Направи си сам: Къщичка от палети, вместо обичайната вила

how to built a house with pallets

От палети можеш да направиш както мебели и аксесоари, така и един съвсем приличен дом извън града

Времето, когато транспортните палети се използваха само за подпалки, отдавна отмина. За истински сръчните и идейни домашни майстори те се превърнаха в евтина суровина, от която да направят наистина всичко. Отделни мебели, цялостно обзавеждане, басейни, подиуми, веранди – възможностите с палетите са неизчерпаеми. С тях можеш да си направиш дори къща – независимо дали е за игра на децата или симпатична виличка извън града.
Как се прави къща от палети
Къща от палети – отвън и отвътре

Ако не можете да си позволите скъпи материали, рециклирането е само за вас. Така много по-лесно ще имате това, което желаете, а и ще дадете своя принос към екологията и опазването на изчерпващите се ресурси на планетата.

Строителство на къщи от палети не отнема много време. Те са изработени от масивно дърво – предимно бор – и могат да издържат на тегло до 1000 кг. С правилната изолация и наличието на всички необходими допълнения, къщите от палети се получават уютни и функционални. Освен това, те могат да бъдат модулни и адаптирани към нуждите на всяко семейство и климат.
Как се прави къща от палети
Етапи на строителството

Изборът на материалите – За да се изгради една малка селска къща, ще трябват около 120 палети. Възниква въпросът: От къде да ги вземем? – Обикновено, от всеки склад, където те продават на много достъпна цена, а понякога дори могат да ви ги дадат безплатно.

Важно е да знаете, че не всички са подходящи за строителство. Не можете да използвате:

силно повредени палети;

палети, боядисани в ярки цветове – те могат да съдържат формалдехид;

палети, маркирани с IPPC, тъй като те са импрегнирани с вредни за хората на химикали;

тези палети, които се използват в областта на търговията с бързооборотни стоки – те абсорбират миризми и влага.

Някои палети можем предварително да разглобим и дори да не изхвърляме закрепващите ги елементи.

Проектиране и изчисляване на приблизителната стойност. Както и в изграждането на всеки дом, трябва да започне с проекта, от точността, на който зависи резултата от работата. Ако имате опит или квалификация, проектът може да бъде направен без помощта на професионалистите.

Строителството на фундамента и настилка на пода. По принцип не се изисква в основа на тази къща, достатъчно е да положите каменни блокове, на които да се поставят рамката от дъски.

Изграждането на стените и покрива. След това следва издигането на вертикалните опори, оформяне на прозорци и врати, както и припокриване на покрива. За покрива, разбира се, не се ползват демонтирани палети заради тяхното тегло.

Изолация и облицовка. За топлоизолация на къщата се използва подходящ влаго- и студоизолиращ материал, но за проста лятна къща е може да се използва конвенционален плътен полиетилен. За обшивка се ползват дъските на палетите. След приключването на работата, трябва да се обработи с противогъбични средства за дървесина и е желателно да боядисате.
Как се прави къща от палети
Ако ви хареса идеята, разгледайте подробното видео как да си построите къща от палети. Правил го е Хосе Фар от компанията DIY Pallet Furniture.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *