Направи си сам детска площадка: Пясъчник

Направи си сам детска площадка: Пясъчник

Ако имате двор, използвайте всяко кътче от него, за да създадете приказен свят за детето

Децата обожават да строят замъци, да се ровят в пясъка и да пълнят кофичките си. Защо да не им направите една площадка за игра, където те ще се занимават, а вие ще имате минутки спокойствие?! Разбира се, ако имате двор това ще бъде изключително лесно за изпълнение.
Може би ви се струва сложна задача, но в процеса на работа ще се уверите, че това съвсем не е така. Трябва ви няколко греди, с които да оформите площта и да сипете вътре пясък. Има все пак някои детайли, които е добре да имате предвид, когато се захванете с пясъчника.
DIY pyasachnik 2
Поставете го далеч от високи храсти или постройки, за да може да имате визуален достъп до детето си. Ако искате да бъде на сянка, използвайте короната на високо дърво. Но и тогава ще трябва редовно да почиствате от листа, клонки и плодове. Помислете дали не можете да осигурите друг вариант за сенник. Пясъчникът на вашата детска площадка не може да бъде изцяло на слънце.
DIY pyasachnik 3
Размерът е произволен, по ваш избор, но обикновено се прави 1.70 на 1.70. Този формат е удобен за деца от 2-5 годишна възраст. Въоръжете се с колчета, маркираща лента, въже и оградете периметъра, който ще ви е необходим. След това изкопайте почвата на около 30 см дълбочина, а в самия център до към 60-70 см, за да положите чакъл и камъчета и да трамбовате. Това е така нареченият дренаж. Може да направите малка вадичка, за да може да се оттича водата след обилни дъждове. Поставете основа за посипване на пясъка – тя може да бъде от плочки, шперплат, фазери и подобни материали. Ако се колебаете, посъветвайте се със специалистите в строителните магазини.
DIY pyasachnik 4
DIY pyasachnik 5
Поставете първо хоризонтални дъски за первази по площта на пясъчника. Дървото трябва да бъде предпазено от гниене, затова му нанесете съответните покрития – поне няколко ръце лак. Ъглите трябва да влязат на около 15-20 см в земята, за да са стабилни. Ако не разполагате с достатъчно широки дъски, сглобете конструкцията от няколко тесни. Може да поставите отгоре някакви седалки, където децата да си почиват от време на време. Ако ви бива като майстори, може да се постараете да направите и капак на пясъчника. Така той ще бъде предпазен от събирането на всякакви боклуци, които се носят от вятъра.
DIY pyasachnik 6
Време е да декорирате пясъчника, за което използвайте цялата си фантазия. Вие познавате детето си най-добре и ще претворите неговите предпочитания, или ще го изненадате с цветните си хрумвания.
За запълване на пясъчника се сдобийте с речен пясък или кварцов, който се продава в търговската мрежа.
DIY pyasachnik 7
Съществуват множество модели пясъчници, които биха зарадвали децата – оформени като автомобили, къщички, цветя и т.н. И с тях може да се справите, стига да проявите креативност!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *