Направи си сам имитация на камина (Видове и начин на изграждане)

Направи си сам имитация на камина (Видове и начин на изграждане)

Може да почертаете уюта на дома с фалшива камина, за която нито трябват специални умения, нито – разрешение от службите

Много хора искат да направят дома си по-красив, уютен и романтичен. Какво може да допълни интериора? Разбира се, камина. Но има един малък проблем: не може да се направи във всяко помещение, а и се изисква специално разрешение от съответните органи. Защо не опитате тогава с фалшива камина?! Това нововъведение в строителството ви носи само ползи. Имитация на камина се прави лесно, без да се използват сериозни строителни умения. Наложително е да имате само фантазия и въображение, за да имате такова чудо у дома.
falshiva-kamina-4
Фалшиви камини в интериора на жилището

Разбираемо е, че в градските жилища е неприемливо създаването на камина с открит огън. Разбира се, има такова нещо като електрически камини, но това е друга история, много по-добре е да имате имитация на камина, която да съзерцавате и да се гордеете със себе си, знаейки, че това сте направили с двете си ръце.

Преимуществата, които има имитация на камина за декора

– оборудването за фалшива камина е значително по-малко, отколкото за истинската
falshiva-kamina-3
– Може да бъде направена от: ПДЧ, дърво, пенобетон, гипсокартон, тухли, картон, полиуретанови камъчета.

– Можете да промените декора около нея, в зависимост от настроението и желанията си

– За украса на фалшива камина могат да бъдат използвани плочки, мозайки, ковано желязо, боя и всякакви други интересни материали, които могат да преобразят интериора и да го правят уникален и индивидуален.
falshiva-kamina-2
Видове фалшиви камини

Фалшива камина е имитацията на портала – пещи и камина, която служи като декорация на интериора и му придава уникален чар. Чрез тази визуална измама се постига на усещането за уюта на огнището, но фалшивите камини могат да бъдат направени със собствените ръце, без да се налага да инсталирате комини и пещи без обемисто устройство. Имитацията може да бъде в различни варианти с различни функционални характеристики, често се използва, за да прикрият някои интериорни недостатъци – издатините по стените, носещи конструкции или вътрешни стени.
falshiva-kamina
Достоверни – напълно приличат на истинските камини, с точните размери и принципи на проектиране. В пещта може да се монтира горелка на био камина, които произвеждат ефект на горящ огън. Струва много, но си струва инвестицията.

Условни – такива фалшиви камини се отличават по портала, който стърчи от стената. Възможностите за декориране е отворът на пещта. В него може да се подредят дърва или да се палят свещи. Основното предимство е, че са компактни и красиви.

Символични – направени са от напълно различни материали, не приличат нито по размер, нито по дизайн на истинска камина. Често този модел е оформен в стената, с малки декорации.
falshiva-kamina-5

Направи си сам фалшива камина

Предимството на фалшивата камина е универсалността й: можете да симулирате огън в огнището или просто да се съсредоточите върху декорацията. Пещта за камината може да се декорира по различни начини, най-изискано изглежда като направите ефектно подреждане на свещи.

Още по-голяма достоверност можете да постигнете чрез запълване на пещта с цепеници до горе. Това решение е особено красиво, когато пещта е полукръгла отгоре. На камината можете да поставите книги или други предмети, като например елементи от любимата колекция: фигурки, черупки.

Съвсем различно изглежда имитацията на камина в апартамента, ако върху нея има метална решетка с жълточервено осветление и подредени дърва. Фантастично би било, ако подредите гирлянди, коледни топки, традиционни чорапи за подаръци. Децата ще са щастливи с такъв красив интериор по Коледа.

Ако сте направили имитация на камина на гола стена, също можете да сложите светлинки, но трябва да обмислите как да скриете кабелите, за да не се изгуби ефекта.

Създаване имитация на камина – стъпка по стъпка:

imitaciya-na-kamina-s-gotov-profil

Как да се направи фалшива камина? Най-лесният вариант е да се купи готов портал, който е лесен за инсталиране на мястото си и напълнен с аксесоари. Можете, разбира се, да направите всичко с двете си ръце – удоволствието ще е по-голямо:

Първа стъпка – Подготовка на материали. За камина с тапицерия от гипсокартон се нуждаете от профили, винтове, корнизи, шпакловка, лепило и листове гипсокартон. Първо си направете план и графика за размера и разхода на материали. Тук можете да развихрите въображение, но и не забравяйте, че размерите на продукта трябва да са в хармония с големината на помещението.

Важно: Твърде голяма камина в малка стая ще изглежда тромаво, но прекалено малката – комично. Освен това пещта не трябва да бъде много дълбока и висока, за да не е в тежест на структурата.

Втора стъпка – сглобяване на рамката. Ако мястото за камината е избрано, можете да направите рамката от метални профили. След това използвайте винтовете, за да прикрепите листове от гипсокартон (измерени и монтирани по размер). Този процес се извършва от един човек, защото листата гипсокартон са малки.
imitaciya-na-kamina-konstukciya-ot-gipsokarton
Трета стъпка – боядисване и декориране. След монтирането идва време за запечатване на окончателния проект с шпакловка, грундиране и боядисване на „новата“ фалшива камина. След изсъхване е необходимо да се определи какви корнизи ще се сложат с декоративни лепило, както и използването на свещи, затова е желателно да помислите за защита срещу пожар. За тази цел, в горната част на пещта прикрепете лист огнеупорен материал.

Довършване с изкуствени камъни

Как да направите фалшивата камина луксозна? Боята и самозалепящото се фолио е приличен, евтин вариант, но истинска достоверност се постига с по-скъпи материали. Подходящите изкуствени камъни ще променят вида на вашето произведение, а така имитацията на камина ще изглежда съвсем като истинска.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *