия, които ще ползват деца. Те са:
Палети, покрити с боя, заради съдържанието на формалдехид или други вредни газове и вещества. Освен това, след строителството, винаги може да оцветите къщичката с еко боя или покритие.

Палети, които вече са били използвани например на пазарите. Дървото абсорбира всички видове миризми и различни вещества, и това никак не е хигиенично.

Палети, които са били третирани с различни химикали, тъй като те могат да бъдат опасни за здравето на детето. От конвенционалните палети се отличават лесно от наличната маркировка IPPC.
Идеи за направи си сам детска къщичка от палети
Характеристики на палетите

Ако имате богато въображение, ще можете да изградите със собствените си ръце не само обикновена детска къща, а да реализирате цял проект, който ще се превърне в достоен декор за вилата и градината в нея. Едно от предимствата на строителството с палети, е, че дървесината има изключително кратък живот. Тя абсорбира влагата и гние , но палетите са винаги лесни за намиране. Когато е нужно, просто могат да се заменят, ако е необходимо.
Палети обикновено се произвеждат в съответствие с установените стандарти и най-често имат същите размери и характеристики:

Размерът е 80 х 120 см или 100 х 120 см;
Дебелината на дъските е 2-2,5 см;
Дебелината на палетите е 14-15 см;
„Шашки“ за закрепване на дъските на палетите една към друга с размери 8 х 10 х 10 см

Свързвайки палетите един с друг, можете да получите къщичка с размери 2 х 2,4 м, което е напълно достатъчно за децата.

Предложената детска къщичка е правоъгълна конструкция със стени, изработени от палети. Подобен проект може да се превърне не само в временна, но и в пълноценна структура във вилната зона.

Преди да започнете строителството със собствените си ръце е по-добре да се запасите с водоустойчив филм (найлон), тъй като този процес няма да отнеме един ден, напълно възможно е дъждът да съсипе предварително строителните елементи.

Строителство на детска къщичка – стъпка по стъпка

Преди самото строителство, трябва да подготвите добре основните елементи:

За начало те трябва да бъдат почистени от мръсотия и нежелани миризми. За да направите това, най-добре е да използвате твърда четка.

След завършване на процеса на почистване, палетите се разглобяват на дебели напречни части, които ще се изискват за изграждане на рамката на сградата, а за стените ще се използват и по-тънки плоскости. За да ускорите този процес, трябва да вземете инструменти като трион и „кози крак”.

Демонтираните елементи на палета трябва да бъдат обработени с груба шкурка.
Идеи за направи си сам детска къщичка от палети
Когато цялата подготвителна работа приключи, можете да започнете да изграждате:

В началния етап на конструкцията се извършва подвързване. Палетите са разположени на мястото, където ще бъде разположена бъдещата къща, а около периметъра ще бъдат инсталирани павирани камъни с размери 15 см х 15 см. Тези основи трябва да се поставят върху тухлена или каменна повърхност, за да се избегне директният контакт на дървото със земята, което с времето ще доведе до разрушаването му.

В ъглите на конструкцията е необходимо да се поставят и закрепват стойки от дърво със сечение от 10 х 5 см. Височината на стойките трябва да се определя индивидуално въз основа на ръста на децата. Например, можете да изберете височина от 170-180 см.

Необходимо е предварително да се осигури място за верандата, ако се предполага, че ще се прави, а също и да се помисли на коя страна на къщата ще бъде разположена.

След като стойките са здраво закрепени, те трябва да бъдат завързани около периметъра. За да направите това, можете да използвате дървени блокчета или рендосани дъски. Подвързването се извършва до височината на късите стойки, които се намират в близост до входа на къщата. Трябва да се отбележи, че блокхаусът е сравнително скъп материал, но е в състояние да придаде на сградата индивидуалност и оригиналност.

В детската къщичка от палети ще бъде достатъчно да направите един или два прозореца със собствените си ръце. На този етап трябва да определите размерите им и след това да завършите процеса на облицовка на стени.

При построяването на такава къща рамката на прозореца може да бъде изработена от палети. В дъската се нарязва малък канал, който ще стигне около половината – това е отлична заготовка за рамката.

След като са получили четири заготовки, те се изпиляват под ъгъл 45 градуса и се прикрепят един към друг с строителни лепила и самонарязващи се винтове. Рамките могат да бъдат избрани на вкус; Най-достъпните и лесни за правене са правоъгълни, квадратни и ромбични.

Като материал, когато изграждате къщичка от палети, можете да използвате дъски или ПДЧ. Може да ги използвате за настилка на вътрешните помещения.

Сега можете да започнете да инсталирате покрива. Две греди трябва да бъдат разположени отстрани на фасадата, а още две – на обратната страна. Също така, не забравяйте да предоставите допълнителен запас за навеса.

След като завършите закрепването на рампите, можете да продължите с монтажа на покрива. Тук отново може да се използва всякакъв материал. Една от най-препоръчителните опции е използването на ПДЧ, покривни материали и покривни плочки, което ще направи покривът най-издръжлив и водоустойчив.

На последния етап вече можете да организирате подреждането на къщата отвътре, например, да я оборудвате с пейки. Най-простият вариант би бил да ги поставите на стените и да ги прикрепите с подходящи крепежи.
Идеи за направи си сам детска къщичка от палети
В края, къщата може да бъде боядисана. Препоръчва се първо да се нанесе слой от бяла боя: той ще играе ролята на грунд, а когато боята е напълно суха, къщата може да бъде боядисана отново в цвят по избор.

Вратата в детската къщичка може да не е една, въпросът остава по преценка на собствениците. Поетапната технология на нейната структура е, както следва:

Схема за направи си сам детска къщичка от палети
Схема за направи си сам – детска къщичка от палети

Като използвате стяги от вътрешната страна, издърпайте една дъска към предната стена и след това я фиксирайте с винтове. Тази дъска ще играе ролята на стойка на вратата.

След това трябва да определите размера на вратата и да я маркирате.
Оформянето на отвора се извършва чрез рязане на дъските на фасадата по дължината на колоната на вратата.

Вратата може да бъде изработена от дъски, останали от разглобените палети. За целта основният материал трябва да бъде поставен вертикално и хоризонтално да се фиксират дъските с три дървени греди.

Трябва да се съгласуват размерите на вратата, ако е необходимо, да се изравнят с трион, като се отрязват излишните и изпъкнали части.
Когато всичко това е направено, остава само да се окачи и закрепи вратата, след което детската къщичка е напълно готова за игра.

Коментари чрез Facebook

коментара

1 коментар


  1. Здравейте, много добре е обяснено, но на мен ми е по разбираемо нагледно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *