Направи си сам: Детска площадка (Съвети и Идеи)

Направи си сам безопасна детска площадка

Вместо да делите детската площадка с целия квартал, може да направите своя с направи си сам – модули

Ако живеете в голям град, познавате неудобството на кварталната детска площадка – много претенденти за една люлка и пързалка, голяма драма при разделението и никакво усещане за безопасност. Има решение за вас и децата ви, ако имате къща с двор или поне вила. С направи си сам-модули може да направите истински увеселителен кът, който да е безопасен и на практика да не струва нищо!
detska ploshtadka 2
Направи си сам – детска площадка: Основни правила за безопасност

Основното правило при създаване на детска площадка е не да бъде забавна или красива, а да бъде безопасна. Детското въображение не знае граници, ще се справи, ако няма богатство от форми или цветове, но не и с грозящите го опасности.
detska ploshtadka 3
Ето защо мястото, избрано за нея трябва да е далеч от опасните места – телената ограда, басейн, декоративни електрически лампи, оранжерии и др. Необходимо е да се ориентира правилно спрямо слънцето – трябва да свети над нея в продължение на няколко часа, най-добре – сутрин, по обяд в района да разполагате със сянка, защото, защото продължително излагане на децата на слънце е абсолютно противопоказано, особено през лятото.

При избора на място за организиране на детска площадка, трябва да имате предвид, че децата трябва да се наблюдават. Дори да не се налага да сте там непрекъснато (като станат самостоятелни), пак трябва да имате удобство да ги виждате, без да им стоите на главата.
detska ploshtadka 11
Територията на бъдещата площадка трябва да бъде внимателно изравнена, да няма неща като големи камъни и корени стърчащи от земята, плевели и други отломки – децата не обичат да гледат в краката си.

Абсолютно всички подпори (основа за люлка, детски къщи, пързалки и други сгради), трябва да са в земята на най-малко 50 см и за предпочитане бетонирани.
detska ploshtadka 9
Люлката трябва да има „зона за сигурност“ отпред и отзад – най-малко 2 метра свободно пространство.

Всички дървени детайли на обекта трябва да бъдат добре шлифовани, и за предпочитане, покрити с нетоксични бои (лак).

Всички крепежни елементи и окачени висящи конструкции трябва да са изработени от устойчив метал и да със здраво закрепени части към основата.

Проверявайте състоянието на висящата люлка поне веднъж на половин година.

Специално внимание изискват покритието на площадката – то трябва да е меко, за да смекчи падането и бързосъхнещо. Всяко друго решение провокира риск от нараняване и цапане.

Заложете на специално покритие за игралните зони – предлага се подходяща гумена основа, която напълно отговаря на тези изискванията, макар да не е евтина. По-икономичния вариант е трева за игрище или пясък, макар там проблемът с влагата да не е решен.

Направи си сам – детска площадка: Препоръки и идеи

За да се реши категорично къде и как да се изгради детска площадка в градината, е важно да се вземе предвид нейния размер. Според стандарта, на деца под 7-годишна възраст им е необходима детската площадка около 8-9m2, а за по-големи деца (7-12 години), когато и приоритетите се променят, трябва да има от 13 до 15кв. м. Може да започнете с малка площадка, но да имате опция и за „резервни“ метри за момента, когато детето порасне.

Всяка площадка има няколко задължителни атрибута: пясъчник, пързалка, люлка и детски кът (къщичка).
detska ploshtadka 10
Пясъчник
detska ploshtadka 4
В пясъка се правят непревземаеми крепости и „пайове” за печене. Това е най-лесният за реализация елемент на детската площадка. За да я създадете, можете да използвате материали, които са останали от строителството на къщата, пънове, трупи, стари гуми. Натрупайте пясъка, който трябва да е добре почистен (и не разрешавайте на кучето и котето да го доближават!), оградете го с ефектно боядисана декорация и сте готови!

Ако не можете да удържите котките на съседа, обмислете вариант за „закрит пясъчник”.
detska ploshtadka 5
Пързалка

На първо място – на височината на пързалката: за деца на 2-5 години, не трябва да надвишава 1,5 метра, за по-малките ученици – в рамките на 2.5-3.5 м. Стълбите й трябва да бъдат с широки стъпала, които са достатъчно близо един до друг . На тях трябва да има надежден парапет. За допълнителна безопасност, горната зона трябва да бъде достатъчно голяма и оградена с парапет от всяка страна.
detska ploshtadka 8
Обърнете специално внимание на склона – за него може да се използва шперплат, покрит с лак, но най-добрият вариант е да се купи готов пластмасов улей, който се продава в специализираните (онлайн) магазини.

Люлки

За инсталиране на люлка е необходимо да се избере просторно място, като се вземат предвид амплитудата на люлеене. Най-лесният е вариант – люлка на въже, ако има достатъчно силен клон на дървото.

Традиция е гордият татко да я направи за детето си. Може да експериментирате с материали, но основното за стабилна конструкция е:
detska ploshtadka
Две дървени подпори – минимален диаметър 12 см и дължина около 3 m
Основа между тях – диаметър от около 12 cm и около 1.5 m
Дъски за седалката
Две куки
Найлоново въже или конопено въже

Стойката предварително се обработва с антисептик, вкопава се дупка до дълбочина от 0,9 м, и се запълва с чакъл (счупени тухли) и се бетонира.

Детска къщичка
detska ploshtadka 13
Децата може да нямат много играчки и дори всички екстри на детската площадка, но със своя малка къщичка ще се чувстват истински завоеватели! Независимо дали са момичета или момчета, това ще бъде идеално място за подреждане на любими играчки, срещи с приятели и игрите им. Ако сте „парче” артист, може да превърнете простата къщичка в истински шедьовър.
detska ploshtadka 6
Спортен терен
detska ploshtadka 12
Когато децата пораснат, вече нямат нужда от пясъчник и люлки. Ще оценят обаче мини-игрище с футболна врата, баскетболен кош, стена за катерене и всички други спортове, където се хаби преливаща енергия.
detska ploshtadka 7
Всяка минута време и труд в направи си сам-детска площадка ще ви се отблагодари. Няма по-безценно за един родител от щастието на децата им. В мрежата има страхотни идеи, които ще ви помогнат да ги реализирате!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *