Направи си сам: Витраж за декорация на ниска масичка

Витраж направи си сам масичка

Ниска масичка със стъклен плот, тип „за списания” с витраж може да се превърне в ювелирно произведение

Със сигурност сте виждали стари сгради с изписани прозорци или модерни заведения, украсени със стъклопис. Изкуството да създадеш витраж наистина изисква талант и сръчност на ювелир, но може да го създаде всеки – стига да вложи необходимото време и постоянство за това.

Докато мечтаете да направите нещо голямо, експериментирайте с малките неща. Една малка, забравена или дори непотребна масичка за списания може да е чудесно „опитно поле” за уменията ви. Стига да е със стъклен плот, по него може да оформите ефектен витраж.

Предлага ме ви друга любопитна алтернатива – ако разполагате само с метална основа, може да поръчате да ви изрежат и полират стъкло за плот. Вече видяхте какво постигнахме със стара шевна машина – огледайте се, у дома може да имате още неща, които чакат да станат шедьоври.

За целта са ви нужни:

Масичката – ако не разполагате със стара, разгледайте магазините за евтини мебели. Там има чудесни образци, чийто единствен недостатък е, че нямат украса.

Акрилови бои за контур – цвят месинг или бронз
Боя за витраж на органична основа
Памучни тампони;
Сухи кърпички;
Спирт за обезмасляване на стъкло;
Рисунка (скица) с размера на плота
Тиксо

Направи си сам витраж – стъпка по стъпка

Нека да започнем с подготовката на работното място. Сложете кърпа на масата или нещо, което да предпази повърхността й от повреди и боя. Закрепете здраво шаблона с предварително изготвения проект на масата. Най-добре се получава с двойно залепящо се тиксо. Направих само половината от изображението като симетричен модел.
vitrage 1
Следвате с тубичката боя линиите по контура на скицата. Пускат се от центъра към края. Гледайте да го правите равномерно, така че контурите да имат еднакъв обем, да се получават хармонично и да не се размазват.
vitrage 2
Ние продължаваме да следим линиите на рисунката, докато цялата повърхност на стъклото не бъде покрита. Работете бавно, за да не се изтриват вече направените линии. Седнете – така е по-удобно.
vitrage 3
vitrage 4
Сега, един много важен момент – трябва да се даде на контура да изсъхне напълно. Тук можете да използвате сешоар, за да се премине към етапа на боядисване по-бързо. За да сте най-сигурни, направо го оставете да изсъхне един ден.
vitrage 5
За да бъде по-лесно и по-ясно да оцветявате с бои, по-добре е да се постави под плота лист бяла хартия.
vitrage 6
Започваме оцветяването от центъра. Контурите, ако са напълно сухи, няма вариант да зацапат картината.

vitrage 7
Оставяйте и празни места. Редувайте ги – оцветено, празно, оцветено и т.н.
vitrage 8
Боята се разнася най-добре с дървена пръчица. Разбира се, винаги може да използвате тънка четчица за рисуване.
vitrage 9
Изразходвайте боите – украсете с единия цвят, докъдето сте предвидили, след това – с другия, и т.н.


Като приключите целия процес, оставете хубаво да изсъхне. Не бързайте – имате всичкото време. Оставете готовия витраж за денонощие и след това го поставете върху лакираната или наново боядисана (и суха!) основа.
vitrage 14
Честито! Вие имате не само направи си сам – мебел, а и истински шедьовър!
vitrage 15

vitrage

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *