Направи си сам: Сушилния на простора за пране

Направи си сам сушилня на простора идеи и съвети

Балконът може да е чудесно място за отдих, но в повечето домакинства се нуждаят преди всичко от надежден сушилни на простора за пране

Въпреки че се ентусиазираме от редица ефектни идеи за усвояване на балкона на всички ни е ясно, че тази малка площ е полезна преди всичко на домакинството. Хубаво е да я превърнем в място за отдих, но 90% от случаите там простираме прането си.

Независимо, че съществуват сушилни, не е измислен още начин, който да ни отърве от досадното простиране, подреждане и събиране на дрехи. Просторът за пране (или простир – ако предпочитате) е задължителна част за всеки апартамент и трябва да изберем такъв, който ще ни върши максимално полезна работа, няма да ни натоварва допълнително и няма да ни отнема от ценното жилищно пространство.

Част от културата ни е да изнасяме прането си пред погледа на всички, но отдавна не се приема за красиво простирането на телта пред балкона. Независимо дали имате или не остъклена тераса, нанизването на мокрите дрехи една до друга може да се окаже истинско препятствие за членовете на семейството. Просторът за пране вече се инсталира в близост до тавана и това си има редица предимства.

Когато прането не виси пред терасата няма вариант да се изцапа от автомобилни газове, прелитащи птици или съседите от горния етаж. За да не ви висят грозни въжета, може да попитате в търговските вериги или да поръчате онлайн специално инерционно устройство за пране:

Вижда се, че е максимално „дискретно”, може да извадите такава дължина, каквато ви е необходима, а когато изсъхне – просто прибирате и нищо не пречи на красиво оформения ви балкон. Този тип устройство може да се инсталира и в мокрите помещения.

Сгъваема сушилня е прекрасна алтернатива, позната ни от времето на соца. Хората с малки деца и до днес си ги харесват, особено в зимно време. Сгъва се лесно, прибира се, а при нужда се мести.

Тяхна разновидност са настенните сгъваеми сушилни. Много са удобни и дори изглеждат атрактивно, но си имат и недостатъци. Не са подходящи са тежко пране като подови настилки и връхни дрехи. Дори чаршафите са в риск, ако се окачат на подобна сушилня.

Окачена сушилния може да си сложите навсякъде – до прозореца или дори до парното. Компактни са и лесно се прибират, но е видно, че са за малко пране.

В крайна сметка стигаме до извода, че най-подходящи са сушилните, които са монтирани на тавана. Те могат да издържат всяко пране, независимо колко време е необходимо да изсъхне.

Видове:

Обикновен сушилни – имат пирамидална структура и са предназначени за най-малките части на облеклото: бельо шалове, чорапи.

Сушилни за деликатни тъкани – още една разновидност, предназначена за деликатни тъкани. Обикновено на тях се сушат вълнени дрехи, които не бива да висят дълго време мокри, за да не се деформират. На няколко нива е, но при всички случаи е неудобно за семейство, особено ако трябва да се окачва непрекъснато.

Сушилни – траверси с лифтов механизъм – Имат формата на две паралелни траверси, които са в покой под тавана. При необходимост със специален механизъм се движат надолу. Могат да са механични или снабдени със специален редуктор.

Сушилни „Лиана“- Универсален тип сушилня, която има няколко нива за висящи дрехи, всеки, от които е оборудван с автономна система на окачване, понижаващи и повдигане. По този начин мокрото пране се реди като каскада, а това води до ускоряване на процеса на сушене.

Електрифицирани сушилни- Те имат редица предимства: Могат да издържат на силен натиск, моторизирани са и са с дистанционното управление. Имат температурен диапазон от -35 до +45 градуса. Обикновено е са допълнително оборудвани с вградена лампа.

Как да изберем сушилня за простора за пране?

При избора сушилнята на балкона, първо се взима предвид размера при сгъване – тя не трябва да пречи на отварянето на вратите или прозорците. Предварително трябва да се знае местоположението на механизма. Обърнете особено внимание на материалите, от които се прави – те трябва да бъдат надеждни и с високо качество.

Направи си сам сушилник на простора за пране

Изработване сушилня за дрехи за тавана на балкона, ако имате желание и фантазия, е напълно възможно и дори не е необходимо да имате опит.

За това ви е нужно:

Две дървени плоскости с размери 40 см х 5 см х 5 cm;
10 винтове – пръстени;
Бормашина със свредло по-малко от диаметъра на винта;
Перфоратор с 6 дюбела с диаметър над 7 см;
Въже за простиране;
Лак за дърво

Последователността е следната: първо се изготвя самата сушилня, прикрепя се към тавана, обработва се дървото и се изпъва въжето. Отнема час за сам човек.

С бормашина направете пет симетрично разположени отверстия по летвата.

Почистете добре отворите и монтирайте винтовете – затова е необходимо те да са с по-голям диаметър от свредлото на бормашината.

На тавана се пробиват три дупки, забиват се дюбели и с тяхна помощ летвите се прикрепят към тавана. Ако летвите са добре изшкурени, може да ги лакирате. Когато покритието изсъхне може да изпънете въжето за пране.

Направи си сам сушилния на простора с лифтов механизъм

Ако искате да имате свободно жизнено пространство на балкона, да сушите дрехи по-лесно, но да не се качвате непрекъснато като простирате или събирате пране, препоръчваме сушилня с лифтов механизъм. Всъщност и това не е сложно за реализация решение.

Вземете металната част от непотребно походно легло. Развинтете или изпилете винтовете, развалете всички съединения и оставете само основата.

Съберете правоъгълна рамка, чрез свързване на краищата с помощта на вградени втулки със затягащи болтове. Заготовката за втулките изрежете по схемата. Трябва да са изработени от стомана или месинг и с дебелина 1,5-2 мм.

Устройството на сушилня с лифтов механизъм – направи си сам:
1 – фиксиран блок, 2 – скоба, 3 – бобина на въже, 4 – рамка 5 – втулка, 6 – двоен блок, 7 – управляващо тяло, 8 – подложка за заключване.

Пружините му се ползват като куки за въжета.

За да инсталирате сушилнята, закрепете на избраното място блокове – два, където ще виси приспособлението и едни сдвоени на стената – за удобство при управлението. Скобите на блоковете направете от стоманени пръчки с дебелина 2мм. Ролките може да са от играчка-автомобил, на която сте махнали гумите. Висящите кабели и шнурове пропуснете през блоковете като на схемата. След това ги съединете в един на сдвоения блок, за да ги управлявате. Закрепете на стената дървен блок с три отверстия, откъдето да промушите нишките на основния шнур.

Ако искате сушилнята да се спуска при необходимост, свържете кабелите, висящи от рамката с пружинни скоби.

Коментари чрез Facebook

коментара

5 коментара


 1. Здравейте!Къде бих могла да намеря Електрифициран сушилник (простор) като този на снимката?

  Отговор

 2. В България не сме срещали, но това не означава, че не се предлагат в големите търговски вериги. Опитайте да поръчате онлайн в чуждоезикови сайтове

  Отговор

 3. Въпрос за първия предложен сушилник за самостоятелна изработка. Както е описано, въжетата се намират на 5 см под тавана на балкона. Как се простира на такъв сушилник? Със стълба ли?

  Отговор

  1. Да, не е много удобно, но в новото строителство знаете колко малки се правят балконите. В това място традиционно подреждаме кухненско оборудване, шкафове със зимнина и по тази причина простираме доста нависоко. Лифтовият механизъм по-долу е далеч по-подходящ и удобен за ползване.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *