Направи си сам: Шкаф от гипсокартон

Направи си сам: Шкаф от гипсокартон

Съвети и особености при създаване на шкаф от гипсокартон, който решава проблема с липсата на мебел

Шкафът от гипсокартон е любимо нововъведение не само на направи си сам-майсторите, а и за модерните млади хора. На тях им се налага да живеят почти „на колела”, често сменят квартири, имат по-важни неща, в които да инвестират парите си, от мебелировката.

Подобно решение е оригинално, винаги – уникално, но върви и с някои особености, които не бива да се пренебрегват.
shkaf-ot-gipsokarton-2
Шкаф от гипсокартон не е удачно да се използва за съхранение на инструменти и други метални неща. Материалът е такъв, че може лесно да бъде повреден.

Той винаги е вградена мебел. Невъзможно е да се премести или да се обърне на „другата страна.“
shkaf-ot-gipsokarton-3
Прави се „на място”, така че всяко парче се изрязва след внимателно измерване, трябва да пасне, без да се разрешава допълнителна корекция. Не можете предварително да направите отделните му части – в нашите апартаменти имаме проблем с правите ъгли и стени.

Конструктивни особености на шкафа от гипсокартон

Основата на всичко от гипсокартон се явява рамката. Тя не е конструктивен материал, а довършителен. По правило се прави от дървени плоскости или метал. Металната рамка лесно се обработва, но е прието, че дървото е по-издръжливо на натоварване. Не бива да забравяме обаче, че то може да се изкриви с времето и нашият шкаф от гипсокартон ще бъде неизползваем.
shkaf-ot-gipsokarton-4
Все пак, ако имате намерение да правите мебел с врати на панти, материалите трябва да бъдат комбинирани.

shkaf-ot-gipsokarton-6

shkaf-ot-gipsokarton-5

Проект за шкаф от гипсокартон

Пак повтаряме – след окончателния проект корекции не се правят! Измерете дължината на дрехите, ако планирате да окачите такива, височината на опорната тръба и най-вече – дълбочината на шкафа.

Хубаво обмислете всичко предварително. Направете чертеж на рамката с абсолютно всички размери и чертеж на крайния продукт като се вземе предвид дебелината на строителния елемент, дебелината на замазката и дебелината на финиша.
variant-shemya-shkaf-ot-gipsokarton
Чекмеджетата не са изпитание за всеки нормален направи си сам-експерт. Могат да се направят от ПДЧ или шперплат.
variant-shemya-shkaf-ot-gipsokarton-2
Внимание! Отворите на чекмеджетата трябва да бъдат перфектно геометрично правилни: с точни размери и прави ъгли.

Монтаж

Първата етап на вграждането е подготвяне на преградни стени за бъдещия шкаф. Използвайте точен инструмент за мерене, за да не се допускат грешки.

Потърсете подходящите крепежи в специализираните магазини.

Ако искате да имате светодиодни лапички, укрепете кабелите към рамката.

Когато правите шкаф от гипсокартон, имайте предвид: Най-крехкото мястото на вашата конструкция са ъглите. Те често се рушат, така че, след прилагането на първоначалния слой мазилка, те трябва да бъдат подсилени и укрепени. За тази цел може да се ползва монтажна лента или армировъчна хартия, но когато става въпрос за мебели, който ще се използват ежедневно, по-добре е да си купите метален ъглов профил.
materialyi-i-instrumentyi-za-shkaf-ot-gipsokarton
Измазване и довършителни дейности

При шпакловането и армирането на ъгли е прието да се шлифова повърхността при всеки слой, за да сте изрядни в размерите и симетрията. За откритите рафтове и шкафове геометричността не е така важна, но все пак трябва да се избегнат неравностите.

diy-1

diy-2

diy-3

diy-4

diy-5

diy-6

diy-7
Избирането довършителни материали ще направите Направи си сам – магазините или книжарниците с художествени материали. Разнообразието е толкова голямо, че всичко е въпрос на вкус. Бои, самозалепваща лента или тапет – изберете това, което най-ви приляга. Много е важно да помислите за поддръжката на вашия шкаф от гипсокартон, затова ви съветваме да се спрете на възобновяеми материали.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *