Направи си сам: Скара, хладилник и други домакински уреди от керамични саксии

Направи си сам: Скара, хладилник и други домакински уреди от керамични саксии

Може спокойно да заминете на излет или да пътувате с каравана , без да влачите уредите си – просто си ги направете от керамични саксии

Да „избягаш” от ежедневието през лятото е огромно удоволствие, но изисква сериозни средства. Независимо дали искате да пътувате с каравана, или да прекарате жегите високо в планината, сигурно не искате да се разделяте с комфорта на съвременния живот. Неща като хладилника са просто задължителни! За да не давате излишни пари, а и да спестите пространство, спокойно може да направите уредите от подръчни материали. Оказва се, че от големи керамични саксии може да направите хладилник, грил-скара, фурна, печка и дори…опушвател!

Как се прави хладилник от керамични саксии?

Необходими са ви:

Керамични саксии – голяма и малка
Пясък
Изолир банд
Бормашина
Как се прави хладилник от керамични саксии?

Как се прави хладилник от керамични саксии?

Залепете отвора за дренажа на саксията с изолента. Сложете вътре няколко лопатки пясък. Поставете в голямата саксия малката. Разстоянието между двете попълнете с пясък. Намокрете го с вода. Покрийте с капак! – Вече може да поставите вътре купените от хладилната камера кенчета с бира и безалкохолно!

Как се прави фурна от керамична саксия и грил-скара?

Необходими са ви:

Керамична огнеупорна саксия
Изолир банд
Бормашина
Болт-скоба, шайби, шестостени

Как се прави фурна от керамична саксия фурна

Как се прави фурна от керамична саксия фурна
Залепяте две парчета изолента около дренажа на саксия, чийто диаметър е малко по-голям от този на грил-скарата. С бормашина пробивате дупки в тях.

Слагате болт скоба с шайби в отверстията. Закрепвате ги с гайки-шестостени от вътрешната страна.

Сложете, например, пица върху загретия грил. Поставете върху тях керамичната саксия с „държката” като капак. След 5 минути ще видите, че пицата е опечена не по-лошо, отколкото във фурна.

Как се прави грил-скара от керамична саксия?

Необходими са ви:

Керамична огнеупорна саксия
Изолир банд
Бормашина
Форма за печене/или алуминиево готварско фолио
Въглени
Скара/или мрежа гъста

Поставете парчета изолиращата лента на четири равни отстояния към долния ръб на саксията. Пробийте ги с бормашина.

Вземете форма за печене (или по-тънка тавичка), която може да се постави спокойно в керамичната саксия. Пробийте я на няколко места.Поставете я в саксията, изсипете вътре въглени и ги запалете.

Сложете в саксията решетка за грил, чийто диаметър е такъв, че да може да влезе само до горната част на саксията. Вече може да си направите любимото барбекю!
Как се прави барбекю от саксия

Как се прави барбекю от саксия

Как се прави барбекю от саксия

Как се прави барбекю от саксия
Още по-икономичен вариант е в пробитата саксия да поставите хубав пласт намачкано домакинско фолио. Върху него разстелете въглените, а върху саксията закрепете тънка мрежа!

Как се прави печка от свещи, тухли и керамична саксия?

Необходими са ви:

Керамични огнеупорни саксии-голяма и малка
Изолир банд
Бормашина
Болт, шайби, шестостени
Две тухли
Чаени свещи
Как се прави печка от саксия

Как се прави печка от саксия

Ако планината ви изненада със студена вечер, може да се сгреете лесно!

Пробийте голяма и малка саксия. С дълъг болт ги закрепете с помощта на шайби и винтове. Поставете на малко разстояние две тухли, а по средата – чинийка със запалени чаени свещи. Запалете ги и поставете върху тухлите закрепените саксии.

Как да направите всички тези уреди от саксии може да видите във ВИДЕОТО:

Как се прави опушвател от керамична саксия?

Необходими продукти:

голяма глинена огнеупорна саксия
керамичен палет с подходящ диаметър за капака
малка котлон със спираловиден реотан
чугунен тиган без дръжка
решетка за грил
стойка (може да се замени с тухли)
гайки, шайби, болтове
аксесоари (дръжки, термометър) по избор
бормашина (със свредло за пробиване на отвори за фитинги)

Как се прави опушвател от саксии

Как се прави опушвател от саксии

Опушвател от саксии стъпка по стъпка

Как се прави опушвател от саксии

Как се прави опушвател от саксии

Разглобете котлона. Поставете спиралния му елемент в саксията, издърпайте шнура в отвора за дренаж.

За да направите капака, пробийте 3 дупки в палета (2 за дръжката и 1 за термометъра). Редовно навлажнявайте дупките с вода, за да намалите температурата и керамиката да не се напуква от триенето. За по-голяма херметичност и по-мек контакт на шайбите с керамиката е препоръчително да поставите гумени уплътнения. Ако не планирате да инсталирате крепежи, можете да пропуснете тази стъпка.

Пригответе тигана. Той ще бъде разположен директно върху нагревателния елемент на плочката. Ако тиганът има странични дръжки или държач, ще трябва да ги отрежете с шлайф или друг инструмент за рязане на метал. Вместо тиган, можете да вземете ненужен кръгъл съд за печене.

Опушвателят е почти готов! Поставете решетката на грила, уверете се, че тя приляга плътно и не се хлъзга. За по-добра циркулация на въздуха поставете съда върху тухли или специална стойка.
Как се прави опушвател от саксии

Опушвател от саксии

Опушвател от саксии
Изсипете дървени стърготини в тигана (от широколисни дървета), напоени за една нощ. Поставете лист фолио, сгънат 2-3 пъти отгоре на дървените стърготини. Той ще служи като купа за събиране на капеща мазнина от месото, така че да не се запали и да не пуши.

Загрейте опушвателя за един час, преди да поставите месо. За готвене на пилешко месо е достатъчно уреда да вдигне 100 градуса; за пушене на свинско месо оптималната вътрешна температура е 180 градуса.

Уверете се, че капакът е плътно притиснат към тялото; можете да постигнете това, като обвиете капака с влажна кърпа. Ако кърпата изсъхва, я навлажнявайте периодично.

Понеже пушекът се отоплява не от открит огън, а от електричество, най-смелите могат да го използват не само на вилата, но и на балкона на апартамента. Дори съседите ви ще бъдат очаровани от факта, че апетитната миризма, която се носи, идва не от друго, а от обикновени саксии за цветя!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *