Направи си сам: Мазе на балкона /Стъпка по стъпка/

Направи си сам: Мазе на балкона /Стъпка по стъпка/

Ако нямате асансьор или просто не работи, ще си спестите непрекъснатото ходене по стълбите с удобно мазе на балкона

Идеята за мазе на балкона сигурно ви се струва невъзможна, направо скандално, но само си представете: Удобно, чисто, подредено може да си сложите картофите, зеленчуци и зимнина. Няма нужда да отскачате всеки уикенд на село или да препускате по стъпалата. Няма да се чудите как да „маскирате” дървата за огрев. А най-хубавото е, че това решение реално е „2 в 1”. Спокойно може да използвате капака на „мазето” за удобна пейка, да поставите декоративни възглавнички или каквото е нужно за уюта на балкона.

Основното е стриктно да спазвате инструкциите, докато го правите. Целта е да се постигне оптималната температура и ниво на влажност вътре в кутията за дългосрочно съхранение на зеленчуци.

Преди да започнем майсторенето трябва да определим къде ще сложим мазето на балкона. Трябва да подготвим под него място и да определим размера на бъдещото хранилище.

За начало ще направим дъното на избата – поставяме лист от екструдирана полистиролова пяна на пода на балкона. Използва се като допълнителен топлоизолационен слой.

Можете да използвате друга изолация, но този тип има добри якостни характеристики и може да издържи на голямо натоварване.

Може да се наложи да използвате няколко листа, тъй като площта им трябва да надвишава площта на дъното на кутията с 20-25 см. от двете страни.

На изолационния слой се поставят шперплат листове или ПДЧ.
Основното е, че те трябва да се обработят със специални противогъбични препарати, за да не позволяват на материала да гние.

Сега можете да продължите към изграждането на горната конструкция на избата и внимателно да проучите списъка с материали, които ще са необходими в процеса:

листове от влагоустойчив шперплат;
дървени дъски;
изолационни листове – експандиран полистирол;
полиуретанова пяна;
метални панти, крепежи, самонарезни винтове;
регулатор на температурата, лампи с нажежаема жичка, окабеляване.

Започва процеса по изграждане на кутията:

Първо сглобяваме рамката на бъдещите ъгли от дъски и крепежи. Листове от шперплат с помощта на самонарезни винтове обшиват рамката. Получава се дървена кутия, в която зеленчуците ще се съхраняват директно;
Горният капак се монтира върху кутията с помощта на метални панти;

Създаване на термос-ефект в мазето на балкона

За това се поставят допълнителни летви с дължина около 5 см от външната страна на кутията.След това кутията се инсталира и фиксира в центъра на предварително подготвеното дъно;
Външните стени на кутията се изолират с полистиролова пяна, за предпочитане на няколко слоя, тъй като крайният слой на стените на конструкцията трябва да има дебелина най-малко 10 см. Използвайки монтажна пяна се уплътняват ъглите и фугите;
Върху изолационния слой се монтират дървени плочи от ПДЧ или шперплат;

На външната кутия се монтира шарнирна врата, изолирана с полистиролова пяна по такъв начин, че напълно да се предотврати навлизането на студен въздух във вътрешния контейнер на мазето.

Получава се кутия в кутия, а пространството между тях се изпълва с изолация.

Като топлоизолация можете да използвате минерална вата и дори сухи дървени стърготини.
Направи си сам: Мазе на балкона /Стъпка по стъпка/
Ако балконът не е остъклен или е остъклен, но е лошо затоплен, се препоръчва да се осигури допълнително отопление на избата в случай на силен студ:

Фасунги с прости електрически крушки се поставят във вътрешните ъгли на кутията. Свързвайки ги последователно, окабеляването се извежда през предварително направен отвор;

За да включите захранването, монтирайте превключвател;

Осигурете пожарна безопасност на лампите поради кутии с отвори, през които ще бъде възможно да се види тяхната работоспособност;

За да се контролира и регулира температурата в мазето, на балкона се слага термостат с температурен датчик. Можете да го намерите в магазините за електроуреди и след това да въведете отопление в електрическата верига на мазето. Когато температурата се понижи, термостатът се включва независимо отоплението.
Направи си сам: Мазе на балкона /Стъпка по стъпка/

Устройство на мазе под балкона

Ако сте решили да направите мазе под балкона на първия етаж, този проект ще изисква специално разрешение от съответните власти.
След това можете да започнете да съставяте и да следвате плана на изграждането му.

На първо място определяме от коя страна входът към мазето ще бъде разположена под балкона – по-нататъшното изграждане на конструкцията зависи от този факт.

Ако входът е от улицата, тогава стените се вдигат по размера на балкона.

Ако вратата към мазето се планира да бъде направена от страната на балкона, площта му ще бъде по-широка, тъй като е необходимо да се запаси място за входа.

Маркиране, изграждане  на мазето и изграждане на стени:

С помощта на колчета се маркират ъглите на бъдещата изба. Отстранете първия слой пръст с дебелина 25 см, равен на ъглите. След това изкопайте фундаментна яма с необходимата дълбочина;
Дъното на мазето най-накрая се изравнява и уплътнява, покрива се с пясък (слой 15 см). Напръскайте го обилно с вода и уплътнете;
Хидроизолацията се полага върху повърхността на пясъка с усукване по стените. Като хидроизолационен материал можете да използвате специални мембрани, полиетилен или покривен материал;
Върху изолацията се полага подсилваща рамка, излята с бетонна смес. За неговото приготвяне се използва цимент с клас 300-400 и пресят пясък в съотношение 1: 3 (цимент / пясък);

Попълвайки пода, контролирайте равнината на пода.

Стените на мазето под балкона трябва да имат хидроизолация;
На втвърдения балкон се маркира бъдещата зидария на стените. След това пригответе циментово-пясъчен разтвор в съотношение 1: 3. С помощта на мистрия се замазват стените.

През всеки трети ред зидария, в ъглите, обличайте стените с армировка. Слоят хоросан в зидарията между тухлите не трябва да надвишава 2 см;

Стените се вдигат до нивото на равнината на балкона, оставяйки отвора за входа от дясната страна;
Последният ред зидария се прави с вентилация. Пространството между дъното на балкона и тухлената зидария се попълва с хоросан;
В отвора се монтира врата. Тя трябва задължително да е покрита с топлоизолационен материал;
Вентилационната тръба се слага с метална мрежа, която предотвратява навлизането на чужди предмети в помещението.

Топлоизолация на мазето под балкона

Остава да се извърши топлоизолация на помещението и да се вземе решение за удобното влизане в мазето под балкона.

Подовата замазка задължително се хидроизолира с покривен материал.
В някои региони замръзването на почвата през зимата е твърде дълбоко, така че е разумно да се затоплят стените на мазето под балкона.

С помощта на монтажна пяна и листове пенопласт (с дебелина 30-50 мм) се осигурява топлоизолация.

Залепените изолационни листове са допълнително фиксирани с крепежни елементи под формата на гъбички.

На тавана също е бетонна плоча на балкона, пяната може да бъде залепена с помощта на специално строително лепило.
След това пролуките между стените и тавана трябва да бъдат покрити с пяна.

Що се отнася до входа на мазето под балкона, стените на пространството, през което трябва да слезете до стаята, трябва да са измазани или облепени с дъски.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *