Направи си сам: Кухня от палети

Направи си сам: Кухня от палети

Можете да замените наистина всяка мебел с такава, направена от палети

Изработването на различни мебели и аксесоари от рециклирани материали е актуално в последното десетилетие. У нас „направи си сам” – производството си има последователи доста по-отдавна. Домашните майстори с ентусиазъм посрещнаха световната мода – обзавеждане на дома с мебели от палети. Ще ги видим както на вилата, така и в модерни градски домове – изглеждат стилно, еко и са почти безплатни. От палети вече не се правят семпли маси и столове, а истински шедьоври за хола и дори – кухнята.
kuhnya ot paleti
Първото приложение на палетите е транспортът. Правят ги от надеждна и евтина дървесина. Точно стабилността им провокира домашните майстори да отделят повече време, за да направят ефектни образци, които ще им служат дълго време.
kuhnya ot paleti 2
Ако сте фен на модерните течения в интериора, няма начин да не се изкушите. Всички еко-, винтидж-, кънтри-, лофт- , рустик маниаци може да преосмислят обзавеждането на домове си. Вече не е нужно да харчите малко състояние за красив и функционален интериор. Просто се огледайте на пазарите или промишлените зони за европалети.
kuhnya ot paleti 3

Ако преди сте ги пропуснали с разсеян поглед, сега е момента да събудите твореца в себе си. Попитайте – може да ви ги дадат дори безплатно! В „Моят дом” ще научите как се правят мебели от палети за кухня:
kuhnya ot paleti 4
Избор и подготовка за работа

Разбира се, на първо място, ние трябва подготвим материала. Често задаван въпрос е: „Какви палети е по-добре да вземем?”. Логичният отговор е: „Избират се цели и стабилни”. Обикновено хората предпочитат тези, които са дошли от САЩ или Канада, но ако палетите, с които са пренесени и местни продукти не са за подценяване.

След това трябва да се направи следното:

Като правило, старите складови палети (особено изхвърлените на улицата) са събрали доста мръсотия, която следва да се измие.

След като сте ги изчистили с маркуч и четка, вземете шкурка и почистете тресчиците и неравностите така, че повърхността да е в гладко състояние.

Купете от магазина за промишлени материали специален разтвор или лак, който не позволява на дървото да гние и го разнесете по тях.
След като тези операции са завършени, можете да започнете и да правите нови мебели. Те ще са практични и удобни мебели, ще ви струват много по-евтино, отколкото аналозите им в магазините, а няма да им отстъпват по удобство!
kuhnya ot paleti 5

Направи си сам мебели от палети за кухня

Преди да започнете същинската работа, убедете се, че имате всичко, което ви е нужно. За работата ще са ви необходими:

Десетина палети

Дунапренени парчета и текстил (по-големи, за възглавниците или седалките) – Дунапренът трябва да е с дебелина не по-малко от десет сантиметра

Няколко листа от шперплат

По-дебели пръчки или трупчета (за крачетата на мебелите)

Набор инструменти

Системи за съхранение

Нека първото и най-простото нещо, което да направите във вашата кухня от палети са обикновени „системи за съхранение”. За да ги направите ви трябва един палет, а понякога дори само част от него.


От него ще излезе страхотна стойка за домакински прибори и посуда с дръжки, рафт за чаши и чинии, подправки, а любителите на изискаността дори могат да си спретнат цял шкаф или стойка за вино.

Като изшкурите палетите лакирайте или ги боядисайте – ярки, насители цветове, бяло или дори черно. След това закрепете крепежните елементи за стена.

Трапезна маса и столове

Сигурно си имате вече, но в името на общата идея може да направите още една маса или дори столове от палети. Никога няма да са ви в повече и няма да изпаднете в неловка ситуация, ако ви изненадат повече гости.


Просто закрепване в П-образна форма, но със задължително надежден обков, подреждане на няколко едни върху други, или просто използване на отделните елементи на палети – имате свобода на избор. Тук е от особено важно да се погрижите за стабилността на мебелировката. Плотовете на масите и конструкцията на столовете трябва да издържат на натоварването. Изберете най-добрия материал, който можете да намерите. Можете да изберете надеждна основа от камък или допълнителни подпорни дъски или трупи.

Ако сте убедени в здравината на продукта си, може да сложите стъкло върху плота и да покриете с красива покривка от естествен материал.

Диван за кухня от палети

kuhnya ot paleti divan
„Ъглово” или диван в кухнята говори за нуждата от комфорт на домакините. От палети може да направите повече от легло за спалнята. По-тясно, задължително с дунапрен или друга мек пълнеж и със сигурен гръб – направените от палети по нищо не отстъпват на тези в търговските вериги.
kuhnya ot paleti divan 2

Кухненски острови

Кухненският остров много удобна и практична мебел, която изглежда превъзходно в по-голяма кухня. То може да се „модифицира” според нуждите като се превърне в работен плот, маса или дори – бар. В него винаги има удобно и дискретно място за продукти, подправки и кухненски принадлежности в частта, разположена под плота.


Ще го видите в малко български домове, защото тези, които ни грабват от пръв поглед не са никак евтини. Имаме новина за вас! И с ограничен бюджет ще получите комфорта на лукса. С помощта на палети може да си направите свой – с точните размери, дизайн и съвместимост.

Бар и бар плотове


Бар или бар плот от палети изглеждат чудесно не само в младежка квартира. Вече ги има не само в частни домове, но дори цели ваканционни заведения са решени така. Да, икономични са за бюджета, но никак не изглеждат евтино. Напротив – внушава се близост с природата и очарователна простота.

Мебели, където ще сложите уреди за вграждане

kuhnya ot paleti vgradeni uredi 2
Такива ще направите, когато се усъвършенствате в изработката на направи си сам – мебели. Вече ви казахме – може да ползвате цели палети или части от тях, да разковавате или ковете, да режете с трион или да формирате пространство, където ще „вградите” уредите си. Материалът е толкова достъпен, че дори да сгрешите няма да се ядосате.

Мивка от палети


Тук вече работата е по-деликатна и изисква истинско внимание към детайла. Вече знаете значението на надеждите крепежи и покритието, което защитава от влага. Подберете достатъчно дълбока мивка и подходяща смесителна батерия, която да не пръска дървесината с вода. Не е възможно да я държите винаги суха, но можете да намалите влагата или просто да сложите върху палетите просто подходящо покритие или плот за кухня.

Бюфет от палети

Започнахме с простите системи за съхранение, ще завършим със сложните. Тук задължително ще се включат отвертката, солидно количество крепежи, трион и задължително – рулетката!
kuhnya ot byufet
Наясно сме колко време, сръчност и събиране на материали се изискват. Сигурни сме обаче, че една кухня от палети ще е не само полезна, но вдъхновяваща. Всяка минута, която отделите, за да я направите, ще ви се отблагодари със спестени пари и радостта, че сте творци!
kuhnya ot byufet 2

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *