Направи си сам: Имитация на огън в камината

Имитация на огън във фалшива камина

Дори да предпочетете по-„чисто” отопление за дома, в никакъв случай не се отказвайте от романтиката на огъня

Ако имате възможност да се отоплявате на ток или газ, със сигурност ще предпочетете това отопление пред добре познатото. Да, печките или камините изискват носене, подреждане и безкрайно чистене, но в замяна дават не само топлина. Романтиката и уюта, които дава играта на огъня и пукането на дърветата изглежда незаменимо.

Идейните хора обаче винаги намират решение. Вече знаете как да направите имитация на камина. За да съхраните усещането за празник и зимна романтика обаче, може да подсилите ефекта с илюзия за огън.

Направи си сам имитация на горящ огън

След като са измислили как да подобрите интериора си с имитация на камина, вече предлагат и няколко чудесни възможности да ги допълните. Имитация на огън се постига чрез: чрез LCD екран (течнокристален дисплей), с холограма или 3D – ефект, илюзорен ефект, хладен огън от вентилатор или с помощта на водна пара.

Чрез LCD екран

Разбира се, трябва ви телевизор с подходящ течнокристален дисплей. Екранът трябва да се сложи във фалшивата камина. Намерете подходящ видеозапис с горящ огън, който да бъде излъчен на него. За целта трябва да предвидите и USB вход.
Имитация на огън
Имитацията на огън се получава красива, но не и достоверна. Хубавото е, че може да си я направи всеки. Ако търсите по-голяма реалистичност, обаче по-добре е да заложите на…

Имитация на огън чрез холограма

Тя също не се прави кой знае колко трудно. В какво се състои цялото творчество:

Плоска картина на пламък, която ще изглежда като триизмерен формат. Такива холограми са създадени с помощта на специални технологии.

Сложете холограмата във фалшива камина, така че отдалече да не си личи, че всичко е добре създадена илюзия.

Вземете специално осветление. Използвайте LED лампички или халогенни крушки. След това ги поставете в електрокамината от всички страни на холограмата.

Така от плоската картина ще се получи обемно изображение. Пламъците ще изглеждат съвсем истински, а ЛЕД-осветлението ще подчертае и увеличи ефекта.

Ефектът на илюзията

Същността на този ефект се състои в това да вземем няколко огледала, да ги сложим на различно разстояние и слагаме виртуално изображение във фалшива камина.

Необходимо е да се направи специално осветление с помощта на LED крушки. Ефектът ще бъде както следва: огледалото ще се отрази на изображението от различни ъгли, в електрокамината трупчетата и искрите от пламъците на огъня ще изглеждат по-обемисти. Естествено, картината ще изглежда много реалистична.

Студен огън, създаден с помощта на вентилатор

Въпреки предизвикващото смущение име, това е лесен за приложение метод. Необходими са ви: кутия от картон или метал, тъкан от различни парчета плат (пачуърк), вентилатор, три свотодиодни лампички – червена, жълта, синя, три малки огледала, оптични филтри в три цвята: червен, жълт, син.

В кутията слагаме вентилатор, който да издухва намиращите се в него тъкани. По ъглите на кашона слагаме трите светодиодни лампички. Слагаме оптичните филтри до лампичките, а огледалата отзад на кутията.

От разноцветната тъкан изрязваме различни триъгълници и ги прикрепваме към кутията. След това слагаме всичко във фалшива камина, и се свързваме лампичките и вентилатора с мрежата. Ще видим как пламъците „горят” с ярък пламък.

Огън с помощта на водна пара

За да се направи такъв огън в електрокамина са ви необходими: Три ултразвукови генератори за мъгла, контейнер за течност, дестилирана вода, кашон, осветление от RGB лампички, вентилатор.

Взимаме кашона и на дъното му поставяме три ултразвукови генератори за мъгла. Закрепяме и вентилатора на картона. Дестилираната вода се излива върху специален контейнер за течности и се прикрепя над генератора, който отделя мъгла. Осветлението от RGB придава ефект на горящи пламъци. Картината изглежда реалистично. Разбира се, този ефект е по-скъп, но ефективен. От всички методи за създаване на изкуствен огън този с водна пара е най-качествен.

Изкуствени дърва

Ако имате електрокамина, може да купите термоустойчиви дърва. Керамичните се скъпи, но са доста ефектни, особено, ако към тях прибавите и декорация със светодиодни лампички.

Истинските трупи също могат да се използват. Познавачи твърдят, че няма вариант да се запалят от нагревателите на електрокамината. Ако изберете красиви цепеници, може да ги боядисате с лак за по-добър декоративен ефект и да ги използвате дори при фалшива камина.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *