Направи си сам: Климатик (Схеми и технологии)

Схеми за направи си сам климатици

Август е идеално време, в което да помислим как да осигурим прохлада в дома си с ръчно направен климатик

Горещината, дори и да я чакаме дълго време, ни пада изведнъж. Парещата топлина изтощава и намалява способността за работа и удоволствието от ваканцията. Добре е, когато имаме охлаждаща система, но малко хора си мислят за това през зимата или дъждовната пролет. През лятото закупуването и инсталирането на климатик се превръща в дупка в семейния бюджет, но това не пречи да използвате направи си сам-конструкция за да освежите дните си.
Направи си сам климатик идеи
Готови климатици: Устройство, предимства и недостатъци

Преди да започнете с правенето на собствената си домашна охлаждаща система, първо помислете дали да не си купите климатик. Купешкият апарат не само ще свали температурите през лятото, но и далеч по-лесно и чисто ще ви топли през зимата.

Устройствата, които в момента се предлагат в търговската мрежа, могат да бъдат разделени на два вида: изпарителни и компресионни.
Изпарителите могат само да охлаждат въздуха и да повлияят на неговата влажност, а компресорните увеличават или свалят температурата в помещението.

Компресорен климатик и устройството му

Това е най-често срещаният тип климатици, който се използва в ежедневието. Дизайнът му се състои от елементи, които обикновено са включени във всяко хладилно оборудване: компресор, кондензатор (радиатор), изпарител, термостат и вентилатори.

Всеки от тях изпълнява конкретна задача:

Компресорът осигурява движение на хладилния агент (например фреон) по контура на устройството;
Радиаторът се използва за охлаждане и кондензиране на фреон;
Изпарител – място, където течността става пара, когато налягането на фреона намалява;
Термостатът е необходим за контрол на потока на хладилния агент, който се движи през изпарителя: това поддържа зададената температура;
Вентилаторите помагат за активиране на процеса на топлообмен и насочване на потока на охладения въздух в стаята.

Схема на компресорен климатик:

Хладилният агент в газообразно състояние (t + 10-20 ° C; налягане 3-5 атмосфери) тече от изпарителя към компресора. Там газът се компресира и нагрява (t + 75-90 ° C; налягане 15-25 атмосфери). Тогава влиза в кондензатора.

Той преминава в течно състояние, защото се охлажда с помощта на външен въздушен поток, който се задвижва чрез топлообменник.
Когато хладилният агент напусне кондензатора и се премести в термостатично контролирано устройство, той има високо налягане и температура с 12-20 ° C по-високи от околната среда.

Обикновено термостатичното устройство е тънка тръбна спирала от мед. В същото време се регулира секцията на устройството за преминаване на фреон. Според закона на Бернули, където скоростта на движение на хладилния агент е по-висока, налягането е по-малко.

Спадът в налягането осигурява намаляване на температурата на кипене на течността и активното изпаряване на веществото.

В изпарителя, където фреонът след това тече, той отново се превръща в газ поради активното разширяване и отделяне на топлина от въздуха в хладилното помещение. Устройството се използва точно за този етап, който е основният. Тогава газът отново влиза в компресора. Цикълът се затваря, за да се повтаря отново и отново.

Изпарителен прибор: Устройство

Особеността на изпаряващото устройство е, че той не използва газове, влияещи неблагоприятно на околната среда. Работата на устройството не се основава на промяната в агрегатното състояние на хладилните агенти, а на изпаряването на обикновената вода.

Корпусът на устройството с палет е изработен от устойчиви на влага материали, които не реагират на резки температурни промени. В него са събрани всички възли на устройството.

Основата на дизайна е водна помпа, която се използва за насищане на охлаждащия филтър с влага. Помпата е оборудвана с резервоар за пълнене с клапани, през които се подава вода.

Студената вода за филтъра идва от резервоара, където се изпомпва от палета. За да засилите охлаждащия ефект, можете да поставите лед.
Охлаждащите филтри се използват за увеличаване на зоната на изпаряване на водата, което допринася за ефективността на устройството. Целулозата или специалните полимери се използват като материали за тяхното производство.

Пчелната структура на такива филтри осигурява максимално възможно охлаждане на въздуха, преминаващ през тях.
Активирайте движението на въздушните маси и ги изведете през въздушния, след което през охлаждащият филтър с помощта на вентилатора.

Устройството работи така:

вентилаторът изтегля топъл външен въздух вътре в корпуса;
въздух тече през филтрите, където те се почистват и се насищат с вода от резервоара;
изпарението на вода охлажда и овлажнява въздуха, който навлиза в стаята.
Колкото по-сух е външният въздух, толкова по-активно протича процесът на изпаряване на водата и толкова по-добре работи устройството.

Предимства и недостатъци на заводските климатици

Полезното в използването на климатиците е ясно: свежест през лятото, топлина през зимата, без разнасяне на тежки отоплителни уреди и консумативи. Въздушната маса се филтрира, а съвременните модели използват йонизатори и овлажнители.

Големите недостатъци на климатика са: скъп апарат и скъпо инсталиране; скъпа електроенергия и голяма консумация; прахът, натрупан във филтрите причинява сериозни заболявания; ако нямат овлажнител; се увеличава влагата в помещението, което вреди също на здравето;понякога издава дразнещ шум;

Как се прави климатик у дома?

За да има смисъл да прави климатик със собствените си ръце, резултатът трябва да е устройство, което не изразходва много енергия, евтино е и в случай на неефективност може да бъде изхвърлено, без съжаление.

Повечето домашни устройства се състоят от две основни части:
Блок, който позволява понижаване на околната температура;
елемент, допринасящ за разпространението на охлаждащия ефект върху цялата стая.

Имате няколко възможности да направите подобно устройство:

Лед сдвоен с вентилатор

По-лесно от това устройство може да бъде само мокър чаршаф, който замества завесата на прозореца – много популярен начин за охлаждане и овлажняване на въздуха, влизащ в стаята.

За изграждането му са необходими пластмасови бутилки или други съдове, пълни с лед. Добре ще е да използвате и плоски контейнери със специални охладителни торбички – „акумулатори” за лед.

Те могат да се закрепят към решетката на вентилатора с тел или да се поставят в кошница, прикрепена към решетките. Колкото повече лед, толкова по-ефективно е охлаждащото устройство.
Направи си сам климатик с бутилки и вентилатор
Ефективността на този дизайн, състоящ се от лед в резервоар и вентилатор, също може да бъде увеличена чрез сглобяването му по специален начин.

Ще ни трябва:

петлитрова пластмасова бутилка за вода с капачка;
компютърен вентилатор – диаметър 120 мм;
четири винта и отвертка;
предварително замразен лед.

В бутилката направете две дупки една срещу друга. Едната ще е кръгла: в нея се вкарва вентилатора, така че да извежда въздух в резервоара. Вентилаторът трябва да бъде здраво закрепен с винтове по повърхността на бутилката.

Вторият отвор се прави правоъгълен. В същото време се изрязват само долната и страничните стени на правоъгълника. Образуваният клапан е огънат нагоре. През правоъгълен отвор вътре в бутилката се слага лед, включват вентилатора и това е всичко.
Собственоръчно направен климатик с бутилки и лед
Когато няма нужда от устройството, можете да затворите прозореца му, за да запазите остатъците от студа.

Климатик с вентилатор и медни тръби

Ако ще направим компактен охладител от вентилатор със защитна решетка и медни тръби, през които ще се движи вода, трябва да обърнем внимание именно на нея.

Тя трябва да бъде или течаща вода, или водата трябва да бъде поставена в кофа, която ще стане част от уреда. Ако къщата има водомер, тогава е за предпочитане вторият вариант.
Тази самоделка ще охлади въздуха до 7 градуса за половин час активна работа.

За да работим трябва:

вентилатор с предна защита;
медна тръба със сечение 6,35 мм и дължина 5-10 м;
тънка тел или гъвкави пластмасови скоби;
гъвкав пластмасов маркуч с вътрешен диаметър 6 мм;
потопяема помпа за аквариум (производителност 600-1000 литра на час);
кофа или термо кутия (последната е за предпочитане);
метални скоби;
„акумулатори” за студ.

Плоските контейнери, напълнени с течност за бързо замразяване, са акумулатори за студ, които се използват в охладителни торби, автомобилни термопакети и други продукти с подобно предназначение за поддържане на желаната температура.
Климатик с вентилатор и медни тръби
Като пълнител те могат да съдържат водно-солеви разтвори, гел или силикон. На нас най-добра работа ще ни свърши последния вариант. Ако резервоарът, в който е поставен, е добре изолиран, тогава той може да поддържа температурата на 0 … + 2 ° C в продължение на седмица. Като термобокс можете да използвате кофа, но не с кръгло, а с правоъгълно сечение.

За да подобрите изолацията му (с капак!) отвън и отвътре, го залепете със слой от експандиран полистирол с дебелина 3-4 см.

Ако всичко, от което се нуждаете, е готово, пристъпваме към работа.

Изваждаме предната защитна решетка от вентилатора и фиксираме медната тръба върху нея с пластмасови скоби. Колкото повече фиксирани места, толкова по-ефективно ще бъде устройството, но и спазвайте мярката: въздушният поток от вентилатора трябва да се движи свободно между завоите на тръбата.

Краищата на медната тръба остават свободни. Връхчетата на пластмасовите скоби, по-добре е да се отрежат, за да изглежда по-добре. Решетката се монтира на вентилатора, а краищата на медните тръби се насочват към мястото на резервоара за вода.
Климатик с вентилатор и медни тръби
Пластмасовите прозрачни маркучи се поставят върху медните краища и се закрепват с метални скоби.

Ще има два пластмасови маркуча. Те трябва да са свободни да достигнат до охлаждащия резервоар. Краят на един от маркучите e прикрепен към дюзата на помпата. Вторият маркуч (дългият) е разположен в резервоара. Контейнерът се пълни със студена вода с лед.

Там могат да се поставят и охладители. По-добре е в маркучите и проводниците да пробият дупки, така че капакът плътно да затвори термо кутията.

След като включите помпата и вентилатора в мрежата, водата трябва да започне свободно да се движи през маркуча към вентилатора, след това през медната тръба, изпускайки студа, разпределен от вентилатора, и отново през маркуча към термо кутията. Ако всичко е вярно, системата работи правилно.

Климатик от кашон

Основата на този дизайн като на вентилатор за маса с лед. Устройството обаче изглежда по-интересно. Най-хубавото е, че всички ценни компоненти на това устройство могат лесно да се приведат в първоначалното си положение, без да губят своята функционалност.

Какво ви е необходимо?

кутия от велпапе е достатъчно голяма, за да се побере в голяма тенджера;
тенджера;
настолен вентилатор със защитна скара;
широка лента за облепване;
губерка и много здрав конец;
ножици, макетен нож;
линийка и маркер;
лед.
Направи си сам климатик от картон
От гофрирана картонена кутия трябва да направим кутия без дъно според размера на тенджерата. Тенджерата трябва да пасва плътно – да съответства на дължина и ширина, но височината на кутията трябва да надвишава съда с 15-20 см.

За да направите това, изрежете кутията с канцеларски нож и отрежете дъното и капака й. Сгънете кутията, оразмерявайки нейните ръбове с тиксо или облепяща лента на 2-3 слоя.

Не трябва да има дупки в стените на кутията. От остатъците от велпапе изрежете покритие – двупластово, най-добре.

В центъра й маркираме кръг, чийто диаметър трябва да бъде с 2-2,5 см по-голям от разстоянието на колелото на вентилатора, така че лопатките му да влизат свободно в отрязания отвор и да не докосват краищата по време на въртенето му. Фиксираме капака с облепяща лента.

На нивото на горния ръб на тенджерата в кутията, изрежете правоъгълник с височина 3,5-4 см на стената й. Дължината на тази „амбразура“ може да бъде различна, но не трябва да достига 4 см до всеки от страничните ръбове на кутията, така че дизайнът да се запази твърдост.

От този разрез ще излиза охладеният въздух. Трябва да се изградят „щори” за контролиране на въздуха.

За да направите това, направете две ленти от велпапе, чиято дължина е по-малка от разреза с 4-5 мм, а ширината повече от 5 мм. Свързваме тези ленти помежду си на разстояние с помощта на губерка и здрав конец. Бодовете по горната лента се правят на разстояние 7-8 мм от ръба, а в долната – 12-15 мм.

„Щорите” се вкарват в отвора и фиксират всяка лента в три точки. Не затягаме нишките, а ги закрепваме с възли.

Опитайте да преместите щорите с пръст. Дизайнът трябва да се движи свободно и да не се руши при движение. Сега можете да продължите към сглобяването на устройството. Поставете подложка или стара кърпа на няколко слоя под тенджерата, така че устройството да работи по-спокойно. Стабилността на съда трябва да се поддържа.
Направи си сам климатик от картон
Слагаме тенджерата и го покриваме с предния предпазител на вентилатора, като вдлъбнатата страна е обърната нагоре. Върху решетка наредете парчета предварително приготвен лед. По-добре е да го сложите в пластмасови чаши, защото големите парчета се топят по-бавно, отколкото малките. Покриваме конструкцията с кутия.

Поставете вентилатора с остриета надолу в отвора на горния капак. Можете да включите и да проверите качеството на работа.

Разтопеният лед се превръща във вода, която трябва да се отлее навреме от тенджерата, за да не изтече и да намокри кутията. В противен случай във вентилаторът може да падне във вода, което води до късо съединение.

Климатик с пластмасови бутилки и шперплат

Тази интересна конструкция не се нуждае от електричество и дори замръзнала вода. Единственото, което е необходимо за нейната работа, е течение.

Принципът на устройството е по-лесно да се обясни с пример. Отворете устата си широко и издишайте рязко върху ръката си. Кожата ще се чувства топла. И сега трябва да съберете устните си като за сламка и отново да издухате със същото усилие, както за първи път.

Този път въздушната струя охлажда кожата ви. Ако въздухът преминава през тесен канал, тогава с моментално разширяване той се охлажда.

Подгответе лист картон, или най-добре -добре шперплат. Той трябва да съответства на размера на отвора на прозореца, който искаме да затворим с тази конструкция. Съберете пластмасови бутилки. От всяка ще ви е нужна горната третина с капачката. Може да свалите капачките, но не ги хвърляйте, защото те ще са ви нужни за закрепване.

Ще ни трябват толкова много бутилки, за да покрием цялата повърхност на листа, но да не се допират една до друга. За да измерите дупките за тях, можете да използвате дълъг молив, който маркира центъра на разреза през шията.

За да пробиете дупка за стандартна бутилка, се нуждаете от свредел с диаметър 18 мм. С помощта на бормашина пробийте последователно всички дупки.

Отрязаните върхове на бутилките се вкарват в дупките и се фиксират със собствените им тапи, на които върховете им са отрязани. Получават се нещо като пръстени, надеждно държащи изрязаните бутилки.
Направи си сам: Климатик от бутилки
Остава само да инсталирате готовия „климатик” в отвора на прозореца с фунии отвън. Експертите гарантират намаляване на температурата в стаята с пет градуса.

Един от очевидните недостатъци на това устройство е, че намалява естествено осветление в стаята. Освен това може и да няма течение, с което да снижи температурите. За целта е измислена подобрена версия на климатика с пластмасовите бутилки.

За нея ще ви трябват:

стабилен вентилатор за домакинството;
шест пластмасови бутилки;
лист от тънък пластмасов или дебел картон – какво намерите;
пластмасови скоби за маркучи;
канцеларски нож;
силиконово лепило.
Принципът на работа на този охладител е същият като този на предишния модел. Само не е нужно да го слагате в отвора на прозореца и може да работи във всяка стая, защото е преносим.
Всичките детайли по изработката на този направи си сам – климатик в следната фото инструкция:
Направи си сам климатик от бутилки

Направи си сам климатик от бутилки

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *