Направи си сам ремонт на баня

Направи си сам ремонт на банята

Предизвикателството ремонт на баня със свои сили и средства

Може би сте от хората, които предпочитат сами да се заемат с ремонт на банята, но трябва да имате предвид, че това ще се окаже едно сериозно предизвикателство. Разбира се, не е невъзможно да се справите, но трябва да имате съответните умения.

Оценете правилно ситуацията и действайте! При всички случаи ще спестите доста разходи от майстори, но трябва да сте подготвени за това, което ви очаква.

Банята е специфично пространство и ремонтът й е капризен. Подберете качествени материали, помислете за абсорбацията на влагата, както и за кондензът, който непрекъснато се получава от смяната на температурите. Няма смисъл да купувате най-евтиното, защото впоследствие ще съжалявате.

Направете си предварителен списък с необходимото за промяната на интериора в банята. Сравнете цените им и според съответните им предимства, се спрете на най-удачния вариант за вас. Не пропускайте и подмяната на канализацията, където ще ви трябват тръби за топла и студена вода. Калкулирайте грубо инвестицията и така ще добиете представа за разпределението на средствата.

Смесителите с инфрачервени сензори са особено препоръчителни, тъй като независимо че са скъпо решение, те пестят водата до около 50 процента от потреблението.
Направи си сам ремонт на банята
Ако смятате, че ще се нагърбите с ремонта на банята, следвайте последователно етапите, за да ви върви гладко работата.

Започнете от ВиК елементите и техните размери. Отстранете старата мазилка от стените и тавана, създайте си проект как ще изглеждат те впоследствие.

Анализирайте състоянието на подовата настилка и дали тя ще се подменя, отбележете си дали е нужна хидроизолация в помещението и се сдобийте със строителните консумативи. Подът е втори по ред след тавана.

След стените идва време да изберем обзавеждането, мивката, да отредим място за пералнята и сушилнята, ако пространството го позволява.

Избягвайте да поставяте контакти и ключове в банята, защото опасност винаги има поради наличието на влага.

Когато търсим мивката, хубаво е да обърнем внимание на инсталирането й, за да закупим всички водопроводни елементи. Ако пропуснем нещо, тя може да не пасне на тръбите, които вече сме положили.

Полипропиленовите тръби обикновено се считат за един от най-добрите варианти, що се отнася до съотношението качество и цена.

За подовата настилка специалистите препоръчват гранитогреса. Той е по-скъп, но си заслужава, тъй като площта не е толкова голяма и няма да ни ощети сериозно бюджета.

Проверете при покупката дали плочките имат микропукнатини, защото това означава, че скоро може не само да се напълнят с мръсотия, но и да се счупят. Вземете лепило, което съхне бавно – от 12 до 24 часа. За почистване на остатъците от него по плочките, използвайте кърпа от микрофибър.

Ако имате стара вана в банята, може да я обновите с акрилна боя или я използвайте с друго предназначение – като цветарник за вилата, например.

За топлоизолация на пода има специални материали, за които трябва да попитате експертите в магазините. Не всички са удачни, защото банята е влажно помещение. За дървен под е по-добре да забравите, защото поддръжката е изключително трудна, а и той съвсем не е подходящ за малка баня, където постоянно ще се мокри. При полагането на плочките тръгнете от входа на вратата към дъното на банята.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *