Направи си сам: Външна топлоизолация

Направи си сам външна топлоизолация

Външната топлоизолация повишава усещането за комфорт през зимните месеци и пести от сметките за отопление

Може да осигурите топлина в дома си през зимния сезон и да го запазите прохладен през лятото, не само с помощта на климатик. Ще пестите енергия и пари за консумативи с помощта на външна изолация, която се поставя на фасадата.

Материалите трябва да са такива, че да не носят допълнителното натоварване върху основата. Повечето хора предпочитат да се доверят на специалисти, но това допълнително оскъпява бъдещото енергийно икономисване. В действителност всеки по-сръчен домашен майстор може да си направи сам външна изолация, но трябва да я наясно какви материали се използват за различните видове стени, каква технология да приложи и да се съобрази с препоръките на по-опитните от него.

Видове топлоизолационни материали и техните свойства
Основните критерии при избора на изолационни материали са топлинната проводимост, влагоустойчивостта и паропропускливостта.

Пенопласт

Стиропор (пенопласт) – материал, състоящ се от въздушни мехурчета, поставени вътре в пенополистирола. Предлага се под формата на плочи, различни по плътност. Той има добри изолационни и влагоустойчиви качества, но е уязвим за действието на слънчева светлина. Лошото е, че запалим и освобождава вредни вещества при изгаряне. Директно взаимодейства с течностите и събира влага.
Ако все пак сте решили да правите топлоизолация със стиропор, имайте предвид, че изисква подреждане и на висококачествена система за принудителна вентилация.

Минерална вата

Това е влакнест материал. Изработен е под формата на плочи и ролки. Плътността на материала варира от 20 до 200 kg / m³. Основните предимства на материала са нейната отлична звукоизолация, паропропускливост и огнеустойчивост. Сред недостатъците трябва да се отбележи възможността за абсорбиране на влага и, в резултат на това, загуба на изолационни качества, както и вероятността малките гризачи да преминават и от там.

Екструдиран пенополистирол

Пеноплекс (екструдиран пенополистирол) – проба от съвременното поколение изолационни материали. Имат висока якост, ниска паропропускливост, устойчивост на изгаряне и минимална топлопроводимост. Благодарение на ниската абсорбция на вода е възможно да се работи с този материал при всякакви климатични условия. Пеноплекс плочите се изрязват лесно с нож и бързо се сглобяват.

Полиуретанова пяна

Полиуретанова пяна – течна изолация, използването на тази технология осигурява отсъствието на пукнатини и фуги. С нея не се образуват студени мостове, които допринасят за появата на кондензация и мокра стена. Тя няма хигроскопичност, може да се използва като хидроизолация и е екологично чиста. Отличава се с устойчивост на замръзване и топлоустойчивост.

Базалтови плочи

Изолация под формата на големи правоъгълни плочи с основа базалтово влакно. Сред предимствата: отлична звукоизолация, висока топлоизолация, негоримост, устойчивост на високи температури и различия, водоустойчивост. Изолация на базалтови плочи не подлежи на гниене, мишки и други гризачи не могат да преминат там, а поради сравнително големия размер на плочите лесно и бързо покриват голяма площ на стената. Достатъчна плътност на изолацията ви позволява да подредите слой от декоративно покритие върху предната част на стената. Ще ви служи буквално сто години.

Причини и методи за правене на външна изолация на стените

Мнозина, за да поддържат комфортна температура през зимата и в същото време да спестят пари, се опитват сами да си направят външна изолация. Причините за това могат да бъдат много: пукнатини, течения и слабо функциониране на отоплителната система. Все пак, основният източник на ниските температури в къщата са материалите, които нямат изолационни свойства.

Изолация се прави на външните страни. Изолацията на стените отвътре ще спре достъпа на топлина до самата повърхност на стената. Точката на оросяване ще се движи към помещението, което ще доведе до образуване на конденз и влага. Това ще доведе до появата на мухъл, който е опасен за здравето.
Външна топлоизолация
Има няколко начина да се изолират стените отвън:

Изолационният материал върху фасадната стена може да се залепи със специално лепило, последвано от шпакловане на стените („мокра фасада“);

Подреждат стените на три непроветрени слоя. Изолацията се фиксира с разтвор. След това остава малко въздушно пространство и се изгражда външна стена с дебелина на тухла;

Да монтира фасадата с вентилация. За тази цел върху хидроизолационния слой се нанася още един слой. Покрит е със защита от вятър и е зашит с винилов сайдинг или друг декоративно-защитен материал.

Когато се решава как да се направи външна изолация на тухлена къща, трябва да се има предвид, че всеки вариант има своя собствена технология и в зависимост от това може да се произвежда в различно време на годината.
Външна топлоизолация методи
Подготовка на повърхността на външните стени за обработка на изолацията

След като решите как да изолирате стените на къщата отвън, трябва да направите подготовката на повърхността им за обработка на изолационната композиция. На първо място се отстранява слой от стара мазилка или други довършителни материали за външни стени. Ако на повърхността има неравности и вдлъбнатини, те трябва да се изравнят с помощта на хоросан и всички изпъкналости трябва да се шлифоват.

След това стената трябва да бъде почистена от прах и отломки в резултат на отстраняването на мазилката. После се третира с грунд, като използвате разтвор с дълбоко проникване.

От това колко гладка ще бъде слоят на изолацията, зависи по-нататъшното облицоване. За целта се използват отвеси и нивели. С помощта на хоризонтални резби се изгражда решетка от повърхностен контрол за еталонната точка при конструиране на рамка или директно топлоизолация.

Качеството на подготовката на повърхността на стената за топлоизолация определя качеството на външната изолация.

Как се прави външна изолация с пеноплекс и пенопласт

Топлоизолационните плочи от тези материали се използват главно за затопляне на тухлени, блокови и бетонни стени на къщи. Когато повърхността на външната стена е подготвена, започнете да изолирате къщата отвън. Ако се използва пяна като изолационен материал, много е важно да се изсушат напълно стените, в противен случай материалът може да бъде наситен с влага и да загуби свойствата на топлоизолатор.

Как да се изолират стена от пеноблок с пенопласт за последващо довършване с декоративна мазилка?

Листове от пенопласт или пеноплекс се прикрепят към стената със специално лепило. За да залепите първия ред плочки гладко, се препоръчва да фиксирате финалната лента по долния ръб на стената. След нанасяне на лепилото, листите се притискат към стената с малко усилие. Можете допълнително да фиксирате листите с помощта на дюбели в центъра и в ъглите на листа. С помощта на нивелир и отвес се контролира равнината на нанесения слой пяна.

Веднага след като първият слой е добре закрепен, пристъпете към инсталирането на следващия. Препоръчва се листите на втория слой от пяна да се изместят спрямо редовете на първия слой. Това ще позволи на дюбелите да държат средата на листата на предишния слой пенопласт.

На места, където са разположени прозорци и ъгли на стената, от ъгъла, към който е закрепена изолацията, се монтира рамка. Шевовете се стиковат с подсилваща лента. Веднага след като изолацията е нанесена върху всички стени, повърхността се заздравява с гипсова мрежа. След това се обработва с грунд и се измазва. Трябва да се внимава да няма пропуски и цепнатини, през които да се вижда изолацията.

Понякога същата технология се прави и с дървени летви. Такава инсталация на изолация позволява използването на вагонна шарка.

Как да се изолира къща от пеноблок отвън с помощта на летви?

Първо, направете рамката. Ширината на ламелите за рамката трябва да бъде по-голяма от дебелината на изолационния материал – след това между пяната и облицовъчния материал се образува кухина за вентилация. Разстоянието между ламелите на рамката трябва да бъде малко по-малко от ширината на вмъкнатата част на изолацията, така че тя да се задържа плътно между тях върху тягата.

Как да направим изолация с минералната вода?

Много хора използват минерална вата за топлоизолация. Този тип изолация е подходящ за къща, чиито стени са изградени от блокове, тухли или дърво. За да се определи изолацията е с високо качество и надеждност, използвайте рамката от летви. Разстоянието между летвата на летвата трябва да бъде малко по-малко от ширината на плочата от минерална вата.

Ако ще правите външна изолация на дървена къща, използвайте двуслойни плочи от минерална вата с различна плътност на слоевете. По-свободни слоеве на изолацията осигуряват висококачествено сцепление с неравната повърхност на дървените трупи. За защита от вятър и вода можете да използвате полиетиленово фолио. Като облицовъчен материал използвайки декоративни тухли, сайдинг и други материали.

Как да направим изолация на дървена къща?

Как правилно да изолираме дървените къщи отвън, така че фасадата да остане естетически привлекателна? Специалистите препоръчват това да се прави с минерална вата, като се обръща внимание на факта, че паропропускливостта на стените трябва да бъде осигурена. Като пароизолация се използва полиетиленово или алуминиево фолио.
 Как да направим изолация на дървена къща?
Подредете пара-бариера с помощта на релси. Те са прикрепят към фасадата вертикално и към тях са монтирани пароизолационни материали с помощта на скоби. След извършването на тези етапи, фасадата се покрива с декоративни материали и може да се наслаждавате на всичките ползи, които има поставянето на външна топлоизолация.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *