Направи си сам детска площадка: Пързалка

Направи си сам детска площадка: Пързалка

Има различни варианти да направите на детето пързалка в двора

Едно от най-любимите забавления през лятото за мъниците  са игрите около детската пързалка!

А ако имате двор, то просто не може да си позволите да не поставите такава. Вместо да търсите надеждна детска площадка, да сменяте автобуси, може да поканите съседските малчугани на личната си детска площадка. С нейна помощ детето се радва искрено и дори развива цветоусещането си, благодарение на различните материали, от които са направени пързалките.

В магазина всяка една разполага със сертификат за безопасност, но вие също бихте могли да спазите изискванията и да сте спокойни, докато то играе. Нужно е пързалката да има защитни перила, за да не позволяват то да падне, докато се спуска надолу. В долната си част изделието трябва да е закръглено и да завършва плавно, както и да е разположено на 250-350 мм от земята.

Пързалка от метал

Да се изработи такава пързалка не е особено лесна работа, освен ако не сте майстор с опит. Тя е издръжлива, но трябва да умеете да заварявате и да подберете за материал качествена неръждаема стомана, например. Нужни са ви профили и кръгли тръби, ъгли за свързване и листи от 2 мм. Без специални инструменти няма да се справите при обработката на метала, затова по-добре се доверете на експертите в строителните обекти. Краищата на всички тръби трябва да бъдат запечатани с капачки. Преходите трябва да са гладки, за да не се нарани детето.

Пързалка от пластмаса

Пластмасовите изделия имат доста предимства – те са дълготрайни, леки и се местят безпроблемно, устойчиви на всякакви метеорологични условия, почистват се бързо. Предлагат се различни форми, които трябва да закупите, тъй като няма как в домашна среда да си направите основата и останалите детайли. После само ще сглобите отделните части и ще извикате децата да изпробват новото си съоръжение.

Пързалка от дърво

Тук може да изберете между вариант с покривче (къщичка) и просто пързалка без допълнителни екстри. Съобразете възрастта и височината на децата. Разстоянието на стъпалата също трябва да е преценено, за да не се окаже неудобно за малките.

Необходими са ви:

4 бр. греди – 100*100*600 мм и 1 бр. – 500x500x800 мм
8 бр. дъски – 40x130x600 мм
2 кръгли релси – 30×1200 мм
2 листа шперплат – 1500x1500x120 мм, водоустойчив
винтове, отвертки, бормашина, ножовка, машина за фрезоване, боя, валяк, четка

Подгответе дървото като го изшкурите, изгладите и отстраните острите ъгли. Изкопайте мястото, където ще бъде монтирана пързалката. Фиксирайте гредите в земята с бетонен фундамент. Свържете и дъските напречно, което ще гарантира допълнителна стабилност. Продължете работата си, спазвайки всички етапи и хронологията, без да бързате, за да се получи перфектна изработката. Завършете със стълбите и парапетите. Ако държите да опазите дървесината, добре е тя да бъде покрита с няколко ръце акрилна боя.

Когато приключите, не трябва никъде да стърчат гвоздеи, болтове, да има груби повърхности, опасни неравности. За да се плъзгат по-лесно децата може да поставите балатум или да минете с восък.
Всичко е готово и е време за игри!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *